Çarşamba, Haziran 09, 2010

Fark Göremiyorum, Ya Siz?


Hitler Almanyası (dün), İsrail zulmü (bugün). Fark göremiyorum, ya siz?




16 comments:

saykodelik dedi ki...

ortega eğer ülkedeki medyaya kapağa atmak gibi bir niyetin varsa bu tip çıkışlarında onu yok ettiğini söyleyeyim.

Ortega dedi ki...

Şu an için "medyaya kapağı atmak" gibi bir niyetim yok. Ancak ileride olursa, aklımda bulunsun bu öneriniz.

Adsız dedi ki...

ortega aklında bulunsun boyle seyler post etme. bi lafimla bitirtirim seni.

azapaza dedi ki...

''israil zulmü'' barbarlığın da ötesinde bir şeydir.

hypocrisy dedi ki...

Klasik devlet terörü, terör devleti görüntüleri.. Keşke benzer şeylerin Türkiye Cumhuriyeti'nde de yaşanmış ve yaşanmakta olduğununun ayrımına varılabilse de empatiye ve sempatiye kendi topraklarından başlayabilse insanlar. Bugün İsrail'in Hamas'a karşı takındığı tutum ile devletin yürütmekte olduğu KCK operasyonlarıyla Kürt yurttaşları üzerinde kurduğu siyasi abluka aynı şeydir. Yukarıdaki fotoğraflardaki zülum Filistin'de başlamadan evvel bu topraklarda başlamıştı.. Uğur Kaymaz 12 yaşındaydı katledildiğinde; İsrail saldırısında ölen 19 yaşındaki Furkan kadar ilgi çekmemiş, cenazesi on binler yerine onu güçlükle devletten alabilen ailesi bir başına kaldırmıştı. Aradaki tek fark bu.

unknown dedi ki...

En zalimi Hitlerin Almanya'sı.. En haklısı Hitlerin Almanya'sı..

Adsız dedi ki...

fark sudur siyah beyaz resimlerdeki adamlardan 6 milyon tanesi kursuna dizilip veya gaz odalarında oldurlumustur. burda yaptıgın sey sadece tribunlere oynamaktır.

Turkoglu Fatih dedi ki...

Ben bir fark görüyorum. Birincisinde özellikle Polonya ve Almanya'da yaşayan Çingneler, Yahudiler başta olmak üzere bir çok ırk ve inançtan halk Naziler tarafından soykırım ve katliamlara maruz kaldılar. O topraklarda yaşıyorlardı ve o ülkelerin vatandaşıydılar. Silahlı direniş bile göstermediler, gösteremediler...
İkincisinde ise; önce senelerce para karşılığı topraklarını satmış ve sonra orada güçlenen siyasi+ askeri yapı karşısında ezilmek durumunda kalmış, ardından etnik kimliğini hatırlamış, yetmeyince dini kimliğini öne çıkarmış ve kendisine zulmeden kadar olmasa bile teröre, silaha sarılmış bir arap topluluğu var.
Aslına bakarsam ilkinde sürgün, soykırım, katliam var.
İkincisinde ise karşılıklı terör, savaş ve topraklara sonradan gelenlerin topraklarını parayla satan eski sahiplerine karşı zulmü var. İkisi çok ama çok ayrı şeyler.

ezeriko dedi ki...

Ben fark görüyorum. Gördüğüm fark da Filistin'li insanların hala hayatta ve yaşıyor olması. Kontrollü de olsa her gün binlerce Arap'ın İsrail'e girip çalışıyor olması. Arap partilerinin seçimlere girip, belli bir oy alıp İsrail meclisine milletvekili gönderiyor olması. İsrail halkının yüzde yirmisinin Arap olması. Bu insanların İsrail kimliği ve pasaportuna sahip olması.

Dahası, İsrail'in ağır, aksak, sorunlu, dolaylı, sürekli kesintiye uğrayan bir şekilde de olsa Filistin'le barış yapabilme ve 2 devlet olarak yaşayabilme yolunu aramaya çalışması, çok yavaş ve problemli olsa da, bazen şahinlerin ve aptal politikacıların yüzünden sekteye uğrasa da.

Bir şartta haklı olabilirsiniz.

İsrail önce bütün Filistin'li Arapları fırında yakıp, daha sonra Irak, İran, Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri vs... ülkelerini işgal edip, oradaki müslüman halkı getolara toplayıp, trenlerle deporte edip toplama kamplarında onları da yakarsa o fark ortadan kalkar. Böyle bir şeyin olmayacağını biliyorsunuz. Ama söylerseniz İsrail'in dostu olursunuz. Ne büyük ayıp.

Sadece Hürriyet, Sabah, Yeni Şafak, Zaman, Vakit okuyup, NTV, CNN Türk, TRT, Kanal 7, Samanyolu seyrederseniz bu bakış açısından başka bir düşünceye sahip olmamanız çok normal.

Yoksa böyle seçmece karelerle, Nazizmi 12 Eylül'e de, Ermeni Katliamı'na da, Varlık Vergisi'ne de, dünyada yaşanan başka insanlık dramlarına da, herhangi bir otoriter rejime de bağlamak istersiniz yapabilmeniz çok kolay. Ama tabii ki Türkiye'yi eleştirirsek başımız belaya girer, Sudan, Bosna, Nijerya, Çin, Rusya vs... kimin umurunda ki? en kolayı ve tatlısı yahudiyi eleştirmek, basın tekmeyi İsrail'e gitsin.

Gizem dedi ki...

Ben de fark göremiyorum ama Hitler'in malum sözünü paylaşıp 'acaba iyi mi yaptı' diyenlere de gelemiyorum, aynı derecede faşistlik!

Ortega dedi ki...

Burada Hitler'i övüyormuşum gibi bir izlenim nasıl ortaya çıktı anlamadım? Öyle yorumlar gelmiş ki, sanki ben "Hitler ne iyi yaptı amına koyayım. Yaktı geçti ortalığı" demişim gibi yaklaşmanızı iki şeye bağlayabilirim; ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz ya da beyniniz kodlanmış.

İsrail'i kötüledi, Filistin'de insanlar zulüm görüyor dedi. Bu kesin gerici, takunyacı, anti-semitisttir... vb. yaklaşımlar.

@ ezeriko

Okuduğum gazeteleri ve seyrettiğim kanalları tahmin etme yönteminizi anlamadım.

azapaza dedi ki...

@ezeriko
önerin nedir,ne okuyalım jerusselam post mu.

Gizem dedi ki...

Eğer bana dediyseniz; ben sizi öyle düşünmekle suçlamadım ünlem koyduğum için belki öyle anlaşılmıştır, tereddüt de etmiştim bunu yazarken. Yeri gelmişken sadece fikrimi belirtmek istemiştim bu konuda, size karşı bir şey yoktu; kastettiğim siz değildiniz. Zaten kimseyi böyle haksız yere itham etmek gibi bir niyetim yoktur. Benden önceki yorumları da görmedim zaten 2 yorum vardı ben yazdığımda. Belki de burası sizin blogunuz olduğu için fikrimi kişisel, bana ait bir alanda belirtmem gerekirdi.
Tekrar cevap verme gereği duydum,
saygılar.

ezeriko dedi ki...

Sizi gerici, takunyacı vb. sıfatlarla yaftalama amacı gütmediğim için araya Hürriyet, Ntv, CnnTürk gibi "laik" yayın organları da koydum. Anlatmak istediğim şey, Türkiye'deki ve dolayısıyla türkçe dilindeki yayınlardaki tektiplilik ve teksesliliktir. Sadece tonu biraz farklıdır, anaakım bazen biraz daha itidalli iken bugün yandaş dediğimiz kısım ise ateşe benzine gitmeyi sevenlerdendir.

Bir önceki yorumumun girişinde yazdığım bilgiler çok temel ve çok kolay ulaşılabilir veriler olmasına rağmen onları öğrenmek için Amerikan gazeteleri okumak, Avrupa tv.leri seyretmek, İsrail websitelerinin ingilizce edisyonlarını takip etmek gerekir. Türkçe dilinde rastlayabileceğiniz bilgiler; katil, kahrolsun, lanet, yahudi, israil, devlet terörü, vahşet, köpek vs... kelimelerinden oluşan ikili-üçlü kombinasyonların değişik sertlik dozajlarında kullanılan biçimidir. Dolayısıyla tek tip bilgileri içselleştirdikten ve kanıksandıktan sonra, rahatsız etmemesi de çok doğal.

Yani Türk halkı çok ahlaklı ve vicdanlı olduğu için mi özellikle son birkaç yılda Hitler'i sıkça referans göstermekte, Kavgam baskı üstüne baskı yapmakta, gamalı haçlı bayraklar taşımakta ve İsrail'in politikalarını Nazizm'e eşleştirmektedir?

Türk devleti çok vicdanlı ve ahlaklı olduğu için mi Sudan lideri El Beşir'i kırmızı halıyla karşılarken, Ruanda'da 1994'te üç gün içinde 800.000 (sekizyüzbin) insan katledildiğinde susarken, Bosna'da gerçek bir soykırım provası yapıldığında dünyayı altüst etmezken, Amerika Irak'ın ***na koyduğunda en kral müttefik olurken, dahası kendi ülkesinde yüz yıldır yaşanan ve hala yaşanmakta olan insan hakları ihlallerine kayıtsız kalırken İsrail'e habire bindirmektedir?

İşte bu yüzden antisiyonizm eşittir antisemitizm 'dir. Sorun İsrail'in varlığına saygı duyma, bu devleti hazmetme ve kabullenme meselesidir. Bu adımı atmayan insanların en ufak bir olayda Hitler'den alıntılar yapması, hatta "işini yarım bıraktığı" için üzülmesi, Swastika'lı bayraklar taşıması çok normal.

Eşleştirdiğiniz fotograflardaki manipülasyonun en bariz göstergesi de, siyah beyaz resimdeki insanların bilinmeyene ve ölüme doğru bir yolculuğa götürülürken, renkli resimdeki insanların ya evinden işine gitmek, ya da işinden evine dönmek için kontrol noktasında beklerken, sıraya girerken vs.. oluşmuş görüntüler olmasıdır. Yani bu insanların bir işi ve bir evi, kısaca bir hayatı olmasıdır. İsrail devletinin de ağır aksak da olsa, bu hayatın sürmesi için elinden geleni iyi kötü yapmaya çalışıyor olmasıdır.

İsrail'le Nazizm'i kıyaslamaya cüret edenlere son bir ansiklopedik bilgi.

Hitler 1933'te başa geldi ve 1945'te, sadece 12 senede, 6 milyon yahudiyi katletti.

İsrail, 1948'te kurulduğunda bölgedeki arap nufusu 1.300.000 civarındaydı. 60 sene sonraki arap nufusu ise Batı Şeria'da 2.400.000, Gazze'de 1.400.000 olmak üzere 3.800.000 arap. 3 katı.

Bu bir soykırımsa ve İsrail Nazizm'in modern bir versiyonuysa, başka bir şey söylemeye gerek yok.

Ortega dedi ki...

Gizem,
Eleştirim direkt size olsaydı, az önce yaptığım gibi isminizi yazardım.

ezeriko,
Ben hala dış basını takip etmediğim kısmına nasıl vardığınızı anlamadım? İlla yazmam gerekirse, her gün 2 saatimi gazeteleri okumaya ayırıyorum ve bunun yarısı dış basını okumakla geçiyor. Bununla sanırım tarafım için dile getirmiş olduğunuz o eleştiriyi çöpe atmış oluyorum.

Devam edeyim diğer mevzulara; yazıdaki tek cümle olan "Hitler Almanyası (dün), İsrail zulmü bugün..." ifadesi sanırım muğlak kalmış. Yani, aslında vermek istediğim mesaj şuydu, Hitler soykırım yaptı, İsrail zulümü (bakın dikkat edin zulüm diyorum) her geçen gün biraz daha Hitler'in yaptığına banziyor gibi geliyor bana 8siz ne dersiniz?)idi. İsrail'i elbette ki eleştireceğim. Zulmeden eleştirilecektir. Masum insanları öldüren ve bunu sistematik biçimde yapan her ülke, yönetici eleştirilmelidir. Buna El Beşir gibiler de dahil. Bilmiyorum ne kadar süredir takip ediyorsunuz blogu ama burada İsrail'e "one minute" diyen Başbakanın, El Beşir'i görmezden gelmesini de eleştirdim. Bunu da belirtmek isterim.

Son olarak sizin niyetiniz belki İsrail devletinin yaptıklarını meşrulaştırma çabası değildir, ama İsrail'e karşı takınılan genel hava, yani sülalenin şımarık veledi pozisyonu hadiseleri öyle bir noktaya getiriyor ki, bu hızla devam ederlerse yakında Hitler'in yaptığıyla İsrail devletinin yaptığını kıyaslamak mümkün olmayacak. Hitler'in bugün soykırım hanesini arttırma durumu yok, İsrail ise tabir-i caizse her gün çift vurup tek sayıyor (üstelik bununla da övünüyor).

İsrail belki fırınlarda yakmıyor, ama geri kalan bütün zulümleri yapıyor. Bunu da görmek gerek. Ayrıca, İsrail devleti diye üstüne basa basa vurguluyorum. Bu da görülsün lütfen. Yahudiler, İsrailliler gibi bir kelam etmedim, etmiyorum da...

solo dedi ki...

bence ortega'nın bu postla verdiği tepki gayet anlamlı, yerinde, insani, açık; bunu başka yere çekenler insamlığından utansın.