Pazartesi, Eylül 28, 2009

Güntekin Onay'ın Tespiti ve Turkcell Fevkalede Süper Ligimizin Görünümü

Bülent Timurlenk'e göre "%100 Futbol" programının % 51'i, kimine göre ise Beşiktaş yenildiğinde ağzı bozulan deli gibi sinirlenen bir isimdir Güntekin Onay.

Ben ise onu daha çok; "di mi Güntekin", Anfield Road'daki hali ve "bitir demediniz mi lan?" hadisesiyle hatırlıyorum..

İşin şakası bir yana. Avrupa ve dünya futbolunu çok iyi takip eden bir isim Güntekin Onay. Bir yerde çocukluğunda futbol pek sevmediğini, içindeki futbol sevgisinin sonradan ortaya çıktığını okumuştum. Doğru mu yazılmış, emin değilim.. Star'dayken kendini orada harcadığını düşünürdüm. Star spor servisinde çalışanlar bu sözlerimi yanlış anlamasın. Güntekin Onay'ın daha çok spor yayını yapan bir kanala geçmesini istiyordum. Ntv Spor onun için nokta atışı oldu demek yanlış olmaz.

Rıdvan Dilmen'le birlikte iyi bir ikili olduklarını düşünenlerin sayısı çok. Ben de onlardan biriyim.Programda zaman zaman bazı kesimleri kızdıran yorumlar yapsalar da, on numara tespitler de hayli fazla. Onlardan birisi Güntekin Onay'dan gelmiş bu kez. Turkcell Süper Lig için şunu demiş Güntekin Onay;

"Garip bir lig. 3 maçı eksik olan Ankaraspor Sivasspor'un 4 puan önünde."

Sadece şu cümle üzerine sabahlara kadar konuşulabilir aslında. Fenerbahçe'nin 7'de 7 yaparak kayıpsız devam etmesi, müthiş oynamasak da biz Fenerbahçelileri mutlu etse de, Güntekin Onay'ın değindiği konu üzerinde uzun uzun düşünmek gerek. En azından bir Fenerbahçeli olarak bu duruma değinmek niyetindeyim.

Sivasspor son 2 sezonun tartışmasız flaş takımıydı. Kısıtlı imkanlarıyla 2 sezondur son haftalara kadar şampiyonluk yarışının içinde kaldılar. Şu an ise 7 maçta 1 puanla sondan birinci sıradalar. Ankaraspor 4 maçta 4 gol atarak 5 puan toplamış. Sivasspor ise 1 gol fazla atmış olmasına rağmen, Ankaraspor'un 4 puan gerisinde.

Ankaraspor'un başına gelenler ve gerisi malum. Çift kupa galibi Beşiktaş'ın durumu, beklentiyi karşılamayan Gaziantepspor'un performansı da bir diğer garip konu başlıkları.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın arayı erken açacakları öngörüsü var bir de. Galatasaray ile lig 3.sü Bursaspor'un arasında 6 puan var. Galatasaray'ın Beşiktaş ve Kasımpaşa maçındaki galibiyetlerinde şanslı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Keza Fenerbahçe'nin de Manisaspor ve Antalyaspor'un maçlarından gelen son dakika golleri de şans olarak nitelendirilebilir. Son dakikalarda gelen gollerin şampiyonluk yarışında o golleri atan takıma moral kazandırırken, rakibi için moral bozucu bir etken olduğunu da hatırlatmak gerek. Geçmişte bunun örnekleri fazlasıyla mevcuttu hatırlarsanız.

Neyse , ligi açık ara götürecekleri iddia edilen iki takımın biraz şansla biraz da yetenekli oyuncularla kazandıkları puanlar ve alt sıralarda olan takımların yine yukarıda zikrettiğimiz durumlarına bakınca, öyle pek ahım şahım bir lig oynandığı söylenemez.

Denebilir ki, biz zaten bunun farkındayız, sana günaydın. Bunun farkına elbette ki önceden varmıştık ama bu sezon öncesi yapılan transferlerden sonra, gelmiş geçmiş en kalite ligin olacağı bekleniyordu. Bir de şimdiki vaziyete bakın.

Kendimizi kandırmaya devam ediyoruz sanki..

6 comments:

Adsız dedi ki...

aslında herkesin görebileceği bir şey burda güntekinin dediği ama ligin garipliğinden dem vurmak için can alıcı bir örnek vermiş. o bakımdan on numara tabi ki.

nico

PVH dedi ki...

Ben bu konuda biraz farkli dusunuyorum. Aslinda tabii ki ligin kalitesini baska liglerle karsilastirinca kalite dusuk fakat bunun olcusu Sivasspor'un durumu ya da kopan 2 takim degil bence. Ligimizde cok yavas futbol oynandigini art arda bir buyuk lig maci ve bizim maci izleyince hemen fark edebiliyoruz, bence sorun bu.

Sivasspor'un 2 sene sampiyonluga oynayip bu sene kume dusme potasina girmesi normal bence, ligin kalitesiyle cok ilgili degil. Zamaninda Nihatli Real Sociedad da sampiyonlugu kacirdigi sezonun ardindan kumeye oynamisti. Sivasspor'un parlamasi, maddi durumu sebebiyle iyi oyuncularini kaybetmesi ve dususe gecmesi bu acidan normal geliyor bana. Ayni sekilde ligi 2 takimin domine etmesi de surekli buyuk liglerde olan bir sey. Premier Lig bile 3 takim tarafindan domine edildi, Liverpool ve Arsenal sampiyonluk icin kafadan underdog olarak basliyorlar. Bu sene Ispanya liginde Real ve Barcelona tipki bizim 2 takim gibi acik ara onde. Bu da bence ligin kalitesizligi icin olcut degil. Real muthis bir futbol oynamadi izledigim 2 macinda, ama normal bu da, hucum hatlari yeni kuruldu daha. Fenerbahce ve Galatasaray da yeni teknik ekiple yeni kurulan takimlar, zamanla daha iyi olurlar.

Ligin kalitesini anlamak icin Sampiyonlar Ligine bakabiliriz bir de, bu kadar para harcanan ligin son 10 senede CL basarisi 2 tane ceyrek finalse bu bile fikir veriyor bize.

Ortega dedi ki...

Sivasspor'un başına gelen olay bizim ligimizde ender görülen türden. R.Sociedad örneği bu bağlamda çok kullanılıyor ama ben buna katılmıyorum. La Liga'da birden çıkış yapan, daha sonra dibe vuran takım çoktur.

Bizim ligin şu anki hali İskoçya Ligi olma yolunda gidiyor daha çok. Sanırım bu yorum daha doğru olur.

Unknown dedi ki...

"bitir demediniz mi lan" hadisesini güntekin'e mal etmemek gerekir. her şey arka planda osman sakallıoğlu tarafından söylenmesine rağmen kabak güntekin'in başına patlamıştır :)

kutay dedi ki...

lige kalıtesız diyorsunuz, sonra biz lge kalıtesız dedıgımız zaman "fb lider oldu dıye lıg kalıtesız oldu" deniyor..=) siz demeyın bari..)

Ortega dedi ki...

Ben ilk kez ligin kalltesiz olduğundan dem vurdum Kutay :) Sebebi de süpersonik bir lig olacak deniyordu, bir de şu vaziyet bakın durumlarıdır benim için.

Lakin hala Fenerbahçe birkaç puanla önde giderken hemen lig kalitesiz yorumlarının sürekli yapılmasını eleştiririm bak. Orası ayrı :)