Salı, Mart 16, 2010

"İnönü'de Galatasaray Formalı Taraftarlar Boy Gösteremeyecek"

Beşiktaş ve Galatasaray tribünlerinin arası rahmetli Mühendis Oktay meselesiyle açılır, daha sonra bu olay kötü bir anı olarak her daim hatırlanıyor olsa da, bir şekilde iki tribünün arasının kanlı bıçaklı olmadığı bilinir. Elbette kimse kanlı bıçaklı ortam olsun istemez. Derdi adam kesmek, doğramak olan kişinin yeri tribün değildir. Bunu bilir, bunu söyleriz her daim.

Şimdi ne oldu da bu konu tekrar gündeme geldi peki? Efendim, şimdi Galatasaray taraftarının iddiasına göre alkolü fazla kaçırmış bir vatandaş, geçtiğimiz pazar akşamı Ali Sami Yen kapalısında ortalığı karıştırmış. Bu kişi o kadar Galatasaraylının ortasında Beşiktaş'lı olduğunu belirttikten sonra, alkolün de etkisiyle sağa sola küfürler savurmuş. Akabinde de böyle bir ortamda yaşanması en muhtemel şey olmuş ve ortalık birbirine girmiş. Anlatılanlar ne kadar doğrudur? Bunun yorumunu geçiyoruz. Devamına bakalım. Kamil Özen isimli şahıs birden nasıl oluyorsa kapalı tribünden aşağıya düşüyor. Görgü tanıkları olan ve Galatasaray tribünlerinden tanıdığımız arkadaşların ifadelerine göre, alkolü fazla kaçıran bu eleman kendi rızasıyla aşağıya atlıyor. Bu olabilir mi? Olabilir elbet. Alkolün etkisi ve dayaktan kaçmak için bir an için böyle anlamsız bir haraket yapmış olabilir. Yine o gece tribünde olan Galatasaray'lı bazı köşe yazarları ve twitter'da bu olayı anlatan ünlülere göre Kamil Özen isimli kişi Galatasaray tribünündeki bazı kişilerce aşağıya atıldı. Bunu iddia eden kişiler aynı zamanda ortada bir linç hadisesi olduğunu da iddia ediyor. Bu olabilir mi? Elbette olabilir. Forma renklerine takılmadan yorum yapmak gerekirse, sizin stadınızda ezeli rakibinizi tutan bir taraftar gelse ve bunu herkesin içinde beyan ettikten sonra size ve takımınıza küfürler etmeye başlasa, orada siz kendinizi frenleyebilirsiniz belki ama renkdaşlarınız arasında bu kadar sağduyulu adamlar olacağını garanti edemezsiz. Bir şekilde Kamil Özen gibilerinin tabir-i caizse kamilliğine yine onun gibi alkolü fazla kaçıran birilileri sertlikle cevap verebilir. Bu bakımdan "linç edidi" iddiası da doğru olabilir.

Mevzuya şimdi iki açıdan bakmak lazım. Birincisi, Kamil Özen aşağıya mı atıldı ya da aşağıya mı atladı şu an tam olarak bilinmiyor ama ortada ciddi bir olay var. Kağıt üzerinde bu olayın yansıması şu şekildedir. Bir taraftar tribünden aşağıya düşmüştür. Eğer burada taraftarın kendi aptallığı sonucu aşağıya düştüğüne dair bir kanaat getirilirse herhangi bir ceza uygulanmaz, lakin bu taraftar her ne kadar yaptığı biraz suça davetiye çıkarmak da olsa, aşağıya atılmış ise o zaman ortaya bir güvenlik zafiyeti çıkmıştır. Geçmişte adam öldürülen ve silahla yaralanmalar yaşanılan iki maç sonucu ceza alan takımların olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan yaşanan bu olay da aynı açıdan değerlendirilebilir mi? Eğer bir ceza uygulanırsa Galatasaray'ın bir sonraki iç saha maçı Fenerbahçe'yle olacak. Ceza verilebilir mi? Yahut bir ceza söz konusu olursa, bu karar derbiden sonraya mı ertelenir? Bunlar olası sorular. Tekrar hatırlatmak gerekirse, Kamil Özen isimli şahıs kendi rızasıyla aşağıya atlamış olabilir. Bu durumda da herhangi bir ceza uygunlaması beklenmez. (Bu arada Sporingen blogunda hadiseye ilişkin başka fotoğraflarda var. Dileyen buradan onları inceleyebilir).

Gelelim ikincisine, şimdi malum öyle ya da böyle olayda adı geçen ve aşağıya düşen ya da atılan şahsın Beşiktaşlı olma ihtimali de mevcut (belki de Beşiktaşlı değildir, ondan da tam emin değiliz). Şimdi Beşiktaş taraftarı olduğuna dair iddialar olunca, haliyle Beşiktaş cephesinden de bir tepki gelmiş. Onu da dileyen şu adresten okuyabilir dedikten sonra, olayı şuna bağlayalım. Linkini verdiğimiz yazıda Beşiktaş tribünlerince Galatasaray taraftarına dair bir eleştiri var. Haklılar ya da değiller tartışmasına dair bir yorum yapmak yerine, yazının son kısmına dikkatinizi çekmek istiyorum. Şöyle bitiyor yazı.

"Bu olaydan sonra değişen bir şey olacaktır;

Mesela İnönü’deki her Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinde boy gösteren 3-5 Galatasaray formalı taraftar bundan sonra görülmeyecektir."


Bana bu kısım biraz garip geldi. Denebilir ki bu adamların yazdıkları bütün Beşiktaş tribününü temsil etmez. Evet, doğrudur derim. Lakin bunu iddia eden kişilerin de iddia ettikleri şeyleri yapabileceklerini unutmamak lazım. Bu olayın üzerine ne kadar gidilir bilmem ama rövanşist yaklaşımlarla karşı tarafa ceza kesmek isteyenler çıkabilir. Bu gerçeği de gözardı edemezsiniz.

Bakalım önümüzdeki günlerde Galatasaray'a bir ceza verilecek mi, yahut bahsi geçen sahsın aşağıya kendi atladığımı ortaya çıkacak? Ve tabii Beşiktaş ve Galatasaray arasındaki tribüne dair bu mesele ne boyutta gelişecek.

***

Son dakika notu olsun: Galatasaray'a 185 bin TL para cezası verildi. Bu çok güzel oldu. Tam da istediğim gibi. Bir yandan derbinin seyircisiz oynanmasına gönlüm elvermiyordu, öte yandan da Galatasaray'a ceza verilmemesini istiyordum zaten. "Kuzum, sen deli misin?" diyen çıkacaktır. Böyle düşünmemin sebebi elimize koz geçmesidir. Bundan ala koz mu olur allasen? Çok güzel oldu :)


26 comments:

stalker dedi ki...

MONTUNUN KURBANI OLDU

Kamil Özen'in ağabeyi Hamza Özen ise "Kardeşim Galatasaray fanatiğidir. Ankaragücü maçında üzerinde Beşiktaş takımının renklerinin bulunduğu siyah-beyaz bir mont vardı. Olay öncesi birisi 'Beşiktaş' diye bağırmış. Çıkan tartışmada yanlışlıkla kardeşimi tribünden atmış olabilirler" yorumu yaptı.

http://www.sabah.com.tr/Spor/2010/03/16/dusen_taraftar_icin_galatasarayli_iddiasi

kutay dedi ki...

senle daha önce twitter üzerinden de bu konuyu tartıştık tekrar burada yazmak istemiyorum aynı şeyleri, ama link koyduğun blogdaki resimler hakkında yazacağım. oraya da yorum bırakabilirdim ama tarzlarını sevmedim. tarzlarını sevmedim çünkü renk körlüğü ile bakıyorlar.

o fotoğraflardan nasıl atıldığına kanaat getiriliyor anlamadım. sette bir tane gsli arkadaş var bir tane güvenlik var, sanırım sebep o.. ikisi olay olduğu esnasında "return of the king" pankartını toparlıyorlardı. yani olayla ilgili değiller.

saha kapama cezasının peşinde koşmak veya adalet isteriz diyerek yazılar yazmak makul ama olayla alakası olamayan bir adamı da zan altında bırakmamak gerek diye düşünüyorum.

olan yine senin yazına oldu, kirlettik burayı kusura bakma..)

"ortega sana diyorum o linkteki abiler sen anla"

Erdal Güngör dedi ki...

Eyüp Sultan,Telli Baba vb. türbeleri ziyaret etmenin,her akşam yatmadan önce üç kulufü bir elham okumanın faydası olduğu söylenir...Kıvırımanın lüzumu yok,çıkıp delikanlı gibi oynasınlar kimin kime gücü yeterse.

Tunç Bozacılar dedi ki...

BEN 20 SENEDİR BEŞİKTAŞ TRİBÜNÜNDEYİM , HENÜZ BİR GALATASARAYLI GÖRMEDİM BEŞİKTAŞ-FENERBAHÇE DERBİLERİNDE !

Drama Queen dedi ki...

bir diğer noktadan bakalım bir de; iki hafta sonra büyük derbi ali sami yen'de ve bu olayın hemen ardından iki maç saha kapatılmalı kulisleri yapılmaya başladı medya cephesinde..hal böyle olunca insanın aklına gelmiyor değil, neden olmasın?

aksilaz dedi ki...

Emniyet kameraları herşeyi tespit etmiştir. Eğer ortada bir aşağıya atma hadisesi olsa medya tarafından çoktan ortaya çıkartılırdı diye düşünüyorum.

Yada federasyon görüntüleri görmezlikten gelip cezayı derbi sonrasına bırakıyor. Buda olabilir tabi.

kutay dedi ki...

yanılmışız...

Ortega dedi ki...

Polis kamerası görüntüleri az önce ajanslara düştü. Adam bildiğin tribünden aşağıya atılmış. Olay iyice karıştı. Şimdi rengi mengi her şeyi geçin ve şunu düşünün, iki üç adam yüzünden derbi seyircisiz oynanabilir. Evet, bunu düşünün. İyi düşünün. Böyle bir ceza verilmez demeyin. Beşiktaş tribününde ölen kişiyle ilgili cezada da münferit bir olay vardı, kayıtlara böyle geçti ama ceza geldi. Keza bizim Everton maçında silahla yaralanan kişiyle ilgili alınan cezada da münferit bir olay diye kayıtlara geçmişti ama ceza yine geldi. Bu olay da münferit olarak değerlendirilebilir. Hukuk yorum meselesidir elbette ama bu bahsettiğim en kuvvetli yorumlardan biridir.

aksilaz dedi ki...

ortega hangi ajansa düştü. Hurriyete baktım yok. Oysa kaçırmazdı böyle bi haberi.

çağdaş dedi ki...

görüntüler ortada bakalım bi cezai yaptırım uygulanacakmı.. bence kamil özen isimli (tribünden düşen) vatandaş yumruklardan kaçmak için kendini aşşaya bırakıyor.

alanshearer dedi ki...

Adam aşağıya mı atılmış?

http://www.dailymotion.com/video/xclmpb_trib%FCn-ter%F6r%FC_sport

Bu videoda adamı tutup aşağı savuruyorlar değil mi?

Göz-izan.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Bu olayin her platformda oncelikle "derbi oncesi ceza verilebilir mi?" ekseninde tartisilmasi bence ayiptir.

Hatta kimileri bir adim daha ileri gidip "O da tribune gidip soyle soyle yapmasaymis" falan deyip neredeyse adamin atilmasini onaylayacak. "Ben gordum kendi istegiyle atladi" diyenler de vardi, gorduk nasil atlamis.

Insaf ve merhametten yoksun yorumlar okudukca deliriyorum, kusura bakmayin.

Ortega dedi ki...

alanshearer,

Alkolden kafa bi milyon bir adamı, setten aşağıya doğru yerlerin kaygan olduğu bir zeminde tartaklarsan ve onu tabir-i caizse bayır aşağı itersen, o adam tabii ister istemez geri geri gider ve aşağıya düşer. Yokuş aşağı bir adamı itekle bakalım hemen fren yapabiliyor mu? Hele ki alkollü bir adamı...

t2,

İnönü'de, yani stadda, Galatasaray derbisi dışında ben de Galatasaray formalı adam görmedim ama bizim derbide, polis kontrolünde bizi stada götürdükleri birçok maçta yanımızdan, sağımızdan ,solumuzdan Galatasaray formalı adamların geçtiğini gördüm. İnönü'ye yakın mevkilerde şahit oldum bu olaylara. Yazıda bahsedilen şey bu olabilir belki.

Bu arada Ege ve McD, yorumlarınızı sonradan fark ettim. McD'nin ilk yorumundaki kelime de gözümden kaçmış, oradan mevzunun dönüp dolaşıp önce ikili tartışmaya, oradan da Fener-Beşiktaş tribünü polemiğine gimesini istemem. Şimdi o yazılanları siliyorum. Bunu yapmazsak olay kontrol edilemez bir boyuta gidebilir zira.

Adsız dedi ki...

beşiktaşla aramızı bozamazsınız. uğraşmayın boşuna.

xaar dedi ki...

Kusura bakmayın ama bakar kor de olmayalım!!!Catının uzerınde bır arbede yasanıyor ve sonucunda adam asagıya dusuyor!Ne tutup atma var olayda ne de asagıya sallandırma herıfı!Tamamen munferıt ve tamamen kaza sonucu olusan bır dusme hadısesı!Ne bır bıcaklama ne de bır sılah hadısesını ıceren kasten adam yaralama var!

maRco dedi ki...

klasik ortega at gözlüğüyle bakma hadisesi yani ne olabilirki, evet ortega kardeşim adamı sürüklediler yaka paça aşağı atmadılar fırlattılar, eğer videoyu dikkatle izlersen fırlattılarınıda görebilirsin.

kayser dedi ki...

beyler, dalga mı geçiyorsunuz adam mı seçiyorsunuz? kıvırmanın lüzumu yok. adamı itmişler ve aşağıya düşmüş. hem suçlu hem güçlüsünüz yahu utanmasanız rüzgar düşürdü diyeceksiniz. sen adamı ittir ondan sonra kendi düştü de. ne güzel istanbul.

academy_berkant dedi ki...

adsız, Beşiktaşla aramız derken? hayırdır, nerden çıktı bu samimiyet yaw? benim gs gibi bir dostum, kardeşim yok. sen hem tek başına olan bir Beşiktaşlıya toplu olarak saldır, linç et, onu öldür. hem bizim şampiyonluklarımızı al, ondan sonra kardeşiz. hadi oradan. gidin kendinize başka birini bulun. Beşiktaşıma ilişmeyin!!!

maRco dedi ki...

academy_berkant haklı adsız zalad gelsin bizi kurtarsın yada olmadı zalad bizi tam kurtarıcakken kabze bizi kurtarsın

u.kaymak dedi ki...

kapalı trıbunde her hafta kavga çıkartan, insanların para verip aldıkları koltukları işgal eden, kulube sadece zarar veren ulraslan adlı bu gurubun stadın cewresıne bile alınamması lazım bence.

Tunç Bozacılar dedi ki...

Ortega ;

Bir daha aynı adamları görürsesn küfür et olur mu , saydır , söv , ana-bacı , sülale ... vb. hiç çekinme :)

80li yılların başında bizim tribündeki insanlarla F.Behçe'ye karşı bir-iki maç birleşerek kavgaya girişen , aynı tribünde bayrak sallayan Galatasaraylıların varlığından haberdar olsak da .... Eskidendi çoook eskiden !

Çatıda düşen adam ile kavga eden arkadaşa ne olduğunu bilen var mı ? Bizim başkan olsa arkasında görürdük kamerada koruma babında , Alen'in 116. günü doldu . Yaşasın Tribün Terörü !!!

Volkan dedi ki...

galatasaraylıyım, en başta söylenecek şey; kesinlikle kabul edilemez bir olay, bir insan ne yaparsa yapsın tek bir kişiye böyle saldırmanın mazeretini kabul edemem(ama aşağıya biraz yazabilirim)-ki saldıran da sadece bir kişi olmasına rağmen diğer taraftarlar araya girmeli. ama belkide adam çatıda olduğu için arkasından gidip saldıran psikopattan başkası olmadığı için kimse ayır(a)madı - yani o alkollü vatandaş diğer taraftarların arasında olsa başına böyle bir şey gelmezdi - psikopatın saldırısına uğramasa bile düşebilirdi bence, zaten görüntülerde kimse yokken de gidip kenara oturuyor -ki bu sadece bir varsayım tabi.

Şimdi bir sarhoş(ve başka takım taraftarı olduğu söylenen birisi) ve bir psikopat(ve sarhoş olma ihtimali olan birisi) yüzünden galatasaraya saha kapatma cezası gelebilir. tabi galatasarayın da bu olayda sorumluluğu var; olaya erken müdahale edip o kişinin çatıya çıkmasını engelleyecek özel güvenlikçi olmaması gibi bir sorumluluk - eğer engel olacak birileri olsaydı hiç sorun olmazdı şimdi. Bu olayın dönüm noktası olup artık aşırı alkollü kişilerin maçlara alınmaması gibi bir sonuç doğurması da gündeme gelmeli ayrıca -ağzıyla içmesini bilmeyeni almayacaksın-. Ama bu olay nedeniyle galatasaray ceza alırsa önümüzdeki senelerde derbi vb önemi bulunan maçlardan önce rakip takımının sahasındaki son maçına gidip saha kapatma cezası alsınalr diye olay çıkartacak kişiler ortaya çıkar mı çıkmaz mı? her tribünde olaya konu olan iki tür insanın çok kolay çıkabileceğini kim inkar edebilir? 'rakip takım seyircisiz oynasın sonraki maçını' diye düşünerek dayak yemeyi göze alıp - alkol(veya uyuşturucu) ile kendini cesaretlendirecek kişiler yok mu?

brs dedi ki...

nasıl yorumlar bunlar ya cokmu ıstıyosunuz gs ceza alsın alsın ne olucak basınız goğemı erıcek bıde ızledım adam asagı atılmıs dıyenlere sadece guluyorum adam kurtulup kendını asagı atıo resmen nasıl ızlıyosunuz anlamadım bıcak ve sılahla aynıymıs nesı aynı bunun allah askına genc fenerlıler kendı aralarında veya carsı kendı arasında kac kere kavga ettı veya ultr aslan sayabılenız varmı bu her zman olan bı dava fakat kavga catıda olunca bıde asagıya dusunce kesınlıkle orda asagı ıtme yok bu dıgerlerıyle aynı olumuyo arkadaslar hangı ınsan kendını ordan asagı bırakır normal bıu ınsan olmasa gerek heralde ınsallah durumu ıyııdr ayrıca ama abartmayın hemen kımse kımseyı aSAgı atmamıs cıkarın at gozluklerını bahane uretmeyın

UyAha dedi ki...

Saha kapanması zerre umurumda değil ama "adam kendisi düştü" diyen arkadaşlara diyorum ki;
siz hiç yumruk yemediniz her halde? adam aşağı atlayacak olsa dayaktan önce kenarda otururken atlardı. hem aşağı atlayan adam 6-7 metre yüksekten kafa üstü neden atlasın? yazara at gözlüklü derken gözlerinizde ki sarı kırmızı perdeleri bi kaldırın bence.

Kartal Bafiler dedi ki...

33 yaşındayım,8 yaşından beri ara ara İnönü stadındayım ,15 yaşından beri her maç inönü standındayım,her tribününü gezdim 8 yıldır da kapalıdayım,tek bir gün GS formalı birini tribünde görmedim,göreceğime de ihtimal vermiyorum.

Adsız dedi ki...

Şecaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söyler.Bunu Fenerbahçe Tribünü yapsaydı hayal bile edemiyorum tepkiler.Bir kerede adam olunda hatanızı kabul edin.