Cuma, Kasım 14, 2008

"Reservoir Dogs" Hakkında Bilinmeyenler


Reservoir Dogs hakkında bazı bilinmeyenleri internetten bulduk, kimisini Türkçe'ye çevirdik, kimisi çevrilmişti olduğu gibi aldık. Sağolsunlar onldukça güzel detaylardan bahsetmişler. 3 yıl önce bir yerlerden bulup kaydetmiştik bunları. Buyrunuz efendim.. (aranızda filmi izlemeyenler varsa yazının geri kalanını okumamasını öneririz tabii ki..)

***

* (Bu çok ilginçtir) DVD'deki bir röportaja göre, Michael Madsen Kirk Baltz'in bagajda gerçekten gitmenin nasıl birşey olduğunu görmek için içine girmek istemiş. Michael Madsen onaylamış, ama bunu kendi karakterinin gelişimi içinde uygun görmüş. Böylece bütün çukurlara girip çıkmaya başlamış, Baltz'ı park yerine getirip çıkmasına izin verene kadar. Baltz ise böyle birşeyin yaşanmadığını söylüyor.

* Quentin Tarantino filminde James Woods'unda oynamasını istedi ve ona 5 farklı Para teklifi yaptı. Woods'un ajansı, bu tekliflerin toplamı bile Woods 'un normalde aldığı ücretin altında olduğu için teklifleri Woods'a iletmeksizin reddetti. Daha sonra Woods ile ilk kez karşılaşan Tarantino'dan durumu öğrenince kendine yeni bir ajans bulacak kadar sinirlendi. Tarantino, Woods'a hangi rolü vereceğini söylemekten kaçındı . Tarantino'nun Woods'a önerdiği rolün Mr.Orange olduğu yaygın bir inanıştır.

* Tarantino, Mr.Pink'i kendi için yazmıştı.

* Michael Madsen aslında Mr Pink rolü için seçmelere katıldı.

* Samuel L. Jackson, Mr. Orange rolü için seçmelere katıldı ve rolü alamadı ama Quentin Tarantino ondan o kadar etkilenmişti ki onu bir sonraki filmi Pulp Fiction'da görevlendirdi.

* Tim Roth ilk seçildiğinde, Tarantino onun Mr. Blonde veya Mr. Pink'i oynamasını istiyordu.

* Daha seyirci Mr. Blonde'un Bagajında ne var görmeden kamera içeriden Mr. White, Mr. Blonde ve Mr. Pink'e doğru bakmaktadır. Tıpkı "Pulp Fiction" ve "Jackie Brown" ve "Kill Bill Vol 1"daki gibi.

* Filmin son baskısı Lab. dan , Sundance'teki Dünya premier'ine 3 gün kala gelir.

* Bunu bir önceki yazıda yazmıştık ama tekrarlayalım. Filmin ismi, Tarantino'nun Video dükkanında çalışırken yardımcı olduğu bir müşterisine göndermedir. Tarantino bir Fransız filmi olan "Au revoir les enfants" ı önerdiğinde, müşteri "Ben Reservoir Dogs! falan istemiyorum terbiyesiz herif, attırırım seni işinden, bana hemen patronunu çağır! " diye cevap verir ve Yönetmen de bunun senaryosu için iyi bir başlık olacağını düşünür.

* Quentin Tarantino filmi, arkadaşlarını oynatarak siyah-beyaz çekecekti. Bir arkadaşının arkadaşı sayesinde, senaryonun bir kopyasını Harvey Keitel'e ulaştırmayı başardı. Harvey o kadar etkilenmişti ki hemen işe girişti ve kaynak bulmada yardımcı oldu.

* Robert Kurtzman, Tarantino'nun, Kurtzman 'ın hikayesi olan "From Dusk Till Dawn" senaryosunu yazması karşılığında, Reservoir Dogs'taki efektleri bedava yaptı.

* Çekimler sırasında Mr. Orange'ın (Tim Roth) kaybettiği kan seviyesinin, gerçek bir silahlı saldırı kurbanının ki kadar olması için bir sağlık görevlisi hazır bulundu.

* Bunu da bir önceki yazıda söylemiştik.. Yine yazalım. Olay örgüsü ve birçok sahne, yıldızları Yun-Fat Chow and Danny Lee olan Hong Kong'lu yönetmen Ringo Lam'ın "Long hu feng yun" filminden alındı. Tarantino bu filmin favori fimllerinden biri olduğunu söylüyor.

* The Taking of Pelham One Two Three filmindeki suçlular da bilinmeyen ismimleri yerine renkleri kullanmışlar. (Bu da ayrıntı olsun)


* Siyah-beyaz takım elbise stili John Woo'nun "Yinghung bunsik II" filminden.

* Bir kutu "Fruit Brute cereal" Mr. Orange'ın apartmanında görülevilir. Kutu daha sonra Pulp Fiction'da da görünüyor.

* Lawrence Tierney, filmin sonlarına doğru "Dillinger kadar ölü" diyor. "Dilinger" filminde John Dilinger rolünde oynamıştı. Filmin tarihi 1945.

* Mr. Blonde'un gerçek ismi Vic Vega. Bu soyad, Tarantino'nun bir diğer filmi Pulp Fiction 'daki Vince (John Travolta)'inde soyadı.

* 10. yıl Özel Baskı'da silinmiş bir sahnede Mr. White'ın gerçek isminin Lawrence Dimick olduğunu öğreniyoruz.

* Patricia Arquette, McCluskey rolünde silinmiş bir sahnede görünüyor.

* Mr. Blonde filmde herkesten fazla adam öldürmüş olmasına karşın ekranda kimseyi öldürürken görülmüyor.

* Soygundan kurtulan 4 karakterden Flashbackler sayesinde, Mr. Orange, Mr. Blonde, ve Mr. White'ın isim ve geçmişlerini öğreniyoruz. Flashback'i olmayan tek karakter Mr. Pink. Aynı zamanda filmde ismi ortaya çıkmayan tek karakter.

* Filmin büyük kısmının geçtiği depo tabutlarla dolu. Mr. Blonde, aslında bir cenaze arabasının üstünde oturuyor.

* Mr. Orange (Tim Roth)'ı vuran kadını oynayan kişi Roth'un diyalekt hocasıydı. Roth hocasının ona çok sert davrandığını söyleyerek, onun rolü alması konusunda ısrarcı oldu.

* Mr. Pink (Steve Buscemi) garsonlara bahşiş vermeye karşı olduğunu açıkça söylüyor. Buscemi'nin Pulp Fiction'da garson olarak ufak bir rolü var.

* Steve Buscemi ilk olarak, Mr. White rolü için seçmelere katıldı.

* İşkence sahnesinde polis hayatı için yalvarırken, evde bir çocuğunun olduğunu söylüyor. Bu replik Kirk Baltz'ın doğaçlamasıydı ve ilk söylediğinde, Michael Madsen bunun düşüncesinden bile o kadar rahatsız oldu ki sahneyi bitiremedi.

* Tim Roth sahte kan havuzunun içerisinde o kadar uzun süre kaldı ki her seferinde onu yerden kazımak zorunda kaldılar bu da birkaç dakika sürüyordu.

* Bütçe kostümlerin çoğunu karşılamak için yeterli değildi giyilen kostümlerin bir çoğu oyuncuların kendilerine aitti. Örneğin,Mr. Pink'in siyah jeani, Mr. Blond''un siyah cowboy çizmeleri ve Nice Guy Eddie'nin ceketi.

* Mr. Blonde'un Cadillac Coup Deville'i aslında Michael Madsen'a aitti çünkü bütçe karakter için bir araba alacak kadar büyük değildi.

* Kullanılan depo, eski bir morgdu.

* Bunu da bir önceki yazıda yazmıştık..Fuck kelimesi 252 kere kullanılıyor.

* Mr. Pink'in "professional" olmak hakkındaki replikleri Tarantino'nun favori yönetmenlerinden Howard Hawks'a atıftır.

* Ünlü "Wilhelm Scream", Mr. Pink bir yayayı kaldırıma iterken duyuluyor.

* Final sahnesinin çekimi sırasında, Harvey Keitel'ın Joe'yu vurması,
daha sonra silahını "Nice Guy Eddie"ye doğrultup ateşlemesi gerekiyordu ama
silahını Eddie'ye döndürmeyi unutunca filmde kimse Eddie'yi vurmamış Eddie yine de yere düşmüştü. Tarantino bunu sevmiş ve doğal olarak "Nice Guy Eddie'yi kim vurdu?" durumu ortaya çıktı.

* Mr. Orange'ın apartmanı aslında kullanılan deponun üstkatı. Yapımcılar, paradan kurtarmak için orayı bir apartman gibi görünecek şekilde düzenlediler.

* George Clooney, Mr. Blonde/Vic Vega rolü için okumalara katıldı ama geri çevrildi.

* Filmde Jean Luc Godard a bir çok saygı duruşu var bunlardan biri karakterlerin takım elbiseleri ve Godard ın aynı isimli bir filmi olan yapım şirketinin ismi (A Band Apart).

* Michael Madsen' işkence sahnelerini çekerken zorlandı. Kirk Blatz a vurması istendiğinde bunu gönülsüz olarak yaptı.

* Tarantino kulak kesme sahnesinde şarkı olarak "Ballroom Blitz" by Sweet'i düşünmüş, ama daha sonra "Stuck in the middle with you" by Stealers Wheel'i tercih etmiştir.

* Nice Guy Eddie arabasında telefonla konuşup " gammaz" ı bulmaya çalışırken arabanın arkasında yolda zıplayan turuncu bir balon gözüküyor.

* Mr. White ve Mr. Pink lavaboda konuşurlarken arkada 7 adet şişe gözüküyor. 1 tanesi beyaz , 3 tanesi pembe ve kalan 3 tanesi de turuncu sıvılarla dolu. Beyaz ve pembe olanlar birbirlerine yakın dururken turuncu olanlar ayrı olarak durmakta. Bu sırada Mr. Orange diğer odada bayılmış olarak tek başına durmaktadır.

***

Şu sayfada da bir şeyler var, ilgililere duyurulur.

1 comments:

Adsız dedi ki...

sayende filmi bir daha izliyecem şimdi :D