Cumartesi, Ekim 04, 2008

Lucescu Kime Gelecek?


Geçtiğimiz hafta Ntvspor'da Sergen Yalçın, "Lucescu'yla konuştum. Önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelecek gibi. Bir takımla anlaşmak üzere" dedi.

Bugün boyalı basın Lucescu'nun Beşiktaş'ın başına geçeceği haberlerini yapıyor. Ne kadar doğru, bilemiyoruz. Kendisi sevmem, ama Türkiye Ligini en iyi tanıyan yabancı hocalardandır ve gittiği takımı Avrupa'da kademe atlattırma yeteneği her bir daim vardır. Tüm bu olumlu yanlarına rağmen neden sevmiyorsun Luce'yi derseniz, daha çok teknik adamlığı dışındaki durumlardan dolayı. Aşağı yukarı neyden bahsettiğim anlaşılmıştır umarım.

Tekrardan mevzumuza dönelim. Lucescu'yla adı geçen tek kulüp Beşiktaş değil. Hem Galatasaray, hem de Fenerbahçe de Luce'ye talip şeklinde yorumlar yapılıyor.

İhtimaller üzerine konuşmak gerekirse. Önce Beşiktaş'la başlayalım. Sinan Engin'in olduğu yere Lucescu gelir mi? Bu soruya net bir yanıt veremiyorum. Kesinlikle gelmez, diyemem. Beşiktaş'a gelebilir çünkü. Beşiktaş yönetimi artık iyice gözden düşen Ertuğrul Sağlam'ı göndermek niyetinde gibi. Bu bakımdan bu 3 takım arasında Luce'yi şu aşamada en çok isteyen takımın Beşiktaş olduğunu iddia edebiliriz herhalde..

Galatasaray'a geçelim. Galatasaray takımı Adnan biraderler tarafından yönetildiği müddetçe takımın hocaya ihtiyacı yok bence. Tabii bu yorumum daha çok yerel başarı beklentisiyle alakalı. Bu dediğime geçmiş zamanda şahitlik ettik malumunuz. Skibbe hala geçerli not alamadı bazılarından. Bellinzola engeline takılmış olsaydı, sanırım Adnan biraderlerin Skibbe'nin arkasında olma olasılığı düşük olurdu. Ligde iyi gidiyor Galatasaray, Uefa'da da gruplara kaldı. Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi ezeli rakipleri çalkantılı günler geçiriyor. Doğru yönetildiği takdirde Galatasaray takımı, şu sezon için şampiyonluk yolundaki en kuvvetli rakibi Trabzonspor'u geçip lig sonunda kupaya ulaşabilir. Yine de kadro potansiyelinin aksine, beklenen futbolun ortaya konulamayışı Skibbe için eksi not. Ligde yaşanacak olası puan kayıpları ya da Uefa'da gruptan çıkamama ihtimali gibi durumlarda Skibbe'nin koltuğu hayli sallanacaktır. Tüm bu yazdıklarıma rağmen Galatasaray'ın ne şu an ne de bir yıl sonrası için Lucescu'yu düşündüğüne inanmıyorum.

Son olarak gelelim Fenerbahçe'ye. Aragones'i kovmak şu an için zor. Bunun sebebi hem tazminatının yüksek olması hem de Aziz Yıldırım'ın onu bu kadar erken göndermek istememesi. Lakin şu ana kadar çıktığı resmi müsabakalarda futbol oynamayan Fenerbahçe'nin bu görüntüsü devam ettiği müddetçe, Aragones'e arka çıkmak zor olacaktır. Şampiyonlar Ligi grubunda 4. olmak, ligde şampiyonluk yarışına erken havlu atmak gibi durumlarda Aragones'i Aziz Yıldırım'ın koruyabileceğini sanmıyorum. Zico ve Aurelio'ya yapılan vefasızlık (bunu göreceli bir yorum olarak kabul edebilirsiniz) neticesinde takımdan ayrılmalarından sonra, camiada Aziz Yıldırım'a olan inançta eksilme mevzu bahis. Dere geçerken at değiştirilmez der eskiler, ama gidişat böyle devam ederse devre arasında Fenerbahçe'de hoca değişikliği yaşanabilir.

Peki Lucescu Fener'e gelir mi? Aslında kendisi bunu çok istiyor. En azından yakın çevresine bunu söylediği iddia ediliyor. Galatasaray ve Beşiktaş'ın ardından bir de Fenerbahçe'yi Türkiye Ligi'nde şampiyon yapmak gibi bir hayali var(mış). Ayrıca Aziz Yıldırım'ın maddi desteğiyle istediği oyuncuları takımına monte etme olasılığı da Galatasaray ve Beşiktaş'a göre daha yüksek. Lucescu, Fenerbahçe'den teklif alması halinde balıklama atlayacaktır. Buna inancım tam.

Lucescu demişken köpekli-atlı Rumen atasözünün hikayesini de anlatmak gerek. Lucescu Galatasaray'ın başındadır. Galatasaray'ın Real Madrid ile Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçı vardır . Bu maçtan önce de Beşiktaş'la bir derbi maçları vardır.Galatasaray yönetimi maçın ertelenmesini talep eder. Beşiktaş cephesi ise buna karşı çıkar. Hatta yanlış hatırlamıyorsam, Galatasaray'ın cezalı oyuncularını maçın daha ileriki bir tarihe alınması sebebiyle oynatmayı düşündüklerini iddia etmişlerdir. Fazla uzatmayalım. Galatasaray'ın talebi reddedilmiştir. Ve maç oynanmıştır. Maçı Galatasaray 2-0 kazanır. Maç sonunda demeç veren Lucescu şu atasözünü söyler (nazire yaparcasına), "Köpekler istedi diye, atlar ölmez". Lucescu'nun bu sözü ortalığı karıştırır. Hem Beşiktaş , hem de Fenerbahçe camiasından tepkiler gelir. Fenerbahçe yönetiminden Mahmut Uslu, Luce'ye yanıt vermek için bu gibi meselelerde her zaman piyasaya çıkan ademoğlu olarak konuşmuştur. Tam olarak ne söylediğini hatırlamıyorum ama içinde "it" kelimesi geçen atasözleri söylemişti galiba. Beşiktaş cephesinden de tepkiler gelmişti ama balık hafızam sebebiyle net şeyler hatırlamıyorum. Yanlış bilgilendirmek istemem insanları.

Lucescu'ya bir cevap da Fenerbahçe tribünlerinden gelir. 6 Mayıs 2001 tarihinde oynanan derbi öncesi tribünde açılan bir pankartın girişinde "Atasözü Üstadı Çingene Lucescu'ya İthafımızdır" yazmaktadır. Devamında da gördüğünüz üzere Luce'ye cevap verilmiştir. Maçı 2-1 Fenerbahçe kazanmıştır diyerek tarihten bir yaprak köşemize son vermeden önce, Lucescu'nun bu atasözünü söyledikten daha sonra Beşiktaş'ın başına geçtiğini ve Beşiktaş'la şampiyonluk yaşadığını da belirtelim.
Şimdi tekrar dönelim Luce'nin Fenerbahçe'ye gelme ihtimaline. Lucescu, Fenerbahçe'ye gelmek isteyecektir. Öte yandan, taraftarın Luce'ye olan antipatisi Aziz Yıldırım'ın zerre umrunda değildir. Bu gibi şeyleri dikkate almış olsa ne Tümer, ne de Emre Fenerbahçe forması giyebilirdi zaten. Bu yüzden Aziz Yıldırım'ın da Lucescu'yla çalışma konusunda ciddi bir ön yargısı olacağını sanmıyorum.

Son olarak herkes bu konuda aldığı duyumlardan bahsediyor. Bir tane de ben söyleyeyim. Mayıs ayında yapılacak seçimde Aziz Yıldırım'ın koz olarak kullanacağı isimlerden biridir Lucescu. Bir yere not edin derim. Kaynak soran olursa, üzgünüm gösteremiyorum. Şu an üstünde oturuyorum zira..

8 comments:

voodoo girl dedi ki...

beşiktaşa gelme hadisesini ntv spor'da görünce ciddiye alasım geldi benim de, fotomaç değil ki nihayetinde dedim ama hafta içi göreceğiz artık.

Adsız dedi ki...

walla kisisel olarak sevmesende ben bir galatasarayli olarak su an turkiyedeki 4 buyukten hangisine gelirse gelsin (hatta devre arasinda gelse bile) sampiyon yapar gorusundeyim. isin komnigi tam lucesculuk bir donem, fenere gelse o takimi adam eder, cimboma gelse zaten ucurur o kadroyu artik herkes uefa sampiyonluguna odaklanir iyice kadikoydeki finale. besiktasa gelse o kadro ile napacagi zaten belli, bobo holosko elgado cisse ile lucescu ucurur, trabzonun ihtiyaci yok ama o trabzon kadrosunu ozledigi sampiyonluga ulastirir.

sadece iyi ve yakin romen arkadaslarim var diye degil, takdir ettigim bir milletten oldugu icinde seviyorum lucescuyu.

gelecek 10 yil icin de tek istegim bizim 10 numaramiz hagininde artik galatasarayda kalici bir sekilde teknik direktorumuz olmasi.

Adsız dedi ki...

Ya su topcularin,teknik adamlarin yakin cevresi kimdir cok merak ediyorum...Bu nasil bi yakin cevredir,bu yakin cevrelerin hepsi mi agiz ishali olur arkadas?Bi haber duysalar hemen mi medyaya ucururlar...Vay anasini... :s

Olm askere ne zaman gidecegini yakin cevrene soyle lan,ordan duyalim,sekil olur...

os dedi ki...

o bahsettiğin "2-0" lık galatasaray maçıyla ilgili bi anım;
fotomaç veya fanatik olması lazım tam hatırlamıyorum...

"al sana maç" şeklinde bir başlık atmıştı.. zere galatasaray çok raha bir şekilde, tabiri caizse eze eze kazanmıştı o maçı..

kişisel görüşüm: çatladıkapıspor un başına bile gelmesin lucescu..

son olarak: balikesirli olarak balıkesirspor gümbür gümbür geliyor :))) takip ediniz...

not: blog onayı olmazsa saygı duyarım efedim.

pclion dedi ki...

Eğer Sergen "önümüzdeki sene" vurgusu yapmışsa bence bu takım Fenerbahçe olur. Lucescu öyle ya da böyle iyi götürüyor takımı Avrupa'da, gruptan çıkma ihtimali hala yüksek. Fenerbahçe'nin de Aragones'le helalleşmesi için belli bir süreye ihtiyacı olacak. "Üç büyükleri şampiyon yapan adam" apoletini almak için yapmayacağı şey değil, her ne kadar 'Bir gün Galatasaray'a mutlaka döneceğim' ana fikirli tiradını hatırlasak da. Ne tiradlar gördü Türk futbolseverler, eminim ki öğrenmişlerdir artık kolay kolay inanmamayı...

peralta dedi ki...

"Ayrıca Aziz Yıldırım'ın maddi desteğiyle istediği oyuncuları takımına monte etme olasılığı da Galatasaray ve Beşiktaş'a göre daha yüksek."

emin misin? hiç zannetmiyorum.

Ortega dedi ki...

Lucescu'nun Ukrayna'daki durumu Şampiyonlar Ligi'ndeki perfomansıyla alakalı. Şayet takımını gruptan çıkaramazsa, sözleşmesinin bittiği Kasım ayı sonunda kendisine kapıyı gösterebilirler.

Bugün basında Ukrayna'nın en çok maaş alan teknik adamı olduğundan bahsetmişler. Avrupa'da yaşanacak olası başarısızlık, bu yüksek maliyet de bahane edilerek Luce gönderilibir yorumu yapıyormuş Ukrayna basını.

Çubuklu Sevdalısı dedi ki...

bize gelmesinde kime gelirse gelsin bize aykut kocaman ya da bilic gelsin diyorum ben yada aykut takımı calıstırsın oğuz futbol bilgisini kullansın rıdvan da genç yetenekleri transfer etsin güzel olur ama 3ü bi arada çalışırmı bence çalışır fenerbahçe söz konusu olunca.