Cumartesi, Kasım 08, 2008

Pazar Akşamı Ne Olur?

Galatasaray'ın Kadıköy'e bu kadar rahat ve avantajlı geldiği bir maçı hatırlamıyorum son yıllarda. Keza Fenerbahçe'nin de bu kadar sorunlu ve tedirgin çıktığı bir derbi de yoktur Kadıköy'de..

Maçı sahadaki futbolcular oynayacak ama kenar yönetimlerinin maç içerisindeki hamleleri de böylesine ehemmiyetli maçlarda büyük etkendir. Bu bakımdan Aragones'in Skibbe'yi yenebileceğini düşünmüyorum. Sene başından beri Aragones'in oyunun gidişatına tesir eden önemli hamlelerini pek göremedik. Belki elindeki imkanlar buna müsade etmiyordu ama nihayetinde mevcut şartlarda başarılı olduğu söylenemez. Skibbe'nin elinde alternatifli kadro var ve kenardan müdahelelerde Aragones'e göre daha iyi. Bu bakımdan Galatasaray kaybederse, bunun en büyük sebebi Skibbe olur..

Böylesi büyük maçlarda tribünler ve psikolojik faktörler de çok önemli tabii ki. Fenerbahçe taraftarının desteğiyle birlikte golü erken bulması durumunda, ibre Fenerbahçe lehine dönebilir. Bu maçın ilk 15 dakikası çok önemli. Bu bölümde golü bulan taraf rakibine ciddi anlamda baskı kuracaktır. Galatasaray cephesi Kadıköy'de yaptığı son maçta iyi mücadele etmiş ve gol yememeyi başarmıştı. Maç sonunda taraftarının yanına gidip kutlama yapan Galatasaray'lı oyuncuları görünce, uzun süredir yaşadıkları Kadıköy kabusuna daha iyi şahit olmuştuk. Şu anki kadroda Kadıköy kabusu konusunda sıkıntı yaşayacak oyuncu az eski dönemlere nazaran. Mesela Galatasaray'ın İtalyan kalecisinin, geçmiş yıllarda Modragon, Aykut, Orkun gibi isimlere göre maça tedirgin başlamasına gerek yok. Zira Kadıköy'de takımının yaşadıklarını bilmiyor. Maça bu bakımdan biraz daha rahat çıkacaktır.

İki takım arasında yapılan son 2 maçı kaybetti Fenerbahçe. Ve son 3 maçtır Galatasaray'ı yenemiyoruz. Son yıllarda en iyi olduğumuz sezonlardan birinde yaşadık üstelik bunları. Bu sefer pozitif futbol namına ortaya bir şey koyamayan, dikine pas yapmaktan aciz orta sahamız (Alex hariç), ve evlere şenlik defansımızla çıkacağız maça. Rakibimiz ise hücumda oldukça etkileyici silahlara sahip. Son 9 yıllık Kadıköy saltanatına bakarak Fenerbahçe'nin hala daha şanslı olduğu yorumlarını yapanlar var. Bu bir bakıma doğrudur ama Fenerbahçe'li oyuncular derbide sezon başından beri gösterdikleri performansın en az iki katına çıkmadığı müddetçe, bu maçtan 3 puanla ayrılmaları zor gözüküyor. Arsenal deplasmanından beklenenin aksine farklı mağlubiyet almadan, beraberlikle dönmeyi başaran takım elbette ki moral olarak iyi bir konumda şu an. Ve geçmiş yıllarda rakibine karşı Kadıköy'de olan ezici üstünlük de cabası bu işin.. Bu avantajı iyi oyunla birleştirip galibiyete çevirebilir miyiz? Orası muamma işte.. Alex'in oynamadığı bir maç olursa, gol atacağımızı sanmıyorum öte yandan. Alex oynadığı takdirde de takım savunmasında sorunlar yaşarız bu sefer, ki bu da Galatasaray'ın istediği şey zaten..

Maçta öne çıkacağını tahmin ettiğim isimlere gelince; Fenerbahçe'den Volkan, Lugano, Gökhan ve oynarsa Alex.. Galatasaray'dan ise De Sanctis, Meira, Lincoln, Baros ve oynarsa Kewell.

Benim maç tahminim Galatasaraylıların uzun süredir beklediği "o sene bu sene" olacak yönünde. Derbilerin favorisi olmaz derler ama bu maçta ibre Galatasaray'dan yanadır. Bunun sebebi de kadro kalitesi ve moral motivasyon olarak Fenerbahçe'ye oranla daha iyi durumda olmalıdır. Fenerbahçe kazanırsa şayet, rakibiyle puan farkını 1'e indirecek ve bir müddet daha Aragones'le oyalanacaktır. Derbide alınacak galibiyetin uzun vadede işlerin olumlu yönde seyretmesi bakımından bir hayrı dokunacağını sanmıyorum. Peki Galatasaray kazanırsa n'olur? Öncelikle Fenerbahçe'yi iyice aşağı göndermenin ve yarıştan ciddi manada koparmanın hazzını yaşayacaktır Galatasaray camiası. Buna ek olarak Kadıköy kabusunu sona erdirmeleri açısından da oldukça morallendirici bir gelişme olur onlar için. Ayrıyeten Skibbe de Benfica galibiyetinin ardından, derbinden de 3 puan çıkarırsa, koltuğunu iyice sağlamlaştırır.

Hayatım boyunca hiç yapmadığım bir şeyi yapıyorum ve bir derbi öncesi skor tahminimi söylemek istiyorum. Maçını sonucu 0-2 olur diyorum..

18 comments:

Adsız dedi ki...

Ağzından bal damlamış, haydi hayırlısı diyorum ;)

Flying Dutchman dedi ki...

kendi bloguma yorum yazmadım

o sene bu sene olmaz şaka bir yana

fenerbahçe rahatça kazanır, Galatasaray henüz bir takım değil ve son galibiyetimizi aldığımız 1999 yılındaki o kapıgibi sisteminin yanına bile yaklaşmış değil

3-1 veya 4-1 gibi bir skorla Fenerbahçe kazanır

Semih'in 1 veya 2 gol atacağını düşünüyorum.

redfox93 dedi ki...

fenerbahce maçi 2-1 alacak

redfox93 dedi ki...

fenerbahçem maçi 2-1 alacak.

Adsız dedi ki...

mayhem gibi yorum yapacaktım ben de. ama bu yazıyı okuyunca, kaybedeceğimiz fikri daha gerçekçi geldi. moralim bozuldu. film noir etkisi yaptı bu maç yazısı üzerimde.

Adsız dedi ki...

Böyle düşünen maça gelmesin.

Ortega dedi ki...

Tamam.

redfox93 dedi ki...

biz galatasarayi bizim en kötü onlarin en iyi,en şaşalı dönemlerinde bile gidip orda burda yenip gelmedik mi ? nedir bu güvensizlik anlamiyorum.sanki fb-gs derbileri sadece son 5-6 yildir oynaniyor.
tamam iyi oynamiyoruz,tamam kötü kadromuz var ama bunlarin hiçbiri "kaybedecez" demeye kanit degil bence.kendimi bildim bileli gs'ye hep üstünlük saglamisizdir.ben takimima güveniyorum.derbinin geçmisi gelecegi olmaz bence günlük birseydir,diger maçlardan bagimsizdir.kötü oynuyoruz diye "kaybederiz" deniliyorsa son yillarda besiktas'a tek puan vermememiz gerekiyordu cunku biz gecen yillarda besiktas'tan hep daha iyiydik ama ne kadar kötü oynasalarda bizim maçlarda aslan kesiliyorlardi."derbi diger maçlardan bagimsiz" dememin sebeblerinden biride budur.

Umarim Sana birazda olsa umut aşilamişimdir renkdas.

yensede fenerliyiz yenilsede fenerliyiz var mi ötesi

Adsız dedi ki...

fener dağıtır her zamanki gibi

Alfredo dedi ki...

de santics,baros,kewell,meira gibi büyük futbolcular kadıköy cehennemine tanık olmadıkları için bu biz gs için çok büyük bir artı.üstteki yorumlara baktımda onlar hala (şuankikadronuzla) kadıköy'ün galatasaray'a cehennem olabileceğini zannedenler gibi geldi bana.

Adsız dedi ki...

arkadaşım öle mağlubiyeti aziz yıldırım için hiçte iyi olmaz fener ya 2-1 yada 2-2 skor alır aziz yıldırım yola devam eder

Ortega dedi ki...

redfox93,

Pazar akşamı Gs'den 30 tane yesek de Fenerbahçe sevgim bitmez benim. Yanlış yorumlanmasın yazdıklarım. Yazıda sadece maç öncesi realist tahminde bulundum. Ben Rıdvan Dilmen değilim. Her dediğim çıkacak diye bit durum yok ayrıca :)

Cüzzamlı Melek dedi ki...

konuyla alakasız olucak ama...
bu skibbe nası bi adam ya?! bu kadar mı tatlı olur bi adam?!

jose dedi ki...

flyıng duthcman

tebrıkler bılmıssın:)

Flying Dutchman dedi ki...

bir şey biliyoruz da konuşuyoruz :))

Ortega dedi ki...

Hahah..Saygı duyuyorum abi :D

Santiago dedi ki...

Bu fener senide ters köşe yaptı Ortega...
Maç sonunda Selçuku dinledimde bu maçın özel oldugundan ve özel bir psikoloji ile hazırlandıklarından bahsediyordu...Cuma gunu Zamanda bir roportajda ünlü yazar Mario Levi Bir Fenerbahçeli olarak Galatasaray maçlarından önce dedesinden öğrendiği bir duayı okudugunu soyluyordu..Demek sadece futbolcular değil aynı zamanda taraftarlarda özel hazırlanıyormuş bu derbiye ;)
Bu arada Fenerbahçeli ünlülere de kendisinide ekleyebilirsin ortagacım...
Linki

http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=757876&title=bir-istanbuldan-bir-de-fenerbahceden-vazgecmem

Ortega dedi ki...

Röportajdan haberim var abi. Sağolasın yine de :D