Perşembe, Ekim 29, 2009

O Artık Bizden Biri


"Derbide Fenerbahçe'nin ilk golü ofsayt, verilen penaltı da penaltı değildi"

Bugün birçok gazetede rastladığım Rijkaard'a ait demeçlerden bir cümle. Genel olarak Fenerbahçe'nin oyununa geldik, derbide sakin olmamız gerekirdi türünden bir yorum yapmış Rijkaard ama araya bunu sıkıştırmış (Gs tv'ye konuşmuş). Tipik Türk teknik adam yorumudur bu. Maç hakkında onu yapamadık, şunu edemedik derler ama dayanamaz araya bunu sıkıştırılar. Rijkaard da yapmış. Çok şükür, onu da kendimize benzetmişiz artık.

Rijkaard geldiğinde kendisinin Türk futbolu için önemli bir isim olacağı öngörüsünde bulunan biri olarak, onu da kendimize benzettiğimizi görünce, bu duruma gülsem mi üzülsem mi bilemedim.

25 comments:

özgür dedi ki...

Doğruları söyleyince mi kötü oluyor?

Merak etme, Rijkaard hala Türk futbolu için bir şans ve yakında görecekseniz.

Ama sizin vizyonunuz buna yetmez işte.

Puskas dedi ki...

Hangi doğrular maçtan sonraki konuşmasında gayet mantıklı konuşan adam nedense 2 gün sonra ve Gs TV'de 180 derece dönmüş şekilde konuştu neden acaba?

Can dedi ki...

Geçen gün Twitter'da yazmıştım. Şu derbi öncesi aklıma gelen ilk şey şu oldu: Acaba Rijkaard-Neeskens ikilisi, çakmak,su,pet şişe,cep telefonu, bozuk para gibi şeylerle tanışacak mı bu maçta.

Açıkçası yorumuna katılmakla beraber olan bitenin tamamının medya kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 1haftadan geri sayım yapılıyor, gerçek dışı garip haberler yapılıyor. Fanatizmi kulüplerde körüklüyor. Mor menekşeli klip kusura bakılmasın gayet amatörce bir yaklaşım.

Bu denli yüksek tansiyonda, bu kadar ağzından köpükler saçarak saldıran adamların bulunduğu ortamda şu adamların nevrinin dönmesini garip karşılamam; en azından iyi oynamadık deme cesaretini gösterebildi. Dahası "Keita'ya kızamıyorum ama çok üzgünüm" diyerek yıllar önce futbolcuyken yaptığına müthiş bir gönderme yaptı; tabi anlayana...

gomongo dedi ki...

Halbuki ne de guzel yorumlar yapiyordu tribunlere oynamiyordu geldiginde. Baskiyi gorunce o da kolaya kacti, tribunlere oynuyor. Bak, bu yorumlardan bir tane sikayetci Galatasaray taraftari var mi?

Hadi Daum Lucescu(kimse darilmasin) gibi Turkiye'yi taniyan, nabza gore serbet veren, sovenist yorumlar yapip hata yaptigi bir mactan sonra gundemi degistiren adamlara alismistik, onlar zaten bizim gibi ikinci torba ulkelerinin liglerine uygun adamlardi. Fakat Rijkaard oyle degildi, ilk geldiginde ne kadar da dogru tespitler yapip "futbol bilgesi" tadinda laflar ediyordu. Lakin onu da kaybettik.

baho dedi ki...

yaptığımız herşeyi taklit eden bir kulübün taraftarının vizyondan bahsetmesi gülümsetiyor insanı

televiyon kanalından tutunda taraftar karta ondan mobil hatta kadar her alanda taklitçilik sınırılarnı zorla, sonra gel vizyonsuzsunuz siz ühühü de
bak çaldığınız bestelere hiç girmiyorum bile

"gerçi sen şimdi gelir bunlar saha dışı amaaaaaaa" da dersin

der, size bol vizyonlu günler dilerim

mistery dedi ki...

Eger bir turk gördugunu söyler ve yalan söylemez demek istiyorsan evet katiliyorum sana. Rijkaarda bize benzemis. Gördugunu söylemis adam, helal olsum.

myorsa dedi ki...

sevgili kardeşim özgür, Rijkaarda vizyonu geniş bir adam diyorsunuz ki öylede bunu inkar etmek bana göre aptallık olur ama işte Rijkaard gibi vizyonu geniş bir adamın bu tarz basit söylemleri söylemesi kafa karıştırıcı orteganın değindiği noktada burası işte..

Gilamaniac dedi ki...

eger gs ofsayttan gol atsa ve macı kazansa ben tum fenerlilerin itiraz edecegine ve ortalıgı yıkacagına eminim

umutation! dedi ki...

abi ben de hakem konuşmam hiç, baktığın zaman da bir olumlu hareketimiz yok, ama ilk önüme gelene 1-ofsayt 2-penaltı değil diyorum.

biraz düşündüm neden böyle diye, ne olursa olsun hakkının yenmesi koyuyor adama. çünkü baktığın zaman maçın başında emre baros'u biçiyor kart yok, kazım her hava topunda faul yapıyor hakem izliyor, hani oynamıyoruz ama, zaten bırakmıyorlar ki oynayalım... hakem bizi biçtirtmese, kelebek etkisi misali sonuç daha değişik olabilirdi diye umduğum için böyle diyorum sanırım.

tam skoru dengeleme şansımız geliyor, rakibi baskı altına alıyoruz, keita çıkıyor sahneye. ama keita'nın sırtındaki jokeyi görünce ister istemez yumuşuyorum biraz. o adam neden o hale geldi diye düşününce de, yine yeniden hakeme bağlanıyor konu.

böyle işte, ilk gol ofsayt, ikincisi penaltı değil. ha biz ne yaptık? yazıklar olsun denir o zaman da ancak...

aethewulf dedi ki...

bu yerli yersiz küfreden, konuyla bağlantısız türk yorumcu ekolü.

ortega demiş anlamamış, ben netleştireyim diyor ki: "böyle yılmaz vural gibi, fatih terim gibi maç bitiminde hakemi suçlayıp durumdan sıyrılmaya çalışan bir adama dönüşmesini üzüldüm. adam gibi, maçtan sonra büyüklük gösterseydi tebrik edip, bahanelere sarılmasaydı adına daha çok yakışırdı."

pavlov şartlanmasıyla rijkaard sesi duyduğunda "vizyon, total futbol, büyüklük, gassaararayaayaayaa" diye bağırmak insan gibi muameleye görmeye layik olmuyor maalesef. az durup ne dendiğine bakın.

berker dedi ki...

yalan söylüyor dememiş zaten..tipik türk teknik adam yorumu demiş..yani işine geldiği doğruları söyler..

Unknown dedi ki...

dogru demis oldugun sey sana gore dogru ozgur, ikinci goldeki penaltiya kimse 100% penalti degildir diyemez. dogrulari soylerken keske silik bir futbol oynamis oldugunu da soyleseydi, sucu devamli karsi tarafa atmak yerine aynaya bakip ders cikarmayi dusunseydi ama su ana kadar gorulen o ki tribunlere oynamayi cok seviyor

ek bir not olarak da sunu soyleyeyim: rijkard'in turk futbolud icin cok buyuk bir sans oldugunu yakinda gormemiz gibi bir ihtimal yok, siz de biliyorsunuz ki adam en gec sene sonu yolcu :)

maRco dedi ki...

ne deseler ne yapsalar gülünc zaten demi sayın ortega bey gerçeği görüpte ee nolmuş ya nede olsa yendik istediğiniz kadar konuşun tepinin artık fayda etmez dediğinide çok iyi biliyorum. artık kes traşı ortamı senin blog ve yiğityılmaz blog yeterince germiş durumda eywallah skor olarak kazandınız ama nasıl yolla ve ne şekilde kazandığınıda göz ardı etme bence

Metonet dedi ki...

Barça - Chelsea eşleşmesinde devre arası Anders Frisk'le görüşmüş maç 0-1'den 2-1'e dönmüş, Mourinho bu olayı şikayet etmiş, Frisk tehditler yüzünden hakemliği bırakmıştır.
Soru şu onu bize mi benzettik yoksa o zaten tipik bir Avrupalı mı? Avrupa maçlarında başımıza gelenler bizden daha 'kazanmak için her yol mübah'çı Avrupalıları zaten göz önüne seriyor yıllardır.

Ortega dedi ki...

Çok üstü kapalı mı yazıyorum da böyle garip yorumlar geliyor derken, bloga bugüne dek gelen en ultra yorum karşıma çıktı...

Vay be ortamı en çok geren bloglar listesine kafadan dalmışım da haberim yok.

PVH dedi ki...

Senin bir yeri gerdigin yok Orteda, adamlar gerilmeye dunden hazir. Baksanada efsane teknik adamlari bile cok gerilmis. Keita'nin yaptigi buyuk sahtekarligi bile ornek gosterecek kadar ufalanlar var. Boyle gelmis boyle giderler, aralarina katilan Dunya futbol efsaneleri bile suurunu yitiriyor, yapacak bir sey yok. Gerim gerim gerilsinler.

Prometheus dedi ki...

GS'yi 4-0 yendiğimiz maçtan sonra Adnan polat çıktı tv karşısına, tebrik ederim, FB iyi oynadı falan dedi. Ertesi gün yine çıktı Adnan Polat tv karşısına, hakemler bizi ince ince kesdi, kıydı dedi. GS'lilerin aklı başına maçtan 1-2 gün sonra geliyor heralde. Pozisyon pozisyon tartışacaksak Servet'in Lugano'ya yaptığı net penaltı ve Kazım'ın biri Servet'le diğeri de Gökhan Zan ile olan tertemiz ama faul diye kesilen 2 pozisyonunu da konuşalım.
Ha genel konuşacaksak; bunlar Ali Sami Yen'de asla olmaz martavalı okumasın kimse; daha geçen sene FB'li oyuncuların boğazını sıkan GS'li oyuncuların görüntüleri akıllarda, 2007'deki maçta daha maç başlamadan protokol tribünüden atılmaya başlanan pet su şişeleri ve maç boyunca atılan binlerce su şişesi de akıllarda. Hatırlamak o kadar da zor olmasa gerek. Hazmetmeyi bilmek gerek.

muhder dedi ki...

bu floryanın suyunda var bir şeyler.

TD-erkut dedi ki...

hasan,

cok sacma bi post olmus. Ne zamandan beri misli gecmis zamanlara takilarak post yapiyorsun, hic gerek yok. Senin ingilizcen iyi, dinleseydin keske, cok kibar bi sekilde FB'nin galibiyetine bok atmadan konustu. Elestiriyi kendi takimina yapti.

FBliligine saygi duyuyorum, burayi da severek okuyorum, ama emin olmadigin bi haberi alip bu tarz bi yorum olmadi. Blogunun seviyesini düsürme. Bu sana bi tavsiyem olsun.

Can dedi ki...

Sabah yaptığım yoruma belki cevap gelmiştir diye bir kontrol edeyim dedim. Sabah yaptığım yorumu geri alıyorum; medya falan değil bizim sıkıntımız. Düpedüz fanatik, cahil bir toplum olduğumuzdan oluyor bu başımıza gelenler. Hiç mi sevmez bu ülkede insanlar birbirini?

Yahu yazar ne yazmış altında ne konuşulmuş. Rijkaard zırladı mı diyor yazar burada? İlla satır aralarında takılalım. Nefret ediyorum Galatasaray-Fenerbahçe maçlarından.

Ortega dedi ki...

@TD-erkut,

Erkut abi, sen de ne yazık ki beni yanlış anlayanlar kervanına katılmışsın.

Fotospor, Fotomaç vs. yerlerde çıkan bir haber olsa, pek takılmam geçerim de, Ntv'de bile bahsedilince, doğru olduğuna kanaat getirdim ve konuyu bloga taşıdım.

Ayrıca bunu TD'ye de yazdım gerçi, oradan alıntı yapmak gerekirse bakış açım şudur bu konuyla ilgili. Daha net bir ifadedir belki bu, ve daha iyi anlaşılmama vesile olur umarım...

"Rijkaard gibi koskoca bir futbol efsanesinden derbi sonrası iki üç cümle de olsa ofsayt-penaltı geyikleri beklemezdim demeye çalışıyorum. Yılmaz Vural, Ziya Doğan tarzı demeçler bunlar daha çok. Bana göre tabii.. Kendisi saygın bir adamdır gözümde. Böyle şeyler diline dolanmaya başlarsa, zamanla saygınlığını yitirecektir şeklinde bir tahminde bulunuyorum sadece."

Unknown dedi ki...

yazik, vallahi yazik. gs taraftarinin hakikaten ruh sagligi iptal olmus durumda. bu macta bile maglubiyeti hakeme, dis etkenlere baglamayi basarmislar. halbuki ortega'nin dedigini biraz anlamaya calissalar uzun vadede daha karli cikabilirler

yolunuz dogru beyler, ayni kafayla devam. siz aynaya bakmadikca daha biz cookk uzun seneler kazaniriz kadikoy maclarini

PVH dedi ki...

ortega, seviyen gayet iyi. Seviye, objektiflik elestirisi yapip aslinda taraftarliginin egilip bukulmesini talep edenlere kulak asma, aynen devam...

EDDIE dedi ki...

Ben bir Galatasaray'lı olarak bu yazıda hiç bir artniyet sezmedim.

Yalnız merak ettiğim bir şey var.. Bu kadar objektif olduğunu düşündüğüne göre Acaba ilk golün Ofsayt, penaltınında penaltı olmadığını söyleyebilirmisin? Ha birde Keita'ya atılan su şişesinin Galatasaray tarafından atılmadığını?

Bunun dışında tabi ki eğer varsa -ki mutlaka vardır- Galatasaray tarafınında hatalarını aktarabilirmisin?

Teşekkürler.

Ortega dedi ki...

Madem sorulmuş söyleyelim. İlk gol ofsayttı. İkinci goldeki penaltı kararı doğru, ama kartın da kırmızı olması lazımdı. Madem penaltı vermişsin, %100'lük gol pozisyonu, neden sarı veriyorsun?

Son olarak Keita'ya atılan cismi kimin attığı ortaya çıktığına göre, o soruyla ilgili cevap vermesem de olur herhalde :D