Cumartesi, Aralık 19, 2009

Lille Tribünleri


Futbol takımıyla ilgili herkes üç beş cümle söylecektir ama şöyle kısa şekilde bir de tribünleri ne durumda ona bakacak olursak; öncelikle Lille taraftarının ağırlıklı olarak işçilerden oluştuğunu söyleyebiliriz.

Şu an meşhur olan 4 tribün grupları var. Bunlar hakkında da ilk etapta şunları söyleyebiliriz, öncelikle ilk tribün grupları 1984 yılında kurulmuş.Onu söyleyelim. İsmi de “NORTHSIDE”. Adından da anlaşılacağı üzere kuzey tribününde konuşlanmışlar. Neden -mış'lı cümle kuruyorum? Bunun sebebi artık bugün bu grubun olmamasıdır.

Onun yerine bugün aktif olan, “Dogues Virage Est” isimli gruba kanalize olmuş üyeler. Bu grup ise 1989 yılında kurulmuş. 1990-94 yılları arasında 600 aktif üyesi varmış grubun. Daha sonra yavaş yavaş eski etkinliklerini yitirmişler. Bugün hala 200 civarı aktif ismin olduğu ve kendilerini takip eden yüzlerce kişinin olduğu söylense de eski güçleri yok. Yine de tribünde bazı görsel işlerde hala parmakları var. Onlar da kuzey tribünde konuşlanıyorlar. Grubun şu an tadilatta olan bir de web sitesi var (http://dvelille89.free.fr/).



İkinci grubun adı ise "Rijsel Spirit (RS)". Bu adın hikayesi Flamanca'dan gelmekte. Şehrin kıyılarından Flamanca konuşuluyor zaten. Ultras kültürünü benimseyen bu grubun aktif üye sayısı az, ama hatırı sayılır işler çıkarıyorlar. Rijsel Spirit'in de web sitesi var (http://www.rijselspirit.com/).

Üçüncü grubun adı “YESTDDINs”. Bu bir kısaltma. Lakin Türkçe'ye çevirmek hayli güç olacak. Fakat şöyle diyebiliriz, "Kuzey Fransa'da iki lehçe var: Picard ve Flemish" (Flamanca). Garip öyle değil mi? Güney tribünde konuşlanan bu grup ağırlıklı olarak yerel şarkılar söylüyor. Zaman zaman da bira eşliğinde barlarda birlikte maç izliyorlar. Bunu çok seviyorlarmış.

Dördüncü ve son grup ise hayli küçük bir grup aslında. İsimleri "KSG". Bu ismin nasıl ortaya çıktığını hatırlayan yok. O da ilginçtir. Kuzeyliler ve bir avuç çılgından oluşan bu grup maçları bazen "YESTDDINs" tayfasıyla birlikte seyrediyormuş. Ateşli bir kitle olduğu iddia ediliyor. Avrupa tribünlerinde yavaş yavaş isimlerinden söz ettirmeye başlamışlar.

Son olarak Lille tribünlerinin kendi deyimleriyle çok ciddi bir deplasman kültürü yok. Lakin 2001 yılındaki (Uefa Kupası) Dortmund deplasmanına 1000 kişiden fazla gitmişler. Yine Fransa'da deplasmanlara da ortalama 100-800 arası giden kişi oluyormuş.

Bakalım Kadıköy'e kaç kişi gelecekler?

grupck.com

Not: Aslında daha uzun bir bilgilendirme yazısıydı ama bir şekilde uçtu gitti yazdıklarım ve de yedeklememe gibi bir hata yaptım. Bununla idare edin artık.


0 comments: