Pazartesi, Mart 21, 2011

"Hata Yaptım" Diyebilmek Erdemdir


Geçtiğimiz haftasonu İstanbul'da Fenerbahçe'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Voleybol Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final'inde Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom takımı, önce Fenerbahçe'yi yarı finalde, daha sonra da finalde Rabita Bakü'yü yenerek, kupayı kazandı.

Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom bilhassa yarı final maçındaki performansıyla Dörtlü Final'e daha iyi motive olduğunu gösterdi. Maç içerisinde de çok önemli anlarda sergiledikleri mücadeleyle finale çıktılar. Voleybol açısından bakarsak, Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'un finale çıkmayı hak etmediğini söylemek doğru olmaz. Tabii bunda Fenerbahçe cephesinin dirençsizliği, maç içerisinde yaptığı hatalar da etkin oldu ama nihayetinde o maçta daha iyi olan taraf önce finale çıktı. Sonra da kupayı aldı. Tekrar etmek gerekirse, akl-ı selim sahibi hiçbir Fenerbahçeli'nin o maç sonrası "Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom bugün hiç hak etmeden kazandı", diyeceğini sanmıyorum.

Gelelim esas mevzuya. Maç sonrası Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom takımı oyuncularından Gözde Sonsırma ve Özge Kırdar Çemberci'nin sıcağı sıcağına yaptığı açıklamalar ve yine maç içerisinde aldıkları sayılar sonrası Fenerbahçe oyuncularına, teknik heyetine yaptıkları hareketler tartışma konusu oldu.

Sporcuların maç biter bitmez yaptıkları açıklamalar çok tehlikelidir. Maçın stresi ve yorgunluğuyla çok makul cümleler kurulmaz. Futbolcular bilhassa saçma sapan şeyler söylerler. Veya her daim bilindik o lafları (önümüzdeki maçlara bakacağız gibi). İşte bu sebeple, oyuncular maç sonu açıklama yaparken eskilerin tabiriyle "akım derken bokum deme" hatasına düşerler. Ve genellikle kazanılan maç, zafer vs. yerine başkalarına laf atılır, ucuz edebiyat yapılır. Bu da galibiyeti, kimi zaman da o görkemli zaferi gölgeler. Gözde ve Özge'nin maç sonrası demeçleri de tam anlamıyla böyle olmuş.

Önce o açıklamaları izleyin.




Sonra da bu açıklamalara haklı olarak verilen tepkiler sonrası, Gözde Sonsırma'nın Twitter'dan yaptığı yeni açıklamalara bakalım.

"Basın polemik yaratmaya çalışıyor!! Benim söylemediğim şeyleri ya da bana sorulan soruları sanki ben söylemişim gibi lanse ediyorlar!!"

"5 yabancıları vardı, onlar favoriydi ama biz takım ruhuyla kazandık dedim! Bunun neresi Fener'e taş!? Hürriyet gazetesi 'Gözde'den Fener'e taş' demiş"

"Sağ olsun kışkırtmak için yapmışlar ama olsun sıkıldım artık bu durumdan!! Şampiyonluğun sevincini doyasıya yaşadık, yaşayacağız da!!!

Şimdi açıklamaların olduğu videoyu izleyenlerin görmüş ve de duymuştur ki; Gözde Sonsırma sonradan söylediği gibi konuşmamıştır. Gayet kışkırtma diye tabir edilecek cümleler kurmuştur. Tam olarak şunları demiştir. (tabii jest ve mimikleri yazıya aktarmak zor ama nihayetinde yukarıda bir video var tekrar bakmak için)

"Fenerbahçe bugün 12 yabancıyla da oynasak biz yenecektik. Çünkü bu iş (yüreğini göstererek) burayla oluyor."

Şimdi Gözde Sonsırma demiş ki "Fener'e taş atmadım." Öncelikle, "Fenerbahçe bugün 12 yabancıyla da oynasa yenecektik" diyen bir sporcu acaba hangi takımdan bahsediyordu? Bunu sormak lazım. İkincisi; vermek istediği mesaj özünde "biz yüreğimizle oynadık, bu işler parayla olmuyor" anlamında. Evet, Gözde bu konu da haklı. Daha yürekten oynadılar ama siz bunubu şekilde söylerseniz, saçmalamış olursunuz. Sonradan verilecek tepkilere şaşırmamanız lazım. Farkındaysanız, kimsenin Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'un galibiyetine tek kelime laf etmişliği yok iken, kendi başarılarını antipatik kılan yine Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'un oyuncuları olmuştur. Ve yine bu iş parayla pulla olmuyor imasında bulunan Gözde Sonsırma'ya şunu hatırlatmalı. Oynadığınız takım mahalle mi, semt takımı mı? 3 müessese bir takımda birleşmiş. Paranın bol kullanıldığı bir takımdasınız. Herhalde size maaş olarak da para veriyorlar. Para yerine telefon falan veriliyorsa söyleyiniz tabii. Üstelik bu maaşların Fenerbahçe'den öyle hiç aşağı kalır yanı da yok. Hani Gözde biraz daha konuşsa, "zaten antremanlara akbille geliyoruz" diyecek zannediyor insan. İnsanlar başarılarından sonra böyle "fakirlik edebiyatı" yapmamalı. Zaferi gölgeler bunlar. Ve ek olarak bu kez Özge'nin videodaki açıklamaları; "Onların evinde final biz oynuyoruz" sözleri ve o gördüğünüz jest ve mimiklerle tabii.

Bu da aynı. İlave cümlelerle uzun uzun eleştirmeye gerek yok sanırım. Tekrar meselemize dönecek olursak.

Zaten sahada çok iyi mücadele ederek yenmişsin Fenerbahçe'yi. Laf atmasan, sadece mutlu olduğunu belirtsen bile bir şekilde mesajını vermiş olacaksın (biz hak ettik diye), lakin sen konuşarak hataya düşüyorsun. Daha sonra da kendimi savunayım derken, hata üstüne hata yapıyorsun. Basına suç atmak da kolay. Çarpıtıyorlar diyerek...

Neyse ki, video görüntü var. Neyse ki, insanlar maçı izledi. Alınan sayılardan sonra Fenerbahçeli oyunculara, teknik heyete tıpkı cuma gecesi derbide Kazım'ın Aykut Kocaman'a yaptığına benzer hareketler yaptığınızı gördü.

İnsan hataya düşebilir. Herkes hata yapabilir. Melek değiliz nihayetinde. Ama hatayı hatayla savunmak yerine, hatalıydım diyebilmek de bir erdemdir. Bunu her sporcudan beklemek sıradan bir sporseverin hakkıdır. Hele ki bir kadın sporcudan görmek, görebilmeyi daha çok bekler insanlar.

Bilmem, yeterince açık anlatabildim mi?

19 comments:

varol döken dedi ki...

maçtan önce hem hocaları hem gözde bizi küçümsüyorlar anlamına gelen cümleler kurdu, demek ki böyle bir şey vardı, böyle bir hava vardı ya da daha önceki maçlardan böyle bir birikim vardı... o yüzden ben hatalılar diyemem, etki varsa (misal onları bu sene ligde yenince gidip bizden biri siz bizi nah yenersiniz falan demişse:) böyle bir tepki de o sevinçle olur... doğru mu değil mi tartışmam ama normaldir... konuşturmayacaksın arkadaş! sen 52 maçın 51'ini kazanan hoca gönderilince konuşmazsan, gelir elin kızı seni böyle yener de konuşur da...

o değil de tribünde tekin akmansoy vardı arkadaş alex'in hemen önünde:)

Unknown dedi ki...

Gayet normal açıklamalar bunlar, yabancı bir takım eleseydi feneri bu kadar koymazdı tabii. Yanıp tutuşuyordunuz önemli bir spor branşında AvRupa'nın en büyük kupasını alan ilk kulübüz Türkiye'de demek için. Böylece Gs'nin UEFA kupasıbı da gölgeleyecektiniz aklınızca. İçinizde kalsın, bu açıklamaları seyredip seyredip kendinizden geçin.

Ortega dedi ki...

@Varol,

Katılmıyorum. Sporcu dediğinde ahlak olur. Sahadaki hırsa, mücadeleye evet, ama iş rakip tarafa çirkefliğe gelince orada dur denir. Denmeli. Ben de "dur" dedim. :)

Tekin Akmansoy voleybol takımını yıllardır takip eden biri.

@ Dâra

Sanal mastürbasyon yerine; xhamster, xvideos falan takılın. Daha iyi olur.

maria lopez garcia dedi ki...

@ Dâra
Yani çok şey denebilir sana aslında ama, aklı başında hiç bir Fenerbahçeli "önemli bir spor branşında AvRupa'nın en büyük kupasını alan ilk kulübüz Türkiye'de demek için" yanp tutuşmaz. Onu ıirak hiç bir takım taraftarı böyle düşünmez. Ha düşünüyorsa başarıya ve istatistiğe aşıktır takımına değil. Taraftar da değidir zaten. Her taraftar kazanmak ister önce o gelir sonra o dediğin olduysa ayrıca sevinir , kıçımızı abuk subuk şeylerle tutuşturmuyoruz biz sen rahat ol.

Adsız dedi ki...

fb yine başarı satın alacaktı ama olmadı. yau valeybol da bile 5 yabancı ile sahaya çıkmak nedir.

yatır milyon avroları yıldızları getir sonra başardım diye övün.abromviç tarzı başarıları sevmiyorum.

vakıfkank ın başarısını tebrik ediyorum.

Ortega dedi ki...

Haklısınız.

Jelena Nikolic Malatyalı, Maja Poljak Mersinli, Malgorzata Glinka Edirneli'ydi di mi? Unutmuşum onları. Pardon

maria lopez garcia dedi ki...

Vakifbank Gunes Sigorta Turk Telekom Turkiye'nin adi sani duyulmamis uc sirketinin bes parasiz takimi degil mi? Zaten ne yerli oyunculari Milli Takim'da ne de Glinka, Poljak filan dunya capinda. Fakir fukara edebiyatina ne gerek var ya ne guzel oynamis almis kupayi.

Adsız dedi ki...

''''Doğru ve sabırlı bir yapılanmanın sonucunda müthiş bir sinerjiyle hakikaten hayalleri gerçeğe çevirebilen bir takım yaratıldı.''

papazın çayırından alıntı yaptım.komedi gibi yorum.yau bastılar parayı yızdızları getirdiler başarı kazandılar.fb de ne yapılanma ne de sabır var.her branşta benzer yöntem uygulanıyor.sahaya 5 yabancı ile çıkmanın ne yapılanması olurmuş.basketbolda da aynı zihniyet.bas parayı getir yıldızı(taurasi vs).al sana başarı.

vakıfbankta da yabancı var ama yerlide var.
bazı başarılar birşeyler öğretir.vakıfbankın başarısıda neyi öğretmiştir.bir ayağın bu topraklara basacak arkadaş.

Adsız dedi ki...

@Ortega;

Sporcu dediğinde ahlak olur demişsin gayet de güzel bir düşünce lakin birincisi olayın ortasından ele alıpta karşı taraf kışkırttı veya fakir edebiyatı gibi cümleler kurmak mantıklı değil keza aralarında ne olduğunu bilmiyoruz. Diğer bir nokta ise, ahlaklı sporcu konusuna olan hassasiyetin. Geçen sene Ali Sami Yen stadında 1-0 galipken kaleciniz Volkan Demirel'in topu münasip yeriyle kontrol edipte rakip takımı küçümseyici ve tahrik edici davranışından sonra da keşke bir ahlak aramasına da kaleden başlasaydınız keza görünüyorki siz sporcunun zeki çevik ve ahlaklısını seversiniz.

Kaizer dedi ki...

Bos isler bunlar...

Adsız dedi ki...

Bana sanki sahada mac oncesinde birseyler olmus ve bunun uzerine kizlar da nasil yendik konusmasi yapmislar gibi geldi.Sonucta spor,ama kimin sahada ne yaptigini,konustugunu bilemiyoruz.Emre gibi bir ornek futbolda var,voleybolda da bir kiz emre varsa kizlar dolmus olabilir:))

steven_stiffler dedi ki...

Neslihan'dan boşalan çirkef kontenjanını Kırdarlar doldurdu neyse ki...

varol döken dedi ki...

@ortega
yani ben kendi takımıma o kadar kızgınım ki belki az bile söylemişler psikolojisine girmiş olabilirim, onlar da abartmış olabilir, pişman da olmuşlardır... sonuçta yaptıkları büyük olay, 2 senedir her yerde fenerbahçe acıbadem var ama kupayı onlar aldı, elbette bedavaya almadı ama bizim yatırımızın 4te 1ine falan aldılar... demek ki her şey gerçekten para değilmiş, bknz. bu sene futbolda yapılmayan ara transfer, hoş işler kötü gitse bu şemsiye terse dönerdi ya neyse...

sonuç olarak ben çok üzüldüm arkadaş, gs'a yenileydik de şu kupayı alaydık diyenlerdenim çünkü, o yüzden başka kim ne demiş çok ilgilenmiyorum...

tekin akmansoy benim eski patronum olur bu arada, fenerbahçe divan üyesi olduğunu biliyorum da voleybol maçlarını sürekli izlediğinden haberim yoktu:)

Sanane dedi ki...

Bence Fb neden kaybetti. Aroma liginde 3 yabancı uygulaması var ve vakıfbankta sadece 3 yabancı var.Sürekli kadroları aynı ve çok hırslılar.Bizde 5 yabancı olmanın sorununu yaşadık.Uyum sorunu boy gösterdi.Lig'te bu takımı fb 2 kere yendi ve son yendiğimiz maçta setlerde 2-1 geriden gelerek kazandık.3çülük maçını eğer izlediyseniz ilk seti kaybettikten sonra diğer setlerde sadece 3 yabancıyla oynadık...Ayrıca Gözde konusunda ise önümde olan bir grup taraftar her servis atmaya gelince iki kardeşe demedik küfürler bırakmadı. Ayıp yani. bence az bile konuşmuş.

UGUR BEKTAS dedi ki...

fenerbahçe'nin her yenilgisinden sonra,
konuyu başka taraflara kaydırmanın,
kaybetmenin vermiş olduğu siniri,
hırsı birilerinden çıkarmanın farklı bir boyutu...

Bu sefer onlara sahip çıkacak taraftar grubuda yok,
vurun şampiyon kızlara ...

üzülmek ile alışmak arasında kalmış durumdayım..

Tebrikler VGSTT kızları ....

Ortega dedi ki...

Neyse ki yorumlar için zeka kriteri olayına girmedik. Yoksa bu son yorum gibi yorumları hiç onaylamazdık.

Volkan'la alakalı yorumu yapan "adsız" arkadaş. Zamanında burada yazmıştık. İnsanlar elma ile armutu karıştırıyor. Volkan'ın hareketi veya Lincoln'ün hareketi normal şeyler. Hangi oyuncu yaparsa yapsın, fazla takılmayacak mevzular.

Maç içerisinde rakip takım antrenörüne "girdi mi?" hareketi çekmek veya maç sonu demeçlerinde "böyle koyarız" minvalinden yorumlar yapmak sporculara pek yakıştırmadığımız hareketlerden. Bunun yerine zaferi kutlamak daha büyük erdemdir. Gerisi küçülmedir. Ha, siz derseniz ki biz çirkef oyuncuları seviyoruz, o sizin tercihinizdir.

Bu olayı yorumlamak, sorgulamak Vgsstt'nin başarısını hor görmek değildir. Yazıda bu belirtildiği halde yorumlarda bunu hala yazanlar ya yazıyı okumadan yorum yapıyor, ya da üzerinde oturdukları organla yorum yapıyor olsa gerek.

Adsız dedi ki...

Bu nasil blog ki yazan elestri kaldiramiyor?Illa fb'li mi olmak lazim okumak ve yazmak icin?

academy_berkant dedi ki...

hacı aptal yorumlar yapıyor lan millet ahjusahusas

allah yardımcın olsun

Major dedi ki...

ortega şu videoya bir şey yap bloga her girdiğimde bu kadının sesiyle irkiliyorum.. :D