Çarşamba, Nisan 21, 2010

Diğer "United" Asya'yı Hedeflerken

Seul Dünya Kupası Stadyumu marketinde orta yaşlardaki bir kadın, alışveriş ücretini ödemek için cüzdanından Manchester United kredi kartını çıkarıyor. Bu kadının Güney Kore'deki 6 milyon civarı 'Kırmızı Şeytanlar' taraftarından biri ve M.United'ın 2009 Asya Turu'nu heyecanla bekleyen kişilerden biri olduğuna şüphe yok.

2009 yazında gerçekleşen M.United'ın Asya seyahati, kulübün bu bölgeye son 10 yılda yaptığı beşinci tur olma özelliğine sahipti. Aslında Koreli taraftarlar için United'ı izlemek alışılmış bir şey artık. Fakat 18 Temmuz günü diğer United takımının Kore'de bir maçı vardı. FC United of Manchester takımı 3. lig ekibi Bucheon ile bir maç yaptı. Bu cidden merak uyandırıcı bir şeydi.

FC United kulübü, 2005 yılında M.United'ın Malcolm Glazer tarafından satın alınmasıyla ortaya çıktı. Yahut başka bir deyişle bu satışa kızan bir grup taraftar tepki olarak FC United'ı kurdular . Takım Kuzey Premier Lig'de mücadelesini sürdürüyor. Sezon öncesi hazırlıkları için M.United gibi Uzakdoğu'ya gitmelerinin eleştirilmesini kabul etmiyorlar. Onlara göre Bucheon taraftarlarca idare edilen bir kardeş kulüp.

FC United'ın basın sözcüsü Julian Spencer, "Bizim seyahatimiz biraz farklı" diyerek yaptıkları seyahatin, M.United'ın endüstriyel kaygılar barındıran Uzakdoğu turlarıyla karıştırılmamasını istiyordu. "Pek çok kulüp Uzakdoğu seyahatlerini 'markasını büyütmek' için yapar, onların seyahatleri para kazanmak içindir. Biz ise bu modelin nasıl dünya çapında bir kulüp kurduğunu göstermek istedik. Ayrıca oyuncularımıza denizaşırı ülkelerde kalabalık, gürültülü, ve tutkulu yerel taraftarlar önünde oynama şansı verdik."

Öyle de olmalıydı zaten. Bucheon kadrosunda Park Ji-Sung ve Kaka adında iki oyuncusu olan ilginç bir takım. Normalde diğer maçları prime-time'da yayınlanmadığı halde Bucheon'un, FC United'la yaptığı maç ülkenin en büyük spor kanallarının birinde kablolu yayında ve ayrıca Seul çevresindeki dev ekranlarda gösterilmiş.

Bucheon taraftarlarının hikayesi de ilginçtir bu arada. 2006'nın Şubat ayında taraftarlar bir sabah uyandıklarında kulübün geceleyin Bucheon'dan Seogwipo'ya taşındığını öğrenirler. İşin içinde SK Energy adındaki şirket ve bazı güçlü isimler vardır. Takımı bulunduğu yerden 300 kilometre öteye ıssız Dünya Kupası Stadyumu'nun olduğu yere taşımışlardır.

Bucheon'un maaşsız pazarlama sorumlusu Shin Dong-min, "SK bunu bize yaptığında, ailemizin bizi terk ettiğini hissettik" diyor. Buna cevap olarak da taraftarın kurduğu Kore 3.liginde oynayan Bucheon FC 1995'i kurduklarını belirtiyor.

Sezon açılışı için kafalarındaki ilk takım Wimbledon olmuş. Lakin Londralıların takvimi yoğunmuş ve bu teklifi reddetmek durumunda kalmışlar. Daha sonraki hedef ise FC United of Manchester olmuş tabii.

FC United'ın Başkanı Andy Walsh, 40 kişinin üstündeki muhabir ve televizyoncunun katıldığı maç öncesi basın toplantısına, "Önce bunun bir şaka olduğunu düşündük" itirafıyla başlamış. Bunun bir şaka olup olmadığını araştırdıktan sonra yönetim kurulu olarak konuyu takımın antrenörüne açtıklarını ve onun da olumlu görüş bildirdiğini, orada olmanın onur verici olacağını söylemiş.

Aslında onore olan sadece FC United tayfası değildi elbette. Bucheon da onur duymuştu bu organizasyondan. Maçtan dolayı hem heyecanlıydılar hem de maddi getiriyi görünce gayet mutlu olmuşlardı.

Shin Dong-min, "2006'da yaşanandan sonra bunun ilginç olduğunu itiraf etmeliyim" diyor. Kulübe yardım edenler arasında olanlardan bahsederken ise hala bazı şirketlerin kendilerine destek olduğunu da belirtmiş. "SK Telecom faklı bir firma. Halk takımlarına yardım etmeye iştahlılar. Hangi seviyede oynadığımızın önemi yok, biz sadece takımımıza tezahürat yapmak istiyoruz. Eğer Şeytan bize para teklif etseydi, onu da alırdık" diyerek ilginç bir profil çizmeyi de başarıyor.

Maçın sonucunu mu merak ettiniz? Bu aslında kimsenin pek umrunda değildi. Ama ben yine de yazayım. Bucheon 3 FC United 0.

***

Bucheon FC 1995 kulübünün web sitesi: http://www.bfc1995.com/
FC United of Manchester kulübünün web sitesi: http://www.fc-utd.co.uk/

foto: Guardian

not: Yazıya kaynak olarak Guardian'da 16 Temmuz 2009 tarihinde aynı isimle yazılmış makaleyi göstermek mümkün. Üstüne bazı eklemeler yaptığımızı söylemek de...

3 comments:

gözde dedi ki...

nerden çıktı şimdi bu yazı :)

Ortega dedi ki...

Bu yazı Dahke'ci Immo efendi'ye bir mesajdır. :D

Dahke dedi ki...

diğer ünited mı, öteki olmasın :)
bu da sana mesaj ortega efendi