Pazartesi, Mayıs 17, 2010

Özür Bekleyen Türk Futbolu

Öncelikle sezon başından son maçın son dakikasına kadar gösterdiği mücadele ve dün gece bu mücadelesini şampiyonluk kupasıyla taçlandıran Bursaspor'u başta teknik adamlığını ve kişiliğini çok beğendiğim Ertuğrul Sağlam olmak üzere tebrik ederim.

Efendim gelelim esas meseleye; sezon başından beri ülke futbolunda garip tantanalar yaşandı. Aslı astarı olmayan iddialar döndü durdu gündemde. Bu iddiaları ortaya atanların renk tercihleri zaman zaman değişti ama temel itibariyle hepsinin iddiaları kuruntulardan, suni gündem oluşturma çabalarından ibaretti. Neymiş efendim, "Kalecilerin performansı şüpheliymiş", "Bobo, penaltıyı Alex'in kankası olduğundan bilerek kaçırmış", "Bursaspor'u şampiyon yapmazlar", "Bu ligde şampiyonun kim olacağı önceden ayarlanıyormuş", "Kasımpaşa'nın kalecisi Murat ve Ankaragücü kalecisi Serkan maç satmış", "Leo Franco da maç satmış", "Trabzonspor kupayı, Fenerbahçe şampiyonluğu alacakmış, her şey ayarlanmış", "Serkan Balcı eski Fenerbahçeli olduğu için takım arkadaşlarına Fener'e yenilelim demiş", "Ligi kim birinci bitirirse bitirsin bu lig şaibeliymiş" vs. Bunlar akla ilk gelenlerden bir tutam... Buna benzer onlarcasını sokaktaki adamlardan duyduk. Bunlar normal karşılanabilir. Çünkü taraftar duygusal bakar olaya ve her zaman kendi başarısızlığını dışsal sebeplere bağlar. Peki ya bu iddiaları gazetelerindeki köşelerine, televizyon ekranlarına taşıyan futbol adamlarına ne demeli? Hatta daha da ileri gitti mevzu, devletin bir bakanı hiç utanmadan, sıkılmadan yukarıdakilere benzer saçma sapan kelamlar etti iki gün evvel.

Peki dün gece ne oldu? Önce Kadıköy'de "Fener'e yatacak, maçı satacak" denen Trabzonspor iddiaların aksine bir sonucu yaşattı ve Fenerbahçe'ye yenilmedi. Ve bu maçın bitimiyle, "şampiyon yapmazlar" denilen Bursaspor şampiyonluğunu ilan etti.

Şimdi, sezon başından beri saçma sapan iddialarla suni gündem oluşturma çabasında olan bu şeref yoksunu insanlar ne diyecek acaba? Aralarında "pardon, kendimi kaybetmişim, azğımdan çıkanı kulağım duymamış, saçmalamışım" diyen çıkar mı? Yahut adam oldukları konusunda soru işaretine sebebiyet veren bu gereksiz açıklamaları için özür dileyip, bu kişiler gerçekten "adam" olduklarını gösterebilirler mi?

Dün gece Kadıköy'de maç bittikten sonra demeç veren Sadri Şener kendileri hakkında "şike, şaibe" söylentisi çıkaranlardan bugün için özür beklediğini söyledi. Bu yetmez. Bakanından tutun, gazetelerdeki köşelerinde, televizyon ekranlarında insanların karakterleri için atıp tutanlar sadece Trabzonspor'dan değil, Fenerbahçe'den, Bursaspor'dan, Murat Şahin'den, Bobo'dan, Leo Franco'dan, Serkan Kırıntılı'dan ve şu an aklıma gelmeyen ama isimleri bir şekilde haksız yere "şike, şaibe" söylentilerine karışan kişilerden özür dilemelidirler.

Ve tabii ki en son Türk futbolundan özür dilemeliler. Zira bu sezon böyle söylemlerle, saçma sapan iddialarla Türk futbolunun fazlasıyla içine ettiler. Bu özrü dilemeliler. Tabii ki biraz şerefleri varsa, biraz adamlıkları varsa...

Nokta

not: Bu yazı Bursaspor'un başarısını gölgeleme amaçlı yazılmamıştır, yalvarırım böyle aptalca çıkarımlarda bulunulmasın. Bir kez daha Bursaspor'u şampiyonluğundan ötürü tebrik etiğimi belirteyim...

21 comments:

Adsız dedi ki...

süper bir yazı.gazetelerde televizyonda facebookta twitterda her yerde yayınlamalı.elinize sağlık

arda

MVAB dedi ki...

Böylede olsa yazılara döndüğünü görmek güzel.

Dün Toraman'ın yaptığı ''hataları''(hata olduğuna inanıyorum) Trabzon'dan bir futbolcu yapsaydı, yazıda bahsettiğin güruh için köşe doldurmaları, ekran kaplamaları adına ne kadar güzel olurdu.

Futbol adına bu ülkede çene ishali olmuşcasına saçmalayan, köşe kaplayan ''futbol adamlarından'' bıktık artık...

gözde dedi ki...

ortega yazmış yine, tabi anlayana :D

aksilaz dedi ki...

Özür Türk futbolundan değilde fenerbahçeden dilenmeli gibi olmuş.

Peki ya A.Y. nin türk futboluna yaptıkları?

Ortega dedi ki...

Aziz Yıldırım'ın Türk futboluna verdiği zarar Adnan Polat ve Yıldırım Demirören ne kadar zarar veriyorsa, o kadardır. Aziz Yıldırım'ın esas zarar verdiği şey Fenerbahçe'dir.Kendisinin özür dilemesi gereken camia Fenerbahçe camiasıdır. Sadece özür dilemesi yetmez tabii. Ben yapamadım, diyerek o koltuğu daha fazla işgal etmemelidir.

academy_berkant dedi ki...

ertuğrul hoca cemaatçi, bu yüzden cemaat futbola el attı, bursayı şampiyon yaptı diyenler var bugün. bunu diyenler arasında benim takımımın taraftarı da va. kafayı yiyecem. salaklar.

Ortega dedi ki...

@academy_berkant,

"Hayat devam ediyor"
:)

Adsız dedi ki...

şu yazıya hala cevap yazmak, başka türlü savunmalara girişmek komedi.

K. A. dedi ki...

Kim özür dileyecek ki? Kimin yüzü var özür dilemeye? Bugün hâlâ kaleci Onur'a sallayanlar, özür dilemesi gerekip özür dilemeyen adamlar var. İspanyollar Güiza'yı isteyen, ona vurmak isteyen taraftarı anlamıyor. Bilmiyor Kezman'a olanı. Tabii Fenerbahçe üzerine yazmıyorum bunu. Aklıma o geldiğinden yazdım. Beşiktaş'tan Ertuğrul Sağlam'ın gönderilmesi eşinin türbanlı olması bağlanmıştı. Doğru mu yanlış mı açıklama yapmadı Beşiktaş, yaptıysa hatırlamıyorum. Böyle bir nedenden bile hoca gönderebilme ihtimali var takımların ülkede. Leo Franco'dan, Serkan Kırıntılı'dan, Murat Şahin'den özür dilenir mi? Bence hiç bir zaman. Bence de Aziz Yıldırım, Yıldırım Demirören, Adnan Polat farklı değildir. Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe'ye yaşattıklarını dışardan gözlemleyebilirim tabii ki. Bence bu noktada Fenerbahçe taraftarı haklıdır.

myorsa dedi ki...

Kalemine saglik ortega yine muthish bir yazi chikarmishsin:)

Candela dedi ki...

Kimseden ozur filan beklemiyorum, cunku ozur dilemek bir erdemdir. Ahlak ve seref yoksunu bu kisilerin erdemli olmasi beklenebilir mi? Serefsizce her hafta bir renge giren, ahlaksizca Bursa'nin sampiyonlugunu Bursasporlulardan daha fazla kutlayanlara soyleyecek birsey bulamiyorum. Zaten soylesem ne olur ki onlarin bunu anlayacak ne karakterleri var ne de beyinleri. Biz her hafta sadece Sari-Lacivert olduk yenilirken de yenerken de. Dun biz sadece sampiyonluk kaybettik, onu birgun kazaniriz. Peki ya serefini kaybedenler? Biz kazandigimizda nasil basimiz dik seviniyorsak bugun de basimiz dik uzuntumuzu yasiyoruz. Cunku Fenerbahce buyuklugu ne sampiyonluk buyuklugudur ne de kupa buyuklugudur...

Unknown dedi ki...

adamlar hala nasıl 35 tane gol pozisyonu oluyormus,macı sattılar siz alamadınız diyor.bu nasıl bir mantıktır allah askına yaa
fb macı satın alıyor ama mac 1-1 bitiyor,mucize pozisyonlar oluyormus da biz atamıyormusuz.
Sadece ayıp.wallahi ayıp

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ortega,

Medyanin agzini bzmesi gerekenler, medyaya malzeme verirlerse; seref yoksunlugu payesini sadece bu komploist laflari edene yakistiramazsin.

Bu sene Kulupler Birligi karari geregi hakemler hakkinda kimse konuusmazken, o sozu ilk kim bozdu? Aziz Yildirim. Arkasindan bugun onur timsali olarak onumuze surulen Sener hakemlere cemkirdi, hem de Fenerbahce ile yaptiklari mactan sonra.

Medya dallama, medya serefsiz dolu; sonuna kadar haklisin. Fakat o medyayi besleyenler de bizza kulup baskanlari. Bunu goz ardi edemeyiz.

Yildirim Demiroren'den zerre haz etmem. Yalniz kariyeri boyunca yaptigi en dogru isi yapti, ve butun yari, hatta neredeyse sene boyunca bir kere bile agzini acmadi. Bu sene Besiktas sampiyon olsa idi, insanlar gene bu tip iddialari bu kadar futursuzca sallayabilirler miydi?

Aziz Yildirim, Adnan Polat, Sadri Sener vs. hirsina yenik dusmeyi birakacak, perde arkasina cekilecek. Yildirim Demiroren'in yaptigi gibi. Hos, onun ki toto korkusundan oldu ama, gene de yanlis yoldan gidip dogruyu bulmus oldu.

Sadece medyaya gecirmekle olmaz bu is.

Alper Öcal dedi ki...

@shelbyl

Yıldırım Demirören sustu da Mete Düren sustu mu mesela ?

Ortamı değiştirmek lazım.

Ve doğru söylüyorsun; sırf medyaya geçirmek yetmez bunu değiştirmek için.

Kulüp başkanları kadar ülkedeki komplo teorisyeni kodaman yorumcular ve kafayı şaibeyle bozmuş forumlar ve kullanıcılarının da değişmesi lazım.

Değişebilirler mi peki ?

Hiç sanmam.

İbrahim Toraman'ın Bursa ile bağdaştırılabilecek herhangi bir noktası olduğunu bir düşünsene...

Bu ortam değişmezse, bu işin ne marka değeri yükselir, ne de zevki kalır.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Mete Duren iki gun konusur, ucuncude susar; cunku Duren'i kimse sallamaz. Ama Demiroren'i sallar.

Fenerbahce kaleci satin aldi soylentilerine Besiktaslilarin, gecmise oranla daha buyuk kisminin itibar etmemesi guzel bir seydir. Ama bu kaleci satin alma soylentisine itibar etmeyen Besiktaslilarin kafasinda Aziz Yildirim'in hakem odasi bastigi, hakemleri etki altina aldigi iddiasi degisemez. Cunku oyunu bizzat Yildirim bozmustur o malum konusmasiyla.

Lig TV bunyesinden butun dangalak konusmacilari atiyor, seneye butun maclari yayinlayacak, fiyatini da ucuzlastiracak; oyle dediler. Bu bir adim, hem de cok olumlu bir adim.

Ulueren, Uluc, Cakar, Toroglu, Engin vs. bunlar inecek o koltuklardan. Onlarin inisi, digerlerinin yukselisi ile olacak ama.

Seneye hicbir kulup baskani cikip agzini acmasin, Lig TV dedigi gibi yayin yapsin; bu kerkenezlerin soyu birer ikiser azalmaya baslar. Bu is yavas yavas olacak, daha 3-5 yili var. Ama kafadaki tabular yikildikca olacak.

Bu sene "Anadolu'dan sampiyon cikartmazlar abi!" yikildi. Bu cok buyuk bir asama. Bunu degerlendirirken, vurulmasi gereken herkese vurmak lazim; sadece medyaya degil.

dt.ibo dedi ki...

peki abi çıkıp özür dilensin de yok mu böyle olaylar sanki Türk Futbolu'nda.
Daha doğrusu şöyle sormak sanırım olamaz mı?

Trabzon yatar laflarından dolayı özür dilenmeli tabi ama Murat Şahin yatmış olamaz mı? Bunu sırf FB karşıtlığından söylemiyorum, Antalyasporlu bazı futbolcular Bursa maçında yatmış olamaz mı (Korhan son dakikada kaçırdığı golden sonra hiiiiç sallamadan döndü gitti)
Artık bu işin camia bazında yapılması çok zor zaten ama bireysel anlamda gerçekten mümkün.

Tabii ki bir şey bilip söylemiyor kimse ve tabii ki bazı iddialar çok komik ve hemen hepsi asılsız ancak bunlar olamayacağı anlamına gelmiyor.

Her kulüp için bu geçerli ve ben bu çıkıp özür dilesinleri anlayamıyorum.

cihan dedi ki...

Selamlar Ortega,

Yazdiklarini kimyadaki deyimle normal sartlar altinda kulaga hos gelebilecek icten temenniler olarak algilamak mumkun.

Ancak futbol onune endustriyel sifatini almasiyla birlikte asla yalniz futbol olarak kalmamistir, birakin turkcell super ligimizi dunyada herhangi bir ligin sikeden uzak, yalniz hakedenin kazandigi bir sekilde oynandigini dusunmek bile en hafif anlamiyla naifliktir.

Bursaspor un sampiyon olmamasi ne Fenerbahce yi davasinda hakli yapar ne de futbolu bir kurum olarak temiz..

Verdigin ekstrem ornekler elbetteki(bu kadar kesin konusmak ne kadar dogru orasi da mechul) dogrulugu olmayan rating,hit,tiraj ugruna yalnizca halkimiza degil tum dunya basini tarafindan taraftarlara pompalanan, kimi taraftarlar arasindaki dusmanligi kizistirarak prim yapmak, kimi ise insanlarin dikkatini bu olaylara cekerek bir savunma mekanizmasi olusturmak amacli yapilan provakosyonlardir.

Ancak bunlarin dogru olmamasi sene icinde uc buyuklerden tutun da rizesporuna kadar, genclerbirligi karsisindaki Bursaspor dan, gecmis senelerde ligde ne sekilde tutulduklari herkesce malum kuluplere, Catania dan Lazio suna, Gladbach indan Werder Bremen in 2. takimina kadar gucu yetenin, gucunun yettigine amiyane tabirle giydirdigi yani skoru etkiledigi gercegini degistirmez.

Bu pisliklerin farkinda olan, Sergenlerin, Tumerlerin, Fatih Akyellerin neler karistirdigini, hafizamizin tum balikligina ragmen hatirlayan bizlerin futboldan ozur borcu yoktur. Tersine tam da bu insanlarin, bu endustriyi parmaklarinda oynatanlarin, biz taraftarlardan calinan temiz duygulardan oturu dilemeleri gereken ozurler daglari asmistir artik.

Sonuc olarak bu beraberlik futbolumuzu temizlemeyecegi gibi, Bursaspor un sampiyon olmasi, gelecek sezon 3 buyuklerimizin yoneticilerinin saha disinda cok daha fazla calismasina sebep olacaktir.

Ne de olsa ligimiz bu sezonla birlikte temizlenmis, sike, saibe diye kavramlarin Turk futbolunda yeri olmadigi kanitlanmistir.

Seneye de hayirli seyirler dilerim

Çağrı dedi ki...

@candela

sana ve senin gibilere he dayı he diyip geçmekten başka yapabileceğimiz hiçbirşey yok, şöyle ki ;

- Ligin bitmesine 8-9 hafta varken ve Fenerbahçe'nin yarıştan koptuğu düşünüldüğü bir ortamda başta idolünüz Rıdvan Dilmen'den olmak üzere pek çok kişiden Galatasaray'ın değil de Bursaspor'un şampiyon olmasının istendiğini defalarca duyduk ...

- Dün gece yaşananlar sarı-lacivert yerine sarı-kırmızı formalı klübün başına gelseydi pek ala siz de dalganızı geçer gülmekten yerlere yatardınız, birbirimizi kandırmayalım =)

- Son olarak İslam Çupi yaşasaydı '' Fenerbahçe'nin maçtan hemen sonraki sevinci ne şampiyonluk sevinci ne de kupa sevincidir, baka bir sevinçtir işte adı konamaz '' derdi rahmetli =))

saygılarımla

linguisticsfc dedi ki...

bu onur listesine takımı ikinciliği kaybettiği zaman bu sene temiz bir lig olmadı diyen adnan polatı da eklemeyi unutmayalım.

brs dedi ki...

allah askına adnan polat ne dedı 3 hafta ust uste ellerle gol atıldı bıze kımse bısey demedı o zamn ozour dılenmelı demedı senın oyuncuların en basıt faule bıle delı gıbı ıtıraz edıyolar tam yarısın ortasında gs ın puan olarak one gecmesını enbgelledı bu maclar bunlardan kımse bahsetmıyo sımdı ama bızı yendınız son 9 hafta gol yemedınız tebrık edıyorum ama son hafta kendı evınde kım olursa olsun yenceksın sonra sampıyonluk kacınca dıger tarftarlar sevınıyo dıye onlara salmıcaksınız sız degılde bız bursayla yarıssaydık ve sampıyonlugu kaybetseydık sevınmıcekmıydınız lutfen komık olmayın ama sızıde bursayıda kutlarım

Ortega dedi ki...

Yazıda olan ama okuyanların ıskaladığı bir detay var. Ortalama taraftarın "x oyuncu maçı satmış,"y takım yatacak" vb. ithamlarda bulunması doğaldır. Yazıda da belirttiğim üzere, taraftarın yapacağı en basit şey takımının başarısızlığını dışsal sebebe bağlamaktır. Şöyle iki örnekle açıklarsak, bugün belki de bazı Fenerbahçeliler yanlış anons yapan elemana ya da Bursaspor maçında kendi kalesine bir gol atan ve bir de gol olmasına sebebiyet veren İ.Toraman'a sallıyorlardır... Yahut şampiyon Fenerbahçe olsaydı, birçok Bursasporlu "bizi şampiyon yapmayacakları belliydi" argümanına sarılacaktı... Bunlar yukarıda belirttiğim üzere ortalama taraftar için normal reflekslerdir. Lakin iş medyaya, yöneticiye, bakana filan gelince değişir. Değişmelidir...Bu adamların kitleleri nasıl etkilediği ortada. Bu bir... İkincisi, bu ortaya attıkları saçma sapan iddiaları sokaktaki adam da kahvehane sohbetlerinde sabah akşam yapıyor. Kendine spor yazarı diyen ya da eski sporcuların "spor" ekseninden kayıp şuursuz işler peşinde koşması garip değil midir?

Yazıda bundan bahsettim. Ayrıca bu yazı sadece medya eleştirisi değildir. Yöneticisinden tutun da bakanına kadar her birine gönderme vardır.