Çarşamba, Nisan 24, 2013

Benfica analizi



Temsilcimiz Fenerbahçe'nin rakibi Benfica'yı sizler için mercek altına aldık. Nasıl bir oyun anlayışı benimsediklerinden, dikkat edilmesi gereken oyuncularına, zayıf ve güçlü yönlerine değineceğiz.

Öncelikle Benfica'nın Portekiz liginde en çok şampiyon olan takım olduğundan bahsetmemiz gerek. Bu sezon da Porto'nun 4 puan önünde lider durumdalar. Teknik direktörleri Jorge Jesus 2009 yılından bu yana takımın başında ve oynattığı hücum futbolu ile Benfica taraftarının desteğini arkasına almış durumda.Genellikle birbirine yakın oynayan teknik kapasitesi yüksek ve çabuk oyunculardan oluşan bir takım yaratan Benfica; kazandığı başarıların yanında Di maria, Witsel, Coentrao, Javi Garcia ve David Luiz gibi dünya yıldızlarını satarak da yakın zamanda önemli bir gelir elde etti. Oyun anlayışını biraz daha açarsak, hücum oyununu seven ve buna uygun genellikle genç oyuncuları tercih ettikleri söylenebilir. Defans hattında oynayan Garay-Luisao stoper ikilisi dışında tüm oyuncular takım hücumuna katkıda bulunuyorlar. Bek oyuncuları Malgarejo(sol bek) ve Almeida(sağ bek) kanat bindirme- lerinde her zaman ceza sahası kenarlarında bulunarak hücum oyununu güçlendiriyorlar. Takımdaki orta alan ve hücum oyuncuları; top kontrolü yüksek, bileklerine hakim, adam eksiltebilen, süratli ve genç oyunculardan kurulu. Ola John(20), Salvio(22), Rodrigo(22) Gaitan(25), ve Andre Gomes(19) gibi genç oyuncular sabit bir bölgede değil orta saha sağ ve sol bölgelerde hatta kenar forvet olarak da oynama kapasitesine sahipler.

Orta sahanın ortasında da oyun özellikleri Manchester United'lı Carrick'e benzetilen Matic oynuyor. Maç esnasında çok dikkat çekmeyen ama yaptığı hamleler ve oyunun yönünü değiştiren-atak başlatan etkili pasları Benfica için önemli bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Hava toplarında da uzun boyu ile tehlike yaratabiliyor. Defans bölgesinde genellikle Malgarejo-Garay-Luisao-Almeida dörtlüsü forma giyiyor.Cezası sebebiyle Almeida yerine Maxi Pereira ve tecrübeli kaptan Luisao'nun sakatlığı nedeniyle de stoper mevkinde Garay-Jardel ikilisinin görev yapması bekleniyor.

Önce de belirttiğimiz gibi bek oyuncular orta saha ve ceza alanında sıkça topla buluşup rakip savunmayı zor durumda bırakabiliyorlar. Geliştirdikleri ataklarda da savunma yaptıklarında da birbirlerine yakın ve yerden oynamayı seviyorlar. Ceza sahasında Ola John ve Gaitan verkaçlarla zaman zaman çok etkili olabiliyorlar. İleri uçta oynayan oyuncuların en önemli özellikleri topu soğukkanlı kullanmaları. Fenerbahçe defansının bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Forvet oyuncuları Cardozo, Lima ve Rodrigo son vuruş ve oyunu okuma yönünden etkili oyuncular. Benfica-Newcastle maçında Santon'un geri pasında araya girip golü atan Lima bu konuda ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi. Ayrıca Andre Gomes, Rodrigo, Salvio ve Gaitan uzaktan etkili sutlar atabilen isimler. Gaitan-Cardozo-John ileri üçlüsünün sürekli rakip alanda yaptığı presle topu kazanma tehlikesine karşı yine Fenerbahçe'nin çok dikkatli olması gerekiyor. Zira bu pres sonucu ligde ve avrupada önceki maçlarda çok tehlike yarattılar.

 Benfica çok iyi özelliklere sahip ve gol atma becerisi bu kadar yüksek olmasına rağmen zayıf yönleri de yok değil. Yine Newcastle ve Bordeaux maçlarında da görüldüğü üzere defans arkasına atılan ara toplarda çaresiz kalabiliyorlar. Ancak Fenerbahçe'de Emre'nin yokluğu Alex'in de gönderilmesinden sonra bu tür topları atacak bir oyuncu olmaması Benfica'nın bu zayıf yönünün bir avantaj sağlamayacağını gösteriyor. Portekiz ekibinin bir başka zayıf yönü de, takım olarak birbirlerine yakın oynadıklarından zaman zaman boş alan bırakıp kontra atağa yakalanıyor olmaları. Önceki Newcastle maçında Papis Cisse, Marveux ve Sissoko gibi isimler topu kaptıklarında Benfica defansını çok zorlamış ancak birçok pozisyonu değerlendirememişti. Moussa Sow, Kuyt ve oynarsa Salih Uçan bu konuda Benfica karşısında etkili olabilir. Fenerbahçe'nin Amsterdam yolunda son engel olan Portekiz ekibini ekarte etmesi için her zamanki etkili defansını bir seviye daha artırması John, Salvio ve Gaitan'a karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Bunun için de topu mümkün olduğunca kendi ceza sahasından uzak tutmaya önem vermeli. Bu tarihi maçta Fenerbahçe'nin güçlü rakibi karşısında işinin çok zor olduğunu ve özellikle ilk maçta avantajlı bir skor almasını umuyoruz. Son olarak Benfica'nın ve Fenerbahçe'nin muhtemel ilk 11'ini paylaşalım.


 Benfica'nın muhtemel maç kadrosu


Fenerbahçe'nin muhtemel maç kadrosu

misafir yazar: Ferhat Adsız

not: Ferhat'a bu güzel analiz için teşekkürler.


0 comments: