Sürekli sağda solda şu tarz eleştiriler duyuyorum, "Neden Fenerbahçe Cumhuriyeti? Bölücü müsünüz? Türkiye Cumhuriyeti yeter bize" vs.
Öncelikle belirtmem gerek ki, bu tarz soruları soranlar muhtemelen anti-Fenerbahçe güruhu olduklarından dolayı, bazı şeyleri net yorumlayamıyorlar.
Birincisi, bu Fenerbahçe Cumhuriyeti lafını ilk kullanan kişi Beşiktaşlı olan Yalçın Doğan'dır. Yani bu ismi ortaya atan bir Fenerbahçeli değildir.
İkinci olarak, lafı çıkaran Doğan olabilir ama hala Fenerbahçe taraftarı kullanıyor, sahipleniyor denebilir. Evet, doğrudur. Böyle bir pankart yapılmıştır ve birçok Fenerbahçe taraftarı bu sözü kullanıyordur ama buradaki amacın bölücü olduğunu iddia etmek için zeka sorunu yaşamak gerek. Bölücülük iddiasında bulunanlara sormak lazım; Fenerbahçe taraftarının dağlara silahla çıktığını, Türk askerini, masum sivilleri öldürdüğünü gördünüz mü hiç? Hastaneleri, okulları, camileri, ve diğer devlet dairelerini bombaladıklarını gördünüz mü peki? Cevabınız hayır olacak tabii ki. Peki tüm bunlara karşın, sadece farklı bir camia olduğunu belirtmek için kullanılan "Fenerbahçe Cumhuriyeti" kelamınından olmadık anlamlar çıkartma çabaları da nedir?
Çok masumane bir şekilde soruyorum o zaman. Her zaman olanın aksine, bu sefer küfürsüz yorumlarla biri bana bunu mantıklı bir şekilde açıklayabilir mi? Tüm merakım bundan ibarettir..
9 yorum:
Argumaninda hatalisin. Bolucu ayri kavram terorist ayri kavram.
O soze bolucu yakistirmasi yapan zekalar ortaya ciktiysa bunun nedeni onlarla ayni seviyedeki bazi zekalarin "Fenerbahce Cumhuriyeti" sozunu ve Islam Cupi'den muhtelif alintilari cok yanlis yerlerde, gerekli gereksiz Fenerbahce fanatizmine alet atmeleridir.
Su an itibariyle gayet itici ve ici bos bir soz. Biraz nadasa birakilsa fena olmaz.
bunların bir de 29 Ekimlerde msn'de Türkiye Cumhuriyeti X Spor Kulübü diye ileti yazanları da vardır. taraftarlığı, hayatı, takım sevgisini bu kadar yanlış yorumlayan bu insanlarla futbol tartışmayı vakit kaybı olarak görüyorum.
othello,
Sözün gayet itici ve boş olması hadiseyi tercih ettiğimiz renklere göre yorumlamakla alakalı biraz da. Yani öyle zannediyorum ki, yalçın Doğan Galatasaray Cumhuriyeti deseydi, bugün birçok Galatasaraylı bu sözün masumluğunu savunacaktı, ve bu sefer birçok Fenerbahçeli bugün Galatasaraylıların ya da diğer takımların taraftarlarının yaptığı eleştirileri yapacaktı.
Ayrıca bölücü olan kişi elbette ki sadece eline silah alıp, masum insaları öldüren değildir. Bu sözünü kabul ederim ama nihayetinde teröristin de bölücünün de amacı aşağı yukarı aynıdır. Fenerbahçe taraftarının Fenerbahçe Cumhuriyeti lafını sahiplenmesinin sebebi ne bölücülük yapmak, ne de teröristliktir. Ben bu lafı pek kullanmam, ama böyle ithamlarda kullanıldığını görünce savunma ihtiyacı hissediyorum açıkçası.
Fanatiklik, ya da rakipten nefret etmek bir yere kadar.. Bu tarz iddiaların içi boş aslında.Bunu görmek gerek.
Türkiye Cumhuriyeti bölünmez bir toprak bütünü,
Fenerbahçe Cumhuriyeti karşı konulamaz bir sevgi cumhuriyetidir.
diye özetlemek gerekir aslında
bölücü müsünüz diyenler zamanında Atatürkten tokat! yemediler mi ?
'Fenerbahçe Cumhuriyeti' temelde Fenerbahçe'nin yönetiliş şeklinden çıkmıştır. Fenerbahçe'nin tarihinde bolca iktidar ve askeri ilişkileri bulunmuş, yönetiminde başbakan ve çeşitli bakanlar bulunmuştur. Bu açıdan uzun dönemler farklılık göstermiş Fenerbahçe yönetim modelinin izleri günümüzde de görülmektedir. Fenerbahçe, tarihi boyunca çok kez siyasal ilişkileri gözardı etmemiş, bu ilişkilerden güç almıştır. -Bu cümleyi yazarken biraz zorlandım, yanlış anlaşılmamasını umuyorum-
Bütün bu bahsettiğim ilişkiler genişçe Yalçın Doğan'ın Fenerbahçe Cumhuriyeti adlı kitabında anlatılmaktadır. Olayın özü şudur ki 'Fenerbahçe Cumhuriyeti' Fenerbahçe'nin bir anlamda farklı yapısını yansıtmaktadır. İdaresiyle ve tarihsel gelişimiyle... Olayı bölücülük olarak algılamak durumu kabullenememekten ileri gelen bir sıkıntıdır bana göre.
Ben GALATASARAY takımını gönülden desteklemekle birlikte blog un sahibi olan ortega arkadaşımızın tabiriyle "anti-fenerbahçeli" lerden birisiyimdir. Galatasaray ı tutmamdaki en büyük sebeplerden birisi de dünyada eşi ender görülmüş ezeli rekabetin bir parçası olmanın dayanılmaz çekiciliğidir.
"Fenerbahçe Cumhuriyeti" lafına gelirsek bence burada bu tabirin nereden çıktığından ziyade Türkiye gibi dünyada kendi miliiyetine herşeyden çok değer vermesiyle ünlü bir ülke de zaten aşırı uçlarda bulunan "ezeli rekabet tartışmaları" nda Fenerbahçe gibi bu ülkenin en önemli 3 kulübünden biri olan takımın çok çabucak yıpratılabilecek bir duruma düşürebilmesidir.
İşin daha da vahim olan tarafı ise Fenerbahçe'lilerin de bu yanlışı en kısa zamanda düzeltmelerindense bu sözü(yazısında Ortega'da nadir de olsa kullandığını itiraf etmiş) daha bir şiddetle kullanarak kamuoyundaki "anti-fenerbahçe" olarak bilinen olumsuz havayı pekiştirmiş olmalarıdır.
Burada altının çizilmesi gereken fenerbahçelilerin terorist yakıştırması almış olması değil de Fenerbahçe gibi bir klubün taraftarlarının Türkiye'de böyle hassas bir konu üzerinde yanlış tarafta yer almasıdır. Bölücülük sadece ele silah alıp dağa çıkmakla olmaz. Bölücülük ilk olarak düşüncede başlar.
Tabii ki de fenerbahçeli arkadaşlarımızın hepsi bu sözü benimsemiyor ama daha önce de söylediğim gibi yaşadığımız ülkede ve bulunduğumuz hassas milliyetçi ortamında Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında (çatısı altında) değil Fenerbahçe, herhangi bir cumhuriyet yakıştırmasının kullanılması yakışık almaz ve bu ülkenin sağduyulu insanlarınca(hangi takımı desteklediği önemli değil) asla ve asla "sadece şirin bir lakab" olarak görülmez.
Yorumumum biraz geç olmasına rağmen umarım blog sahibi arkadaş tarafından dikkate alınır ve bu konuda hakkındaki düşüncelerinin devamını bizimle paylaşır.
Bir fenerbahçeli olarak çok sevdiğim ve gururla söylediğim 'Fenerbahçe Cumhuriyeti' söylemi Fenerbahçemize zarar vermektedir. Rakipleri bize karşı kenetlemektedir (bakınız temizligçiler ve papermoon operasyonlarına), medyayı Fenerbahçe'ye karşı çevirmektedir, Anadolu'da Fenerbahçe'nin sempatisini yok etmektedir. Anadolu insanı böbürleneni değil (bence öyle değil ama öyle algılanıyor) mazlumu seviyor (bakınız GS'nin 2006'daki şampiyonluğu)...
LeNNy1905,
Öncelikle şunu açıklamam gerek. Fenerbahçe Cumhuriyeti lafını kullanan biri değilim, hatta anadolu insanındaki anti-Fener duygusunu kabarttığı için, bu kullanımın bir an önce bırakılması taraftarıyım.Ama gel gelelim bölücülük gibi bence konunun özüyle uzaktan yakından alakası olmayan bir ithamla karşılaşınca, ister istemez insan tuttuğu takımı savunuyor. Bunu savunmalı da zaten..
Talento üstte çok güzel açıklamış olayı. Ona ek olarak empati yapmak gerek derim. İnsanların anti-Fener duygularla olaylara bakmasını bi yere kadar anlayabilirim, ama bir an için Fenerbahçe Cumhuriyeti değil de, X takım Cumhuriyeti şeklinde bir başlık düşünün ve oradaki X takım sizin tuttuğunuz takım olsun. Ve çevrenizdeki rakipleriniz sizi hiç alakası yokken bölücülükle suçlasın. Eminim siz de aynı tepkiyi verirsiniz. Ortalıkta fol ve yumurta yok, ve alakasız mevzulara kayıyor anlam. Hadiseye böyle bakarsanız, daha doğru yorumlayacağınızı düşünüyorum.
Şöyle özetleyeyim; Galatasaray'ı renklerinden yola çıkarak bölücü örgüte benzetmekle, Fenerbahçe Cumhuriyeti lafından gaz alarak Fenerbahçe'yi ve taraftarını bölücülükle suçlamak aynı şeydir. İkisi de saçmadır, ikisi de gereksizdir..
Ortega ve Murat arkadaşımıza tamamiyle katılıyorum. Ülkemizdeki futbolu ve takımlarımızı zaten gereğinden çok yerden yere vuruyoruz.(gerek taktiksel gerekse idari bakımından) Bence daha fazla da yıpratılmaya hiç gerek yok.Hep beraber desteklediğimiz takımlarıve ülke futbolunu hakettiği yere taşımalıyız. Taraftarlar olarak bize düşen saygın duruşlerımız ne pahasına olursa olsun korumaktır.
Yorum Gönder