Pazartesi, Ekim 05, 2009

Yeni Transferleri Alex'le Kıyaslamaca Oyunu

Alex de Souza... dahi anlamındaki -de ayrı yazılır...

Genelde şu tarz tepkileri gözlemlemek mümkün, "Fenerliler, Alex'i çok büyütüyor. Kimsenin yeni transferleri Alex'le kıyasladığı yok. Bu sadece Fenerlilerin kendi söyledikleri yalana inanmalarıdır".

Hadise gerçekten öyle mi, bir bakalım...

* 2005 yılının Temmuz ayı. Galatasaray, Sırp oyuncu Sasa İliç'i transfer etmiş. Dönemin Galatasaray Sportif Direktörü Bülent Tulun o gün şöyle demiş;
"İliç, Alex'ten daha iyi bir oyuncu. Bunu herkes görecek".

* Geçelim diğer bir kıyaslama örneğine. Beşiktaş'ta oynarken Ricardinho'nun verdiği bir demeç;

"Türkiye'de futbol oynayan Brezilyalılar içinde en değerlisinin Alex olmasının sebebi Türk basınını yönetenlerin Fenerbahçeli olmasından kaynaklandıyor, sarı - lacivertli futbolcular olduğundan fazla şişiriliyor. Alex de şişiriliyor. Beşiktaş ve Galatasaray aslında Fenerbahçe'den çok daha önemli futbolculara sahip".

* Yine bir Beşiktaşlı olan Sinan Engin'in açıklamaları;

"2 Alex, bir Delgado etmez!".

* Carrusca'nın transferinden sonra gaza gelen Galatasaray'lı bir spor yazarının cümlesi;

"Carrusca, Alex'i katlar!"

* Daha sonraları gazı alan Carrusca'nın bir demeci;

"Orta sahanın ortasında da görev yaparım. İstediğim yere milimetrik toplar atarım. Bu meziyetim Fenerbahçeli Alex'ten daha iyidir".

* Ve Alex'le en çok kıyaslanan topçuya gelelim. Lincoln tabii ki. Onun suçu çok yok aslında ama medyanın yönlendirmesiyle düşüldü bu hataya (bir itiraf ayrıca, Schalke-Fenerbahçe eşleşmesindeki performansına kanarak, eldeki cevher Alex'i unutup, 'acaba Lincoln'ü mu transfer etsek?' diye iç geçirmişliğim oldu, Alex'ten özür dilerim bu yüzden). Lincoln meselesine dönecek olursak...

O dönem Ankaragücü'nde oynayan Murat Erdoğan'ın bir açıklaması;

"Galatasaray gerçekten de çok büyük bir transfer gerçekleştirmiş. Lincoln gördüğüm en iyi ve yetenekli futbolculardan birisi. Ve bence Fenerbahçeli Alex'ten bile üç gömlek daha üstün".

* Galatasaray'lı Servet Çetin'in sözleri;

"Lincoln, Alex'ten daha iyi".

* Ve tabii ki Lincoln'ün demeci;

"Ben, Alex'ten iyiyim. Benden sonra Alex bu ligin en iyisi"

***

Galatasaray'ın bu sezon transfer ettiği Elano için de daha sahaya çıkmadan, Türkiye Ligi'ne alışmadan, "Alex'i 5'e katlar", "Alex'ten kat kat daha iyi" vs. yorumlar yapanlar oldu. Kimse geçmişten ders almıyor anlaşılan.

Şimdi muhtemelen medyaya yansıyan bu demeçlerin gerçekliğini sorgulayacak kişiler çıkacaktır. Yukarıdaki yorumların bazıları televizyona röportaj verirken, bazıları da sözleşmeler imzalandıktan sonra söylenmiştir. Bunları ilk duyduklarında arkadaş ortamında güle oynaya anlatanların, ve heyecanla forumlarda, web sitelerinde paylaşanların sonradan bu sözlerin gerçekliğini sorgulaması ise ilginçtir.

...peki, Alex kaç Alex eder?..

Alex'i birileriyle kıyaslamak yerine, ona saygı duymak futbolu seven herkesin yapması gereken en basit iştir. Sevmeleri için kimseye baskı yapmıyoruz. Sadece biraz saygı.

26 comments:

Volkan Yavaş dedi ki...

Hani, kekin üzerine biraz tarçin ve biraz da portakal kabugu rendesi ekleyerek küçük ama güzel lezzetler katabilirsiniz derler ya,iste alex futbolun ve Fenerbahçe'nin o küçük ama güzel lezzeti...

Temur dedi ki...

tabi tüm bunlar karşılıklı. Alex'in oyunu bir yana her defasında istatistik üzerinden Hagi ile karşılaştırılması da tersinden bir Alex kıyaslaması.

yyyyyyyy dedi ki...

Lincoln'un Alex'ten hala daha iyi oyuncu olduğu kanıtındayım ben. Sadece karakteristik özellikleri Alex'in daha efendi, daha oturmuş.. Lincoln oyun anlamında hepimiz biliyoruz ki hepsini katladı, 10 maç oynuyordu, asist kralı oluyordu. Geçen sene Alex neredeydi?

Ortega dedi ki...

Geçen sene için; arkasında Josico, Maldonado gibi topçular olan Alex, tek başına ne yapsın? Atıyorum, Barca'da Messi'nin arkasında Josico ve Maldonado oynasa, Messi'yi tanıyamazsınız. Günümüz futbolunda tek adam sistemi biteli çok oldu. Bir oyuncuyu değerlendirirken, oynadığı takımı ve o takımın oyuncu kalitesini birlikte değerlendirmek gerek. Misal, Hagi şu anki Gs'de oynasa çok zorlanır. Arkasını toparlayan Emre-Okan-Suat üçlüsü olmayacak nihayetinde. Ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım.

Ayrıca, hayatında Brezilya Milli Takımına seçilmemiş bir Lincoln için asla Alex'ten iyidir diyemem. Bu benim futbol anlayışıma aykırıdır :)

anotherday dedi ki...

Son günlerin popüler tartışması Alex,biraz önce tv8 spor programına göz attım ordada aynı tartışmalar vardı orda da Hagi ,Alex karşılaştırılması istatistikleri felan söylüyor yorumcular onun öncesinde kadıköye heykeli dikilmeli demiş gazete de Rıdvan bir tabu vardı yıllardır süre gelen Türkiye ye gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncu Hagi tabusu vardı bu değiştirilmeye çalışılıyor anlaşılan.
Bu tartışma sayfalarca rakip takım taraftarları tarafından örnekler istatistikleri verilir gider hiç bir zaman da orta yol bulunamaz iki ezeli rakip arasında.

Adsız dedi ki...

zaten en büyük yanılgılardan biride alex'i istatistiklerden ibaret zannetmek, alex'in istatistiklerinden dem vururken futbola kattığı güzellikleri ıskalıyoruz, adamın hertürlü golü var yahu vole, sağ, sol, kafa, uçan kafa, frikik, hareketli top, ceza sahası içi, ceza sahası dışı, altıpas, verdiği milimetrik paslar, hele pozisyonları sanki beyninde sahayı üstten gören bir kamera varmış gibi süzmesi(dünya üzerinde çok az topçuya nasip olacak şekilde). alex'le kıyaslanan bu futbolcuların hepsini çarpsan ve sonucu avakadro sayısıyla çarpsan gene bir alex etmez.
hagi meselesine gelince, kuzguna yavrusu şirin görünür, fenerli alex der gsli hagi, biri metin oktay der diğeri lefter, biri tanju der diğeri rıdvan, biri aykut der diğeri hakan, biri arda der diğeri gökhan, bu böyle gider...

yyyyyyyy dedi ki...

@Ortega;
Ben zaten Alex'e asla kötü futbolcudur demem. Alex'i çok ta severim. Gerek kişiliği, gerek oyunculuğu. Ama benim tercihimdir ki, Lincoln, Alex gibi bir karatere sahip olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum, hepsi bu yani.

Milli takım ise dediğim gibi, kimse istemez Lincoln gibi sorunlu birini, sorunlu olmasaydı kim istemezdi ki Lincoln gibi yetenekli birini? :)

yyyyyyyy dedi ki...

Adsız, haklısın fakat ben Galatasaraylıyım, Arda'nın yanına Gökhan'ı da Semih'i de koyarım. Zaten ikisi var, başka da koymam Fenerbahçeden:)

PVH dedi ki...

"Lincoln'un Alex'ten hala daha iyi oyuncu olduğu kanıtındayım ben. Sadece karakteristik özellikleri Alex'in daha efendi, daha oturmuş" ahahahaha. Yeni moda bu. Bir seyi forumlarda, bloglarda yuz kere yazinca dogruymus gibi inaniyorlar. Hagi-Alex karsilastirmasi yapan da kendileri. Alex'in karakteri bozukmus ahahaha. Saka gibiler.

yyyyyyyy dedi ki...

@PVH,
kafan mı güzel arkadaş? Alex'in daha efendi, daha karakteri oturmuş diyorum, sen Alex'in karakteri bozukmuş diyorsun. Güzelce oku, iyi oku, yada okuma.

Ortega dedi ki...

@dvrn
Son yıllarda Brezilya Milli takımında hiç mi sorunlu oyuncu olmadı sence? İyi düşün derim.

Ronaldo, Ronaldinho, Robinho, Adriano.. Daha sayayım mı :)

yyyyyyyy dedi ki...

Saydığın futbolcular Ne Alex'le ne de Lincoln'la aynı kefede tutulur. Bir de PVH arkadaşın yanlış okuyup ahkam kesmesi hoş değil, yorumumu yayınla, tekrar okusun. Ben iki kez Alex'in efendi olduğunu bahsetmiişim.

Ortega dedi ki...

@dvrn
Şöyle demişsin,

"Milli takım ise dediğim gibi, kimse istemez Lincoln gibi sorunlu birini, sorunlu olmasaydı kim istemezdi ki Lincoln gibi yetenekli birini? :)"

Lincoln gibi sorunlu birini istemezler. Tamam buna eyvallah diyelim. Ama bu Lincoln'ün milli takıma çağırılmama nedenleri arasında en düşük ihtimaldir.

Yukarıda zikrettiğim sorunlu isimler birçok sorunlarına rağmen hep çağırıldılar. Bir de öyle bakmak gerek olaya.

yyyyyyyy dedi ki...

şöyle diyelim o zaman :) oynadığı mevkiide hep daha iyi oyuncular oynadı :)

Ortega dedi ki...

Öyle olsun :)

Bu arada Alex, Brezilya Milli takımında oynarken Kaka'nın yedeğiydi genelde. Kaka'nın olmadığı maçlarda da ilk onbir çıkıyordu..

Konuyu yine Alex'e bağlayabilmişimdir umarım. Mevzumuz o olmalı çünkü :)

PVH dedi ki...

Tamam iki kere okudum sen haklisin, hatali okumusum, yalniz tek hata benim degil, devrik cumlenin de hatasi var. Alex'e karaktersiz diyen, hakemle ugrasiyor diyen tonla adam var o yuzden benzerini yazdigini dusundum.

aethewulf dedi ki...

ben de konuya giriş yapayım, lincoln ile alex'İ karşılaştırmak marangoz cemil usta ile michalengelo'yu, turgut özakman ile albert camus'yu, modifiye doğan ile ferrari'yi karşılaştırmak gibidir. elbette doğanın bir çekiş gücü olabilir, türk yollarına daha adaptedir, marangoz cemil ustanın elinden çıkan kanepe için de bir iki güzel bir şey söyleyebilirsiniz, ama kimse pieta ile son akşam yemeği ile st peter basilikası ile bu kanepeyi karşılaştırarak "valla bu cemil ustanın biraz daha dehası olsa michalengelo'dan daha iyi olurdu" demez. kimi arkadaşlara galatasarayın kattığı bakış açısı bu.

alex, karakteriyle de, yeteneğiyle de, topa hakimiyeti ile de, takıma katkısıyla da, liderlik vasıflarıyla da, ayaklarına olan hakimiyetiyle de, zekasıyla da lincoln seri üretim fabrikası olur, alex'in melakelerinin %5iyle band sisteminde bir lincoln üretilir.

işte alex de lincoln de ortada, takıma katkıları, istatistikleri hepsi buz gibi. maç içerisinde insanı seyir zevkinden delirten, eline fırça alıp tuvallere girişmesine neden olan zerafet belli.

alex büyüktür. matematiksel olarak, felsefi olarak, sosyal ve içtimai bilimler bakımından, psikolojik ve biyolojik olarak büyüktür. çok zorlarsanız samsun maçında bir rövaşata atar fizik bilginizi günceller, az daha konuşulursa bir galatasaray maçında kimyanızı da değiştirebilir.

bu ülkeyi ısrarla öss'ye hazırlıyor alex, tam 5 senedir alex oynuyor diğerleri izliyor, inşallah mezuniyet belgelerini bu sene ellerine verecek. duvarlarına asarlar, staja başlarlar. kısmet.

Adsız dedi ki...

mrb ben adsız, yukarıdaki adsız :),
dvrn, valla ben lincoln'ü alex'e kıyaslayamam kıyaslamam, lincoln bence delgado'dan da kötü, ha benim anladığım sen lincoln'ün potansiyelinin alex'den daha iyi olduğunu düşünüyorsun, doğrudur, katılıyorum, ama bence kıyaslama yapılırken yapabileceklerini değil yaptıklarını kıyas etmek lazım.

ayrıca ben gökhan'ı semih'den daha değerli buluyorum çünkü vasatını da gördük ve adamın vasatı da yüksen onun için gökhan derim...

Ortega dedi ki...

Benim potansiyelim de Lincoln'den fazladır. Boşuna Ortega demiyorlar.. Ama biraz göbek yaptık askerlik sonrası. Sıkı bir prgrama girsem, dağıtırım ortalığı. Eskiler bilir :)

Santiago dedi ki...

Elmalarla Armutları toplamamasını ogrenememiş necip turk basınımız ve guzide sporcularımızı iyi derlemişsin ortega ;)

Yorumlarda beni benden aldı walla Neymiş Lincoln daha karakterli olsaymış daha iyi oyuncuymuş evet Halamda sakal bıyık tıraşı olsaydı amcam olurdu :D
Olsaydı arkadasım dogru duzgun adam olsaydı bize ne.Futbolculuk veya herhangi bir meslek yaparken duzgun adam olacaksın ki basarılı olasın...Yoksa mışmış da mışmış..

oumar dedi ki...

size göre de kim gelirse gelsin alex en iyisi. hagi' den iyi diyen kısmınız bile pek fazla. sorunsuz bir lincoln' ün neler yaptıgını gördük. lincoln için milli takım savunmasına sığınanlar bugun elano vs alex denince o konuyu açmıyorlar. entresan.

PVH dedi ki...

Sorunsuz bir Ismail Gulduren Maldini'den iyidir, Ismail biraz rahat olsun neler yaptigini gorduk. Dun Ismail Gulduren'le Maldini'yi karsilastiranlara gulenler bugun nedense gulemiyor cunku Maldini artik emekli, evet sevgili dostlar emekli, her halukarda Ismail'in katkisi daha fazla sahada. Haydi simdi gulun o zaman. Enteresan.

solo dedi ki...

yorumlar kısır döndüye bindi, ne demek "size göre de kim gelirse gelsin alex en iyisi", daha iyisi oldu ama biz söylemedik öyle mi? Türkiye liginde tutunamamış bir lincoln'ü bir tutuyorsunuz alex'le, ne demek "sorunsuz lincoln" sorunsuz kalsaydı kardeşim, yine bak kısır döngüye binmesin yukarıda yazılmış zaten, idrak yollarınızı temizleyip okuyun fenerli alex der cimbomlu hagi bu normal, yıllardır var bu geçin artık...

Adsız dedi ki...

"size göre de kim gelirse gelsin alex en iyisi" yok artık, getirdikleri her yıldız adayını alexle çarpan bölen kulüplerin taraftarları söylüyor bunları.

gökhan dedi ki...

"size göre de kim gelirse gelsin alex en iyisi" diyenler acaba yorum yaptığı yazının başlığını okumuş mu?

yyyyyyyy dedi ki...

"Bize ne kardeşim sorunsuz olsaymış" Ne komik yorumlar yahu.. Sanki ben sorunlu yaptım adamı. Ben Alex'e kötü oyuncu mu demişim. Benim şahsi düşüncem kardeşim. Lincoln oynadığı zaman oynuyordu. Bana göre o değerliydi, olay bu. Size göre nasıl Alex değerliyse durum o. Oldum olası karşılaştırmalardan nefret etmişimdir. Bak Rıfkı'nın oğlu neler yapıyor, sen kaldın böyle gibi vs... Ben karşılaştırmıyorum, "bana göre" diyorum.

@PVH: Devrik cümleler icin k.bakma.