Salı, Ekim 06, 2009

Hayat Seninle Güzel Alex!

Bugünkü (6 Ekim) Zaman gazetesinin Panaroma sayfasından...

HAFTANIN FOTOĞRAFI
'Hayat seninle güzel Alex'

M.Burak Bürkük'ün yakaladığı karenin altında şöyle bir not var;

"Fenerbahçe'nin Brezilyalı Yıldızı Alex, "Kimler geldi kimler geçti. En güzeli senin kadar sevilmedi" diye şarkı sözlerinin muhatabı oldu. 5. yılında yaşı eskise de futbolu ile yenilenen Alex, gönüllerdeki sevgiyi taze kıldı. Yorulduğu zamanlarda başarısını karalamak için 'koşmuyor' diye lafla peynir gemisini yürütmeye çalışanlara inat, kendisi sahada, sevenleri ise tribünde oynadı! Taraftarların astığı, "hayat seninle güzel" pankartı Alex ile aynı karede buluşunca ortaya ironik bir fotoğraf çıktı".

İnsanın yaz sıcağında fırça salladığı pankartın, bir gün gelip de Alex'le birlikte böyle güzel bir şekilde anılmasına şahit olması güzel bir şey. Hatta Mastercard reklamlarındaki slogan gibi, paha biçilemez bir duygu.

Alex demişken, bir Galatasaray taraftarı olan Borges'in ekşi sözlük'te yazdığı entryi de sizlerle paylaşayım..

***

"...kici kirik analiz özürlü türk medyasinin size empoze ettigi sacma sapan bir futbol anlayisina kurban giden bir güzel adamdir alex de souza. isini son derece iyi yapan ve her bakimdan üst düzey futbolcudur gerisi hikayedir.

avrupa futbolu nedir, birisi sunu özet gecsin.. macin temposunu bir adam nasil tek basina belirleyebilir bunu da araya sikistirsin.. misal bana anlatsin kadiköydeki inter macinin temposu neydi ? ben galatasarayliyim, takimim avrupada pek cok büyügü ezmis gecmistir, bu isin de türkiyede kralidir amma velakin fenerbahce takiminin kadiköydeki interi ezmesi gibi bir durum ben görmedim.. bu ülkede üst düzey bir takimi bu denli ezen bir takimin en etkili oyuncusuydu alex.. hatirlarsiniz o attigi müthis calim sonrasi attirdigi golü.. simdi nedir avrupa futbolu ve alex ? adam intere kök söktürmüs yahu.. bu fenerbahce bir sevillla maci oynadi, alex'in de golü, performansi ortadaydi.. bir chelsea maci oynadi, bir avrupa futbolu oynadi.. nedir yahu avrupa futbolu ? alex kraliydi o sene sampiyonlar liginin ki kil payi elenmistir ceyrek finalde.. sonrasi da yari final ve final..

alex öncesi fenerbahce sampiyonlar liginde sürekli final oynamis da bugün buna alex mi engel olmus ? tarihine bakin yahu klubun.. elli yildir yoklardi e simdi alex dolayisla mi yok saniyorsunuz ? avrupanin su an en önemli on golcüsü arasina giren anelka, avrupa futbolunun temsilcisi adam neden burada oynayamamis peki ? gercekten tek bir futbolcunun böyle büyük organizasyonlarda basa oynayacak bir takimi etkileyebilecegine inaniyor musunuz ?isin sadece psikolojik baskisi dahi sizi avrupa futbolunun disarisina cikarir yahu..

ayni zamanda avrupadan istenilip istenilmemesini neden bu kadar kendinize dert ediyorsunuz.. avrupa'nin belki ihtiyaci yoktur ama sizin var.. siz avrupa degilsiniz ki ayni ihtiyaclardan muzdarip olasiniz.. elinize her avrupa klubunun elinde bulundurmak istedigi anelka geldi ama alex'in milyonda biri katkiyi yapamadan gönderildi.. kalsaydi da belki cok güzel performans yine sergilerdi ama senin acigini alex kadar kapatmayacagi bir gercek.. adamlarin alex gibi oyun kurucuya ihtiyaci belki yoktur ama senin var.. neden bu anlasilmasi cok zor bir gercek oluyor, onu da anlamadim ben.. oyun kuran bir stoper eksigi vardir türkiye süper liginin.. masallah avrupada bundan bol ne var ? ama böyle bir oyuncu senin icin farkli bir degerdedir.. gerekirse 10 numara gibi ücret ödersin o denli önemlidir.. avrupa futbolunda "siradan" olmasi senin ihtiyacin oldugu gercegini degistirmiyor ki ?

barca'nin hagi'ye ihtiyacinin olmamasi ayni zamanda senin de ihtiyacin olmayacagi anlamini mi doguruyor ? öyle mi hissetmeliyiz, bu adamlarin ihtiyaci yok kesinlikle benim de olmamalidir mi ? bir örnek de tersinden vereyim, baris özbek gayet de siradan bir oyuncudur burada belki ama bremen'e gitsin vallahi kral olur, su kadrosunun öyle bir adama ihtiyaclari var filan..

mesut özil, bebe yasta daimler crysler gencler turnuvasinda oynadigi günden beri takip ettigim bir oyun kurucu, 10 numaradir. alex'in yetmiste biri kadar dahi topa basmaz, eli belinde gezinir, onun takim savunmasina yaptigi katkiyi göz önüne alindiginda alex nedir yahu ? ama gel gör ki mourinho'nun interine kök söktüren top oynuyor, araya iki güzel milimetrik pas, iki güzel frikik.. en önemlisi en sikisik anda dahi pizzaro'ya, rosenberg'e iki sik pas, iki özellikle caprazdan cikardigi sutlar, goller.. bütün avrupayi yikip gecmesi icin yeterli oluyor.. babasinin dedigine göre bremen'e söz vermeseymis bugün premiere ligde oynuyor idi. bakin diego, yine basar az cok, özil hic basmaz, kipirdamaz bile yerinden.. alman milli takiminin orta sahasi deli gibi basan cift yönlü oyunculardan kuruludur.. ballackidir fringsidir ya da rolfesidir.. gel gör ki özil gibi bir oyunculari yok, öyle bir sol ayak tarihlerinde bile cok azdir haliyle fazlasiyla degerli.. misal hirvatistan da olsaydi bu kadar önemli olmazdi belki.. ingiltere premiere ligine gitse belki tonla vardir o cok baska.. ama burada degerlidir, alex de türkiye süper liginde cok iyidir, adam mac kazandiriyor, goller atiyor, fark yaratiyor yahu daha ne istiyorsunuz ? ona verilen bonservisi galatasaray bülent akin'a vermistir, tarihlerinde kac kez alex gibi dogru transfer yapmislardir da tu ka ka.. bunlar rakip oyuncular oldugu gibi bizzat fenerbahceliler de her maglubiyet sonrasi ilk ona kosarlar.. baska oyuncu yoktur cunku o takimda.. oyunun her iki yönünü de oynayan topuz,emre var iken alex'in basarisi hala tartisilir.. ne zaman ki oyunun iki yönünü de oynayan bu adamlar alex'den daha inceci, alex'den daha golcü, daha yaratici, daha fark yaratan oyun anlayisina sahip olurlar ancak o zaman digerinin kosmadigi konusunda elestiri yapabilme haklarina kavusurlar..

biraz da medya yönlendirmesidir, yorumcunun ekmek kapisidir alex ve digerleri.. adam selcuk hakkinda konussa cok bir olay olmaz ama alex dedigi zaman dünyayi yeniden kurtardigi edasiyla yorum yapiyor.. onlar da hakli, baska türlü ses cikarmaz cünkü..

brezilya milli takimi ve kosmama geyigi icin de elano'yu baz almak yeterlidir. elano ne kadar kosuyor ? inanin bana kosma meselesi geyiktir. futbolda fizik elbette gecmis yillara göre daha bir önem kazanmistir, bu konuda hemfikiriz ve fakat alex gibi yetenekleri süpürecek seviyeye gelmemistir. sen kosarsin ama o iki gol atar, tüm takimi 20 km kosmaktan alikoyar.. bu isin özü "hala" yetenektir cunku..

hepsini bosverin, hakan sükür cok iyi bir örnektir. avrupa futbolunda belki is yapamaz, belki baska hicbir yerde bu performansi gösteremez, bu yine de galatasarayin ve hatta türk milli takiminin onunla beraber muazzam basarilar kazanmasina engel teskil etmedi. öyle bir sistem kurun ki öyle güzel islesin ve her takimi yensin.. burada alex olur iki düz oyuncu olur ya da cok baska bir futbolcu, farketmez.. kurdugunuz sistemin avrupa takiminda bir benzeri olup olmamasi ayrintisi basariya giden yolda cok önemli degildir.. biz hakan sükür gibi avrupa futbolunda olmayan bir adamla her türlü basariyi yakaladik, fenerbahce de az daha sampiyonlar ligi yari finalini ve belki de finalini alex gibi bir adamla yakaliyordu..

bu kadar gol atan, yillardir bu kadar istikrarli bir sekilde asist yapip mac kazandiran bir oyuncunun bu denli kiytirik elestiriler almasi aylar sonra beni düzensiz de olsa sözlüge entry girdirecek kadar ifrit etmistir.

helal olsun, cok da güzel karakteri olan bir adamdir.."

borges / ekşi sözlük


7 comments:

Adsız dedi ki...

spor servisinde çıkar bu yarın :)

petit dedi ki...

Senin blogta gördüm resmi. Hemen Zaman gazetesine baktım. İmza bulamadım ama kim çektiyse helal olsun. Müthiş bir kare yakalamış.

Ortega dedi ki...

"Foto: M.Burak Bürkük" yazıyordu Murat abi. Yazıda da belirttim aslında, ama gözünde kaçtı herhalde :)

Santiago dedi ki...

Muhteşem foto mukemmel bir alex yorumu ...
M.Burak Bürkük,Ortega ve Borges teşekkurler ;)

Salih dedi ki...

Az önce spor servisinde gösterdi resimi :)

Atilla Nesipoğlu dedi ki...

alex hakkında okuduğum en güzel entry bir galatasaray'lı dan :) oturup hagi hakkında yazmak geldi içimdn..yazılar zewk verdi tskkrler...foro harika bu arada foto muhabiri adeta pankarta harcanan emeği de ödüllendirmiş.

varol döken dedi ki...

sana da helal olsun borges...