Pazartesi, Temmuz 06, 2009

Alex Olmasa Ne Olur?

Sürekli Lincoln ile Alex'i kıyaslayanlar vardı. Ne kadar anlamsız bir işe giriştiklerini son zamanlarda iyice idrak etmişlerdir herhalde. Hayatında Brezilya Milli Takımın formasını sırtına geçir(e)memiş bir Lincoln'ü Alex'le kıyaslamak abesle iştigaldir. Her şeyi geçtim. Bu bile yeterlidir herhalde.

Geçenlerde bir ortamda, "Lincoln gerek yetenek gerek karakter bazında Alex'le kıyaslanamaz. Alex hem daha teknik hem de iyi bir profesyonel" dememden birkaç gün sonra, sezon öncesi çalışmalarına zamanında katılmadığına dair haberler çıktı.

Aykut Kocaman konuyla ilgili müthiş bir açıklama yaptı. Yıllardır Fenerbahçe yöneticilerinden göremediğimiz türden, "işte budur" dedirtecek bir açıklamaydı bu. Aykut Kocaman'a katılmamak elde değil. Alex çok mühim bir oyuncudur ama mevzu disiplin ise diğerlerinden farklı muamele görmeyecektir ve gereken ceza neyse verilmelidir. Bunu Alex hayranı biri olarak söylüyor olduğumu da hatırlatayım.

Alex dün İstanbul'a gelmiş. O konuyu kapatayım ve esas soruma geçeyim; Alex'in olmadığı bir Fenerbahçe sizce nasıl olur? Artıları ve eksileriyle...

21 comments:

Adsız dedi ki...

üretkenliğimizin azalacağı kesin ama daha hızlı oynarız gibime geliyo.nolursa olsun alex yavaş bir oyuncu.oyun onun üzerinden döndüğü için yavaşlıyoruz haliyle ama o tekniğiyle bu açıyı kapatmayı çok iyi başarıyor.

Adsız dedi ki...

lincoln karakter olarak alex ile kıyaslanamaz orası doğru da ''yetenek'' bakımından kıyaslanamaz lafına da baya güldüm e yuh yani nasıl izliyosunuz bu adamları merak ediyorum
ayrıca Türkiye'de delgado,lincoln ve alex ile elde tutulabilir hiç bir başarı sağlanamaz 10 numara kültürünü ortadan kaldırmak lazım.Yada bu 10 numaraların takımlarına hem istikrarlı hemde 10numaranın hakkını verecek değerde katkıda bulunmaları gerekir.Tıpkı hagi gibi.

Alper Öcal dedi ki...

Aykut'un açıklamasını müthiş değil yersiz buluyorum ben.

Haybeye kriz yarattı Alex. Kaptanlığının alınmasına dahi gitti iş. Abuk subuk yazılar yazıldı.

Gelsin adam, verirsin cezayı.

Niye suyu bulandırıyorsun kişisel görüşüm diyerek. Varsa sportif direktör görüşün söylersin, varsa yetkin uygularsın.

Alex ise geçen senekş gibi facia bir kadro kurulmadığı ve fecaat bir hoca getirilmediği takdirde Türkiye liginde ilk ikiyi garantiler.

Bırakana kadar oynasın.

alperensaylar dedi ki...

takım alex'e bağlı olmadığını idrak ederse ve orta sahanın ortasında oyun kurabilecek bir adam olursa(bkz. emre ve mehmet topuz) hiç sıkıntı çekmeyiz hatta burdan çift forvete dönersek daha iyi olur bile diyebilirim kendi adıma. ama tabi alex'in pasları, şutlar ayrı bir zevk ve bu zevkten de mahrum kalmak istemem bir taraftar olarak.

ergün dedi ki...

Dünyada,modern futbolda böyle oyuncular kalmadı.Alex iyidir,hoştur ama o olmadığı zamanlarda çift forvet oynadığımız zamanlarda,gerek derbilerde,gerek diğer maçlarda hep iyi oynadık.Kendisi gününde olduğu zamanlarda skoru değiştirebilecek bir oyuncu ama gününde değilse çekilecek dert değil.Sahada yok gibi oluyor.Fenerbahçe den alacagını almış,Fenerbahçeye vereceğini vermiş bir adamdır.Kesinlikle Alex defteri kapatılmalıdır.

Adsız dedi ki...

alex'i Hagi ile kıyaslayınca bir şey olmuyorda lincoln ile kıyaslayınca mı anlamsız kaçıyor sizlere?

Olcay Tunalı

armgn dedi ki...

Yaratıcılık anlamında Alex'in vasıflarının çok üst düzeyde olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Alex'in olmadığı bir Fenerbahçe ve Süper Ligi'nde sıradanlaşacağının. Bu konuda uzunca bir yazı yazmıştım, linki burada ilginizi çekebilir. http://futbolmanya.blogspot.com/2008/12/alex-zerine-oyunlar.html
ve http://futbolmanya.blogspot.com/2008/12/alex-de-soursa.html

varol döken dedi ki...

valla ortega ben bu konuyu hem tv başında hem tribünde çok düşündüm... alex'i inanılmaz severim, haklı olduğumu düşündüğüm sebepleri de aceto başta olmak üzere birçok yerde sıraladım ama alex'siz fenerbahçe'yi düşünürken bu sevgimi biraz yana koymaya çalıştım...

sonuç: alex'siz fenerbahçe susamsız simit gibi... iki tane yan yana fenerbahçe maçı koyup izlemek yeterli bunun için... tabi bu şahsi beklentine göre değişiyor, ben bütün maç sağa sola koşturup sonra ayağına aldığı ilk topu taca atan bir adam yerine, yeri geldiğinde koşup, 25 metreden ara pası veren alex'i seviyorum... aslında bakma herkes bunu seviyor da sürekli 90 dakika yapsın istiyorlar... futbolun ötesinde bir şey istiyorlar ama alex o kadar süper bir adam ki bunları bile takmadan elindekinin en iyisini oynuyor...

alex koşmuyor diyenler için bir kez daha sevilla maçının uzatma dakikalarını izlemesini öneririm... alex koşmuyor değil çünkü sorunun cevabı, alex gereksiz koşmuyor!

not: bu sene özellikle daum ile çok başarılı olacağını düşünüyorum, etrafını örmeye çalışıyor sanırım daum, ona yeterli inisitiyafi ve kendi gerek gördüğünde koşma özgürlüğünü verecek gibi...

Adsız dedi ki...

Bence Alex Fenerbahce kadrosunda her zaman olmalı ancak 18 kişilik kadrosunda :) yani zamanı geldiğinde ilk onbir de başlamamalı duruma göre oyunun gidişatına göre değerlendirilmeli bunu Alex olmadan bir Fenerbahçe düşünemeyen bir taraftar olarak yazıyorum.

Saygılarımla.

Ortega dedi ki...

@ Alper Öcal,

Aykut'un yalan söylemeyen, kıvırmayan bir adam oluşundan mütevellit bizim yönetimin "ali cengiz" oyunlarına gelemeyeceği, ve tez elden istifasını vereceğine inanan bir güruh var. Açıkçası ben de bu yorumu mantıklı buluyorum. Sen ne düşünüyorsun abi bu konuda. Onu merak ettim şimdi.

@ Olcay Tunalı,

Alex ile Hagi'yi hiçbir zaman kıyaslamadım. Bunu yaparsam, dediğiniz yorum mantıklı olur. Benim lafım Lincoln ve Alex kıyaslaması yapanlara. Ülke futbol adına hiçbir şey üretemeyen bir adamla Alex nasıl kıyaslanır ki? Yazıktır günahtır.

Hagi'ye lafımız olamaz ayrıca. Göz var izan var. Beni, işi gücü Fenerahçe'ye giydirme çabaları olan Galatasaray bloglarıyla sidik yarıştırmaya çalışan biri olarak görmeyin. Rica ediyorum.

"Aklımı seveyim iyi ki Galatasaraylıyım, ya Fenerli olsaydım" diye yazılar döşeyen blogcular var piyasada. Bu hallerine gülsem mi, üzülsem mi bilemedim. Hiçbir zaman böyle ucuz hareketlere girmeyiz. Lincoln üzerinden Gs'ye giydirme çabamız yoktur. Yanlış anlaşılmasın.

@Varol Döken
Zico zamanında Alex gerçekten olağanüstü bir efor sarfediyordu. Bunu bu blogda da hep yazdım zaten. Umarım Koch disiplini altında, hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazır olan bir Alex izleriz. Öyle bir Alex'i izlemeye doyum olmaz zira.

Donnie Brasco dedi ki...

Alex'siz Fener pirinçsiz pirinç pilavına benzer. Alex benim çubuklu içinde gördüğüm en özel oyunculardan biridir. Peleyi Zicoyu izleyemedim ama Alex'i izledim. Alex'siz Fener yerine Alex'li Fener daha iyi nasıl oynar onun düşünülmesi gerekir teknik kadroca ve taraftarlarca (Şahsi görüşüm :))

dinipro dedi ki...

Hazır sözleşmesi biterken yaptığı hizmetler için teşekkür edip yolları ayırmak gerekirken 3 yıllık sözlemşme imzalanması kesinlikle yanlış bana göre .

Vefasızlık etmek istemem tabiki . Sağolsun sayesinde az sevinmedik ama vakti gelince hoşçakal diyebilmek lazım .

Heleki koşan , savaşan , mücadele eden , atletik bi takım yaratacağız söylemiyle yola çıkmışken ilk yapılması gereken iş Alex ve Deivid'i göndermek olmalıydı . Üstelik Özer gibi bi yetenek alınmışken .

Valla kusurbakmayın ama yıllardır 2 forvet oynayamayp , Semih'in kulübede oturmasının baş sebebidir Alex sevdası .

Adsız dedi ki...

arkadaslar ben galatasarayliyim ve cok gulerek okudum yorumlarinizi susamsiz simide benzetenimi ararsin pirincsiz pirinc pilavinami (o neyse artik:) ne fenerbahce ne galatasaray lincolne alexe bagli camialar degildir, ayni besiktasin gectigimiz sezon mukemmel oynayan yusufla 100 yillik varligini surdurmedigi gibi. bundan 100 yil oncede fenerbahce vardi, 100 yil sonrada olacak. hickimse camialarin otesinde olmamali, alex olmaz bakarsiniz fenerbahce haldun ustunel gibi bir adam cikarir getirir diegoyu seneye juveden, hayat bu. fenerbahce alexle varolmadi, futboluda alexsiz elbette elinden geldigi kadar goturur gelecege takimi hatta belki daha iyi bile olur fenerbahce icin bir sistem degisikligi olur alex olmazsa. bugun tum galatasarayli taraftarlar gelecege umutla bakiyorsa bu lincolnun kafalardan silinmesi ve sistemin 4-3-3 e donmesi yuzundendir.

ps

saka maka fenerde galatasarayda 4-3-3 oynasalar seneye cok ilginc seyler olur gibime geliyor ligde

uieat dedi ki...

Koşmuyor geyiklerini bırakmak lazım bir defa öncelikle. Alex'i orta saha oyuncusu olarak değil forvet oyuncusu gibi görmek lazım. Takımın oyunun yavaşlayacağını da sanmıyorum Alex ayağında top tutan bir oyuncu değil. Daha topu almadan nereye atacağını düşünür ve genelde tek topla olumlu pas yapar.

Diyeceğim odur ki alex'le tek toplara girebilen ve iyi anlaşan hücumcunuz varsa ki Fenerbahçe'de var(bkz: Semih Şentürk) Alex'ten yüksek verim alınır. Ligi onun gibi domine edebilen bir oyuncu gelmedi henüz. Bu saatten sonra da gelmesi zor.

Donnie Brasco dedi ki...

@adsız
pirinçsiz pirinç pilavı isminden de anlaşılacağı üzere pirinç kullanılmadan yapılmış pirinç pilavıdır :)

Alex koşmuyor diyenler tam anlamıyla saçmalarlar kimse kusura bakmasın.
Alex'le çift santrafor oynanmaz da yanlış bana göre. 4-3-1-2 diye bir sistem var yanlış hatırlamıyorsam
Alex küçük maçların oyuncusu diyenler herhalde Bank Asya Birinci Ligde Asist Kralı oldu diye iddia ederler.

Son olarak Hagi gitsin Hagiyle olmuyor deseydi zamanında Galatasaraylılar övündükleri Uefa Kupasını kazanamazlardı. Alex gibi bir oyuncumuz var ve her sene bir şekilde vuruyoruz

KeFeLi dedi ki...

Alex kendinden iyi bir oyuncuya tahammül edemiyor takımda. Takımdaki Brezilyalıların gücü malum Alex sayesinde. Bunlar bir yana..

Alex'in olmadığı her maçtan korktuk Daum zamanında, ancak araştırıp bakarsak olmadığı her maçı da kazanmışızdır. Olmazsa olmaz Marco idi, gittikten sonra ki halimiz ortada. Elbette sadece MArco'nun gidişine bağlanılamaz bu rezil sezon ama büyük bir payı vardır.

Lambuja'nın blogunda da yazdım, artık 10 un oynaması için sistem yaratılmamalı. Çağdaş futbolun gereklerine uyan bir sistem bulunmalı, Alex te orda uygun bir yere yerleştirilmeli. Olmuyorsa da yedekte beklemeli. Ki bence çoktan Carlos, Alex ve Deivid'e teşekkür plaketi verilip yollar ayrılmalıydı.

Kezman'ın, Güiza'nın çift forvet oynanılan, Alex'in olmadığı maçlarda daha çok gol atması hep tesadüf müdür?

Önümüzde Alex'siz oynanılan maçlarda kazandığımız verisi mevcut. Peki yine Alex olmasaydı, Alex'in attığı ya da attırdığı maçları kazanamaz mıydık? yoksa yine kazanır, daha mı başarılır olurduk?

Yetenekleri tartışılmaz evet ama, Ronaldinho'dan bile vazgeçilebiliyorsa, Alex'ten de geçilebilir.

Eğer önde Semih'ten de çok da iyi tek forvet oynayabilecek bir oyuncu bulur, göbeği iki sağlam ön liberoyla güçlendirir,iki de iyi kanat adamımız olursa ki kanatları Topuz ve Özer olarak düşünebiliriz, işte o zaman Alex vazgeçilmesi çok zor bir oyuncu olur ancak o kadroyu senelerdir kuramadık işte. Tahminim Alex'in o zaman çok daha etkin olacağı,yeteneklerini daha da fazla ortaya koyacağı yönünde..

varol döken dedi ki...

@adsız
alex'siz fenerbahçe camiasını değil şu anki mevcut kadroyu tartışıyoruz... eğer oynama ihtimali hala varsa, yaşı uygunsa ihtimalleri üzerinden konuşuyoruz... alex fenerbahçe'den büyük değildir, lincoln kim ya galatarasay ın yanında gibi ezbere ve klişe yorumları yazmayı çok önemli bulmadığımdan, genel geçer doğrular üstünden yazıyorum...

ama gülmek iyidir, en çok gülmek için yazıyoruz zaten, ona sevindim:)

dertasacimbom dedi ki...

Son derece doğru bi tespit. Elma ile armutu kıyaslamayalım. Lincoln'ün milli takım formasını giyip giymemesinden ziyade oynadığı takıma ne verip ne aldığı ortadır. Bunun gibi topçu bozuntusuyla Alex'i kıyaslamak ahmaklık olur.Tıpkı hagi-alex kıyaslaması gibi.

Beercholic dedi ki...

Alexsiz bu sene galatasaray ve beşiktaş derbilerini çok iyi oynamıştık. Ama bu Alexsiz Fenerbahçe iyi demek değil tabii ki. İzleyen oldu mu bilmiyorum bugün Fenerbahçe-PSV maçı vardı FBTV ekranlarında, 2-0 yendiğimiz. İzlemeseniz de hatırlarsınız muhtemelen. PSV'ye attığımız 2. gol, Alex'in topu alışı, sürüşü, saklayışı ve inanılmaz ara pası.. Sonra yorumcunun (adını hatırlamıyorum) sözü; "Bu adam normal oyununu oynasın Fenerbahçe'nin kazanamayacağı maç yok." O zaman öyleydi. Aradan 2 yıl geçti, sakatlıklar atlattı Alex. Ama sahiden de Alexsiz bir Fenerbahçe düşünmek çok çok zor artık..

Major dedi ki...

Alex'in olmadığı Fenerbahçe, ancak Arsenal'e 90 dakika Çanakkale geçilmez savunması yapar.

dr_ozi dedi ki...

varol abı akıllı bır fb ı olurmu oluyormus agzına saglık , hagı gelse onuda elestırırdı bu taraftar, alex bu yav varsa oynar amf oynar serbest oynar cmf felan kasar, kafasına gore oynar her mac sevılla macı gıbı oynasa fenerde oynamaz mınumum ınterdeydı o zaman belkı real barca, alexı hagıyle karsılastırmam alexe haksızlık olur hagı buyuk bır lıderdı nevı sahsına munhasır hasletlere sahıptı, lıncolnle kıyaslamam alexe hakeret olur , verın bızede baros sezon oncesı gol krallıgı tacını taksın