Pazartesi, Eylül 10, 2007

Gelir Ramazan ayı, başlar oruçlu futbolcu avı


11 ayın sultanı, eylül ayının 13'ünde başlıyor. İnşallah oruç tutan ve tutmayanlar arasında sorun yaşanmadan, sorunsuz bir ramazan ayı olur memleket için. Yine de medyaya pek güvenmediğimi de söyleyeyim. Alttan verebilirler odunu, her sene yaptıkları gibi..

Neyse biz başlığa uygun devam edelim yazının seyrine. Ramazan ayı, sadece sokaktaki göbeğini kaşıyan kıllı adama gelmiyor tabii, siyasetçisi, sanatçısı,edebiyatçısı ve futbolcuya da geliyor. Dileyen, oruç ibadetini yerine getirir.Buna kimse de müdahale etmemeli. Öte yandan, oruç tutmak istemeyene de karışmanın manası yok tabii.

Futbolculuk gibi yorucu bir işi yapan insanların, maç günü oruç tutmaları ne kadar doğrudur sorusuyla alakalı olaraktan bugüne kadar onlarca yazı okuduk. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bazı kulüpler bu işi, maç günü oyuncularının oruç tutmasına müsaade etmeyerek çözmüş görünüyor. Bu kurala bazı istisna oyuncular karşı çıkmıştı geçmişte. Ahmed Hassan, El Saka ve Ayman her şartta orucumuzu tutmak istiyoruz diyerek, maç günleri dahil oruç tutmuşlardır. Yine birçok yabancı hocanın, antreman saatlerini ramazan ayına göre şekillendirmeleri de takdir-e şayan bir harekettir hakkaten. Geçtiğimiz sene Zico ve Tigana böyle yapmıştı misal.



Oruç tutan futbolcular sadece bizim memlekette değil, yurt dışında da gündem oluyor. Emre ve Nihat ikilisine ve Almanya'daki müslüman futbolculara hep bu soru soruluyor; "Oruç tutmak performasınızı etkiliyor mu?" Bu konuda Emre, Corriere Dello Sport'a konuşmuştu . Maç oynamadığı zamanlar oruç tuttuğunu söylemişti. Maç günlerinde ise maç öncesi yemek yemek zorunda olduğu için oruç tutmazmış misal. Geçtiğimiz sezon Nuri Şahin, Dortmund kulübü yöneticilerinden oruç izni istemiş ama vücudu tam olarak gelişmediği için, bu isteği reddedilmişti. Almanların dünyaca ünlü dergisi Kicker geçen sene bu konuyu gündeme taşımıştı. Bir önceki sezon B. Leverkusen'de oynayan Ahmed Madouni "12 yıldan bu yana oruç tuttum. Futbolumu olumsuz etkilemedi. Bu yıl da tutacağım" demişti. Yine oruç tutmak isteyen başka bir oyuncu, A.Bielefeld'li Abdelaziz Ahanfouf ise "Oruç tutmaya ara vermeyi düşünmüyorum. Oruçlu iken daha iyi oynayıp daha çok gol atıyorum. İnanmak dağları yerinden oynatır."demişti. Kicker Ahanhouf'un "İnanmak dağları yerinden oynatır" cümlesiyle sunmuştu bu haberi.



Dönelim tekrar bizim memlekete. Türk futbolunda oruç deyince akla ilk önce Hakan Şükür gelir. Bunun sebebi iki yönlü. Hakan Şükür hem gol oruçlarına sıkça rastladığımız hem de oruç tuttuğunu bildiğimiz bir oyuncu. Sürekli medyanın üstüne oynadığı bir isim Hakan Şükür malumunuz. Yine Hakan her kaçırdığı golden sonra oruç mefhumu gündeme gelecektir. Bu sene medyanın oruçlu futbolcu avı listesiinin en başında Hakan olacaktır şüphesiz. Listenin devamında yine Galatasaraylı futbolcuların olacağı muhtemel. Basın öte yandan takımın kaybedeceği her puanı bi kenara not alarak, işte Galatasaray'ın ramazan ayı ve diğer aylardaki performans tablosu diye sunacaktır bizlere.

Tempo dergisi 2005 yılında bu konuyu işlemişti sayfalarında. Adamlar üşenmemiş 2001-2005 yılları arasında takımların Ramazan ayında topladığı puanların listesini yapmışlar. Beşiktaş 40, Fenerbahçe 34, Galatasaray ise 29 puan toplayabilmiş bu dönemlerde. Bu listeye göre, Galatasaraylı topçular ayvayı yedi. Topun azğında ilk onlar var. Yanlış anlaşılmasın, iftar topu değil bu. Hakan Şükür hiçbir zaman maç günü oruç tutmadığını açıklamış yine aynı dergiye. İstediği kadar konuşsun, yine topu o 3 direğin arası yerine, dışarı atacağı her pozisyon sonrası Hakan Şükür'ün orucu gündeme gelecek. Tempo'da, Ali Güneş'in "oruç tutana Allah yardım ediyor" yorumu var. İrticacı damgasını yemeden kurtulmuş. Bunu basın nasıl kullanmamış, şaşırdım doğrusu. Bunu söyeleyen Hakan Şükür, Arif Erdem, Emre Belözoğlu, Okan Buruk, Tuncay Şanlı, Fatih Tekke olsa, daha farklı yaklaşılırdı herhalde. Bi de bu isimlere futbol oynadıkları dönemlerde Ertuğrul Sağlam ve Tayfur Havutçu eklenebilir, aklıma ilk gelen isimler olarak.

İngiltere ya da İspanya liginde bu tip haberler çıkacak mı bakalım. Nicolas Anelka, daha doğrusu Bilal Abdusselam'ın Ramazan ayı performansını merakla takip edeceğiz gibi..

Son olarak yine aynı derginin 2005-2006 sezonunda, 3 büyük kulüpteki oruç tutan futbolcular diye bir liste yaptığını ekliyelim. Kadrolar şöyle:

BEŞİKTAŞ

Tayfur ,Sergen, İbrahim Üzülmez,İbrahim Akın,Koray,Ahmed Hassan,Okan.


FENERBAHÇE

Anelka,Servet,Tuncay,Kemal,Önder,Serdar Kulbilge,Serkan Balcı.

GALATASARAY
Hakan Şükür,Hasan Şaş,Cihan,Orhan Ak,Saidou.

1 comments:

Adsız dedi ki...

evladım, sağa sola yazacağına gel de tribün dergiye yaz böyle şeyleri..