Pazartesi, Ekim 05, 2009

Efes Pilsen'in Dopingli Oyuncuları Üzerine


"Kerem Gönlüm olayıyla ilgili neden bir şey yazmıyorsunuz?",
"Kerem'in dopingli çıkması için bir şeyler karalamayacak mısın, el burrito?",
"Kerem'in doping olayında neden sessiz kaldığınızı anlamış değilim"

***

Son günlerde gelen e-postları özetlersek, aşağı yukarı bu yönde tepkiler alıyorum. Böyle kendisine gelen e-postalardan bahseden çok meşhur bir yazarmış triplerine girme niyetinde değilim. Sadece birazdan yazacak olduğum konuya ilişkin olduğu için paylaştım. Daha önce yazmak istedim bu konu hakkında ama önce karşı cepheden ne tepkiler gelecek diye merak ettim. Ve ne yazık ki şaşırtmadılar. Bundan sonra farklı şeyler söylemeyeceklerini varsayarak yazmak gerekirse; konuyu iki bölüme ayırıyorum: Sorulması gereken sorular ve gereksiz savunma biçimleri diye.

Sorulması gereken sorular nedir?
  • Sürekli bahsedilen Fenerbahçeli medya bu olaya gerekli tepkiyi neden vermemiştir? Ufacık suda fırtına koparmayı bilen medyanın sessiz kalmasının esbab-ı mucibesi nedir?
  • Medyanın sessiz kalmasının sebebi Efes Pilsen'in Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olması mıdır? Medya patronlarının Efes Pilsen'in gücünden korktuğu doğru mudur?
  • Final serisinde profesyonellik dışı bir harekette bulunarak doping yapan bir oyuncu için, Miili Takım Antrenöri Tanjevic'in ona arka çıkan demeçler vermesinin mantığı nedir? (bkz.Kerem'i çok aradık, o çok iyi ve kaliteli bir oyuncu demeci). Profesyonel ahlaka aykırı hareket ettiği iddia edilen bir oyuncu için Milli Takım antrenörünün böyle yorumlar yapmasına gerek var mıdır? Oldu olacak Kerem'i gençlere örnek de gösterseydi!
  • Doping testlerinin final serisinin 5. maçında yapılmaya başlamasının sebebi nedir? Neden 5. maça kadar beklenmiştir?
  • Efes Pilsen'in rastgele iki oyuncusundan alınan örneklerde doping maddesinin çıkması tesadüfi midir? Buna inananlar çocukluk ettiklerinin farkındalar mı? Yahut böyle yaklaşmalarının nedeni dünyaya anti-Fenerbahçe gözlükleriyle bakmaları mıdır?
  • Testler ilk yapıldığında Kerem'de doping çıktığı, Kasun'da ise yasaklı maddeye hiç rastlanmadığını yazmıştı güzel medyamız. Gerçeği Fenerbahçe yönetimi sayesinde öğrendik. Kasun'da limitler dahilinde yasaklı madde çıkmış. Fenerli medya neden yine sus pus oldu bu olayda peki? Fenerbahçe düşmanı Hıncal Uluç'un ortaya attığı "Fenerli medya" yalanına inanlar bunun içi ne diyecekler?
  • Kerem'in "Ben farkında değilim, kulüp bize ne yedirdiyse, ne içirdiyse onları yedim içtim. Takımdaki herkes de aynı şeyleri yedi, içti", şeklindeki dehşet veren açıklamaları yine değerli Fenerli medya tarafından neden es geçilmiştir?
  • Birçok konuda Fenerbahçe'nin aleyhine işler çevirdikleri ortaya çıkan kurumları boykot etmeyi pek seven Antucuların, konu Efes Pilsen olunca daha temkinli durmasının sebebi nedir? Vestel'e, Lig Tv'ye verilen tepliler dün gibi ortadadır. Tuborg, Carlsberg falan kesmiyor mu kimseyi? (şakayla karışık ciddi bir eleştiridir)

Ve gereksiz savunma biçimleri;
  • "Kerem eli yüzü düzgün bir sporcudur, doping yapmaz" diyenler var. Eli yüzgün sporcular doping yapmaz diye genel bir ahlak yasası mı var?
  • "Sizde de Kambala olayı oldu" diyenler var bir de. Kambala bu olay gerçekleştiğinde 2 sene ceza aldı. Fenerbahçe yönetimi, o vakitler Efes Pilsen yönetimi gibi abuk sabuk demeçler vermedi. Ve yine Kambala'nın olayında oyuncunun kasıtlı olarak yasak maddeyi kullandığı anlaşıldı. Yani bireysel bir olay mevcuttu orada. Kerem olayında ise yukarıda da yazdığımız gibi, Kerem olayın farkında değil (yani en azından şimdilik öyle yorumluyor herkes). Belki de olay çok daha ciddi boyutlarda, tüm Efes Pilsen teknik heyetini ve yönetimiyle alakalı.
  • "Doping yapan çok oyuncu var, ama hepsi ortaya çıkmıyor" savunmaları... Evet. Doping yapan çok oyuncu vardır muhakkak, lakin diğerleri yakalanmıyor, ifşa edilemiyor diye, elimizdeki kötü örnekleri neden yargılayamıyoruz, bunu anlamış değilim. Devletin malını çalan çoktur diye tahmin ediyoruz öyle değil mi? Bunların arasından yakalananları, sırf diğerlerinden bihaberiz diye yargılamasak, suçlamasak, eleştirmesek ne kadar komik olurdu, öyle değil mi?


***
Bir gerçek var ki, Kasun ve Kerem hali hazırda Fenerbahçe'nin oyuncularıyken bu olaylar yaşansaydı medya çok daha farklı yaklaşırdı olaya. Bunu hepimiz kabul etmeliyiz. Bir kez daha tekrarlamak gerekirse, medya Fenerli değildir. Aksine Fenerbahçe'ye bugüne kadar çok zarar vermiştir. Bazı spor müdürleri Fenerbahçe'yi tutuyor diye bütün medya Fenerlidir diye düşünmek çocukluktur. Medyanın rengi olmaz, tiraj kaygısı olur. Medya her daim nereden vurayım derdindedir. Kaldı ki, bu da derdi tiraj olan bu kurumlar için gayet doğal bir şeydir. Laikin aynı medyanın Efes Pilsen markasından çekinmesi ise kafalarda soru işareti bırakıyor. Bunu da bir kenara not etmek gerekmekte.

Şu ana kadar çok ilginç açıklamalar yapıldı. Bunlardan birisi de Kerem'de çıkan "Cathine"nin sebebi içtiği çaymış...

O zaman şöyle diyelim, herkese benden çay, Kerem'e yok..!

5 comments:

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

o Fenerli medyanın ben taa bilmem nesine koyayım afedersiniz...
yere batasıca medyası işte.

Adsız dedi ki...

Bu büyük holdingin reklam bütçelerine bakmak gerekiyor. Acaba hangi gazetelere,internet sitelerine, tv'lere reklam veriyor, hangi spor programlarına sponsor oluyor?

Bu arada Kasun'a da çay yok, maazallah sınırı geçebilir. :D

Volkan Yavaş dedi ki...

"Kerem kathin zanlisi"Fuat Akdag
bu sabah duydum kendisinden bu cümleyi,hosuma gitti(bilemiyorum daha önce söylendimi birileri tarafindan).

solo dedi ki...

sıradaki şarkı oklar fenerbahçeye dönünce "aslan" kesilenlere gelsin;
"aman kerem bizi rüsva eyleme"

solo dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.