Cumartesi, Ekim 03, 2009

Simon Kuper: "Bir Kulüp Yönetseydim Carlos'u Transfer Etmezdim"


"... Bir kulüp yönetseydim Carlos'u transfer etmezdim. Medya Türkiye'de o kadar baskı yapıyor ki, kulüpler böyle futbolcular almaya mahkum oluyor. Carlos muhtemelen Twente'li oyuncuların toplamından daha pahalıdır. Maliyeti gerçekteki bedelinden çok daha yüksek. O, sonuçta taraftarlara bir hediye. İmzasını atacak, formayı öpecek, kulüp de böylece taraftarlara "Biz ciddiyiz" mesajı verecek. Bu oyun planından daha çok bir pazarlama stratejisi. Ama sahada karşılığını bulmuyor".*

* Simon Kuper'in Newsweek Türkiye dergisine verdiği röportajdan alıntıdır. (Röportaj: Yenal Bilgici)

***

İki yıl önce Fenerbahçe Spor Kulübünün ev sahipliğiyle gerçekleşen "Spor ve Bilim Kongresi"nin ilk konuşmacısıydı Simon Kuper. Hani şu meşhur "Footbal against the enemy" (Futbol asla sadece futbol değildir) kitabının yazarı. Zaten ilgimi çeken bir organizasyondu. Kuper'in adını da duyunca, sabah sabah o trafik çilesini çekmeye razı oldum, koşa koşa gittim deyim yerindeyse. Salonda taş çatlasa yüz kişiydik. Basın bile yeterince ilgi göstermemişti bu önemli kongreye. Kahve arası verildiğinde, Mehmet Demirkol'un yanına muhabbet etmeye gittim. Bir ara, "neden böyle bir organizasyona medya bile ilgisiz kaldı?" diye sordum. O an bana "sen de gayet iyi biliyorsun" der gibi baktı. Cevabımı aldım. Neyse, nereden nereye geldik. Simon Kuper'i dünya gözüyle görmek. Bilgilerinden faydalanmak, anılarını dinlemek güzeldi.

27 Eylül-4 Ekim 2009 tarihli Newsweek Türkiye dergisindeki "Geleceğin Rüya Takımı" makalesini ve Simon Kuper röportajının tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

5 comments:

Ozan dedi ki...

kendisi kulüp yönetmediği için sallıyor. sonuçta burası da la liga değil!

Major dedi ki...

saçmalamış bence kuper..

armgn dedi ki...

Oturup da Simon Kuper gibi saygın bir yazarı ve futbol adamını eleştirecek değilim. Sadece benim fikrim ben olsam herşeye rağmen Roberto Carlos'u transfer ederdim.Evet bu bir pazarlama stratejisi ve sahada karşılığını bulmuyor. Ama sırf bu pazarlama stratejisi bile transfer etmek için bir neden. Bir de şöyle bakalım olaya. Sadece lokal düşünecek olursak kim var solbekte Türkiye'de ondan daha iyi olan?

Ortega dedi ki...

@Armağan,

İbrahim Üzülmez var :)

PredictableChaos dedi ki...

kuper dogru solemiş ama bizde anlayanlar olacagını zannetmiyorum,zaten yorularda buna göre...
anlaşılmayan tek şey pazarlama stratejisi hem oynayacak hemde forma satışı yaptıracak oyuncularla optimal getirisi olan bir stratejidir.
roberto nun ücreti yüzünden herkes yüksek para alıyor fenerde..
şimdi bu işin karı nerde?