Cuma, Kasım 13, 2009

Okul Açık


- Abi aldım biletleri.
+ Hangi tribünden aldın ?
- TT
+ O ne ya?
- Türk Telekom işte.
+ Anladım.

Aslında anlamadık. Sponsorların bayraklarını diktiği endüstriyellik kalesine çoktan mahkum olmuşuz biz. Daha Telsim Tribünü'nü bile sıcak bulmazken aynı yerin adı "Türk Telekom" oluverdi. İşin vahim olan kısmı ise bu ismin hemen dillere de yansıması oldu. Endüstriyelliğin gereği olarak kulübün sponsor alması olağan bir durumdur, peki ya dillerimize sponsor almanın ne gereği var ki..


Yağmur yağarken hiç lunaparka gittiniz mi? Yaz günlerinde cıvıl cıvıl olan oyuncakların yağmurdan dolayı üzerlerinin branda ile örtülüp sessizliğe mahkum edilmesini anımsıyorsunuzdur elbet. Bir zamanlar "Okul Açık" adıyla bile insanı neşe,heyecan ikileminde sarhoş eden tribünün şimdi "Türk Telekom" adını alınca bir şirket soğukluğuna bürünmesinin yağmurdaki lunaparktan hiçbir farkı yok. Puslu,can sıkıcı ..

Asıl can sıkıcı olan ise bu duruma çabuk alışılmış olması,cümleleri süsleyen sponsorluk ürünü öbekleri söylerken hiç rahatsızlık duyulmaması gibi durumlardır. Biliyoruz,artık zor Türk Telekom yerine Okul Açık diyebilmek. Migros yerine Yeni Açık diyebilmek. Fenerium yerine Numaralı diyebilmek. Şirket isimlerinin yanında duran şu 3 tane kavramın göz göre göre satırlarda erimesi üzücü. Sonradan hayatımıza zorla monte edilen,endüstriyel kültürün sporu esir almasından rahatsız olup, bu kültüre karşı olanların bile diline dolanan o 3 tane şirket isminin de gün geçtikçe benimsenmesi,olağan bir olgu kılıfına sokulması da bir başka üzücü etmen.


Başlıktaki kadar geleneksel olmaya da gerek yok. Sadece bir zamanların değerlerine hançeri aniden indirmeyelim. Emin olun ki bu değerleri hala yaşatmaya çalışanlar var. Tıpkı ekrandaki "FBU" ve "FB Acıbadem" yazılarını ortak değerler bütünüyle birlikte "Fenerbahçe" olarak okuyanlar gibi.

"Alışılmış şeylerden kurtulmayı istemek, onları aşağılamak değil, onlarca aldatılmaya boyun eğmemektir". Alan W. Watts


yazan: northside
grupck.com

2 comments:

sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

Çok iyi yazmışın. Yaşım itibariyle o dönemleri biliyorum.2000 yılı değilde ilk maça gidişim 2002-2003 dönemiydi o dönemler tabi biletlerin üstünde okul açık yazardı.İnsanı büyük bir heyecan kaplardı ,bazen bilet bulamazdım,bazen erken alırdım hani kalmaz ya. Gün geçtikce değişiyor,ve ben bundan nefret ediyorum.Keşke herşey eskisi gibi olsa.

Vandir dedi ki...

haklısınız

bu yüzden biz galatasaraylılar hala eski açık diyebildiğimiz için mutluyuz ve yeni statta acaba kim sarı diyecek diye korkuyoruz