Pazartesi, Ekim 12, 2009

Olmayacak Duaya Amin Deme İsteği

"Hiddink kariyerinde neredeyse ’galibiyet sayısı’ kadar şampiyonlukları
ve kupaları bulunan bir teknik adam.
"
Gökmen Özdemir / Vatan

* 2002 yılında nerdeyse o dönem topu görünce bomba zannedip karakola götürecek insanların yaşadığı G.Kore'yi Dünya Kupası'nda yarı finale taşıyan,

* 2006 yılında yine top tekmekten pek anlamayan Avustralya'yı Dünya Kupası'nda gruplardan öteye taşıyan,

* 2008 yılında hanidir dünya futbolunda ciddi bir şeyler yapamayan Rusya'yı Avrupa Şampiyonası'nda yarı finale çıkaran adam.

Kim o? Guus Hiddink. Hani ciddi manada başarısız olduğu tek ülke Türkiye olan (Fenerbahçe) Hollandalı çalıştırıcı.

Hiddink, Milli Takımlar uzmanı teknik direktördür. Tamamen farklı futbol kültürüne sahip milli takımların hepsinde oyun felsefesini oturtarak başarılı bir grafik çizmiştir. Gittiği her ülkenin futbolunu ihya etmiştir. Devrim niteliğinde işler yapar ve hep hayırla yâd edilir.

Girişte yazılı başarıların yanında, 1998 yılında çalıştırdığı Hollanda Milli Takımını da Dünya Kupası'nda yarı finale taşımıştır aynı zamanda(Brezilya'ya penaltılarla elendiler). E tabii, Hollanda güçlü bir ekoldür. Onu yukarıda inanılmaz bir başarı gibi lanse etmek doğru olmaz diye yukarıdakilerle birlikte yazmaya lüzum yok.

Kulüp takımlarıyla da ciddi başarılar elde etmiştir, ama daha çok Milli takımlar uzmanıdır yukarıda zikrettiğimiz üzere.

Terim'in vedası ardından herkes isimler öne sürüyor. Ağırlıklı olarak yerli hocaların ismi zikrediliyor. Yazık olur. Yerli hocadan fayda gelmez artık. Bu gerçek görülmeli . Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın kıyısından köşesinden geçmiş kişilerden hayır gelmez. Birileri yine peşin hükümle bakacaktır.

Yazılan yabancı hocalara bakınca; Lucescu, Daum, Zico gibi isimleri görmek mümkün.

Zico, Yunanistan'a gitmeseydi ciddi ciddi düşünülen bir isimdi. Federasyon yetkilileri arasında Zico'nun göreve getirilmesini isteyenler vardı.

Kısa vadede başarı için ise Lucescu, Daum gibi isimlerin ortaya atılması normal ama ihtiyacımız olan futbol devrimi yapacak türden bir isim. Gönlüm Hiddink'ten yana ama Rusya ile olan sözleşmesi Dünya Kupası'na gittiği takdirde 2010 Temmuz'una kadarmış. Boş kalır kalmaz havada kapılma durumu da var tabii.

Vatan'dan Gökmen Özdemir'in yazdığına göre Hiddink'in sponsorluk gelirleri dahil Rusya'da kazandığı para yıllık 7 milyon Euro'muş. Terim'in maaşının aylık 26obin TL olduğu iddia ediliyor öte yandan. İlk bakışta arada ciddi fark olduğu görülecektir. Lakin bizim Federasyonumuz değil miydi yahu, şu kadar paramız var, kasamız sağlam diye açıklamalar yapan. O zaman ciddi olduğunuzu gösterin. Federasyon 1-2 yıllık planlar değil, uzun vadede Türk futbolunu çağ atlatacak planlar yapıyor diyelim.

İngiltere'nin başına gelenleri hatırlayın mesela. İngilizler bir kupaya gidemedi. Onca teknik adam var ülkelerinde ama gittiler Capello'yu getirdiler. Neden acaba? İşte planlama böyle yapılmalı.

Gerçi hoş, memleketimizdeki spor medyası ve bazı futbol cahilleri Hiddink(ve türevlerini) falan dinlemez ilk puan kaybında hemen bombalamaya başlarlar ya... Bizimkisi, olmayacak duaya inandına amin deme isteği işte.

1 comments:

sannti dedi ki...

Eğer Rusya playoff'ta çok kötü bi kura çekmezse büyük ihtimal gider Afrika'ya. Zaten bizim federasyon cesaret edemez böyle bi para vermeye Hiddink'e Fatih Terim'den sonra. Hiddink gelecekse eğer ülke çapında kampanya başlatıp para toplamaya başlamak lazım. 7-8 milyon euro'yu playofflara kadar ancak toplarız zaten. :D