Perşembe, Ekim 30, 2008

Isparta'nın Değil Devletin Valisi Olduğunu Unutan Zihniyet

Foto: Bigginsreds Blog

TFF 3.Lig 2.grupta Ispartaspor-Göztepe maçı vardı geçtiğimiz hafta. Maçın kendisinden çok tribünde olan bir pankart ve akabinde yaşanan olaylar gündeme geldi. Olayı sıcağı sıcağına yorumlamak da mümkündü ama biraz daha zamanın geçmesini ve olaya müdahil olanların daha sonradan farklı açıklamalar yapıp yapmayacaklarını bekledim. Değişen bir durum olmadığına göre yazalım öyleyse..

Hadiseyi bilmeyenler için anlatalım. Ispartaspor-Göztepe maçında tribüne bir pankart asılıyor, ve bu pankartın üzerinde "83 yıllık efsane Göztepe, oldu kestane" yazmakta. Doğal olarak Göztepeli taraftarlar ve yöneticiler bu pankarta sinirlenip, kaldırılmasını istiyorlar. Tribündeki taraftar polisle arbede yaşarken; Göztepe Kulübü Başkanı İsmail Hakkı Gül ve Isparta Valisi Şemsettin Uzun arasında da bir tartışma yaşanıyor bu olay üzerine. Bu tartışmanın neticesinde Vali yanında oturan kulüp başkanından dışarı çıkmasını istiyor, Göztepe başkanı çıkmak istemiyor ve bu kez Vali korumalarına İsmail Hakkı Gül'ü dışarı çıkarmalarını emrediyor. Olayın sonunda ise kulüp başkanı sivil korumlar eşliğinde dışarı çıkıyor.

Buraya kadar her şey ayrı bir komediyken, bunun üzerine bir espri daha yapayım düşüncesiyle yaklaşan Isparta'nın amigo ruhlu Valisi konuyla ilgili Anadolu Ajansına şu açıklamaları yapıyor:

"..''Böyle bir durum zaten olamaz, çünkü benim pankarttan haberim yok. Zaten pankartta hakaret boyutunda bir şey yazmıyor. (83 yıllık efsane Göztepe, oldu kestane). Bunda hakaret yok. Kimsenin terbiyesizlik yapmasına izin vermeyiz. Bizim derdimiz 3 puan. Bunu almaya çalışacağız.''

Şimdi bu açıklamanın neresinde tutarsak tutalım elimizde kalıyor. Valinin pankarttan haberi olmayabilir ama gündeme geldiğinde kaldırılmasını talep etmesi kadar doğal bir şey olamaz. Bunu yapmıyor. Daha sonra içerisinde hakaret boyutunda bir şey olmadığını dile getiriyor sayın Vali. 83 yıllık bir camiaya yapılan hakareti görmüyor sayın Vali. Sanırım kendisi okuduğunu anlama ve yorumlama konusunda olduka başarısız biri. "Efsane kestane oldu" lafı hakaret değildir de nedir?

Açıklama komedisi devam ediyor, "Kimsenin terbiyesizlik yapmasına izin vermeyiz. Bizim derdimiz 3 puan. Bunu almaya çalışacağız.'' Yahu bu açıklamasına güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Devletin Valisinin kurduğu cümleler bunlar. Kendisi Ispartaspor yöneticisi değil, devletin Valisidir.. Ne diyor sayın Vali? "Kimsenin terbiyesizlik yapmasına izin vermeyiz". Ee, peki o pankart ne diye orada asılı durmaktadır sayın Vali o zaman? Hani terbiyesizliğe mahal vermiyordunuz? Ayrıyeten "bizim derdimiz 3 puan" ne demektir yahu? Siz Isparta'da görev yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Valisi olarak protokol tribününde oturmaktasınız. Sizin derdiniz Isparta'nın alacağı 3 puan değildir, olamaz da.. Amigo ruhlu Vali, resmen tribünlere oynuyor. En son cümlesi de gayet masumane tabii ki, "Bunu almaya çalışacağız"..

Biz yıllardır atandığı ildeki vatandaşa yaranmak uğruna türlü komikliklere imza atan devlet yetkililerine şahit olmuşuzdur, ve bundan sonra da bu tarz kişileri göreceğizdir. Ama konu burada futbol olduğu için yazma ihtiyacı duyuyoruz. Bu olayın sadece Isparta'da yaşanıp biteceğini sanan varsa da yanılıyor diyebiliriz herhalde. Tribünlerin meşhur tezahüratları arasında yer alan "Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek?" bestesini çoğunuz biliyorsunuzdur. Şimdi burada "Isparta İzmir'e nasıl gelecek?" diye sorabilir Göztepeliler. Gerçi çocukluğumda İzmir'de çok maç seyretmiş biri olarak diyebilirim ki, İzmir polisinin orantısız güç kullanımında ihtisas yaptığını ve gerekli önlemleri abartılı biçimde alarak herhangi bir olaya meydan vermeyeceğini düşünsem de, hadisenin bu kısmı da ihtimaler dahilinde olacaktır. Ve elbette bugün Isparta Valisi olarak görev yapan Şemsettin Uzun Bey'in yarın bir gün İzmir Valisi olma ihtimali de var. O zaman ne yapacak sayın Vali? Yine tribünlere oynar herhalde. Dün Göztepe'ye o pankartı açan ve bu kavgaların yaşanmasına sebep olan kişiler, aynı muameleyle karşılaştıklarında tepkileri ne olur acep? Bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık oynamaya daha ne kadar devam edecekler misal?

Ispartaspor-Göztepe maçını 2-1 kazandı Ispartaspor. Maç sonunda basın mensuplarına şu tarz bir açıklama yapmış mıdır acaba sayın Valim, "İyi mücadele ortaya koyduk. Futbolcular sahada biz tribünde. Her alanda Isparta ruhunu çok iyi yansıttık. Kazandığımız için mutluyuz. Şimdi önümüzdeki maça bakıyoruz. This is Sparta..."

7 comments:

neretva dedi ki...

Gayet başarılı bir gözlem. Eline sağlık.

Santiago dedi ki...

Birazda politik düşünelim bu konuyu.Isparta Valisinin mülki amiri kim?Başbakan değilmi?İzmir belediyesini almak isteyen bir başbakanın onune valilerin atamaları geldiğinde ne yapar acaba Başbakan.Gel görevini merkezde yap bakalım Kestane derse siyasi hayatı bir kestane ugruna biten vali ile karşı karşıya kalırmıyız acep :))

Alfredo dedi ki...

ben bizzat o maçta bulundum ıspartaspor tarafında.Sanki Göztepe'yi savunurmuşcasına yazmışsın.Bir polisi şişledi göztepe taraftarı bunu biliyormuydun peki.O pankart devre arası kaldırıldı zaten olayı uzatmaya gerek yokken gözgözler 2.yarıda olaylara devam etti ama biz onları gerek sahada gerekse tribünde susturmasını bildik.Hatta bir ara bizim grubumuzu (32 gençlik) izlediklerini gördüğümde helal olsun bizlere dedim kendi kendime.Vali olayına gelince haklısın elbette.

Ortega dedi ki...

alfredo di stéfano,

Tribünde yaşanan diğer olaylardan da haberdarım. Dediğin olayı da duydum. Elbette o tarz hadiseleri onaylıyor değilim. Ama bu yazının teması devletin valisinin yaptıklarıdır. Bu yüzden daha çok bu konuda yazdım.

Yanlış anlaşılmasın..

biggins dedi ki...

Ellerine sağlık Ortega.. Güzel değinmişsin olaylara.

alfredo di stéfano,
bende maçtaydım hacı, polisin şişlenmesi doğru ama yapılanlar karişısında az bile kaldı. Jop izlerim daha yeni yeni geçiyor.. Bilmem anlatabildim mi?

Bitola'lı dedi ki...

ben maçta değildim.. ama annemin ıspartalı olmasından dolayı utandım.. ben izmirde birçok maça gittim orteganın izmir polisi hakkında söyledikleri az bile.. süper ligden düştüğümüz sene, alsancak stadını bilenler bilir misafir seyirciler kapalıda yalının bulunduğu yerin hemen üstüne balkona alınırlar.. neyse hem malatya hemde diyarbakır maçlarında üstümüze atılan şeylerin bazıları ağzı açık 2.5 lt. fanta şişesi, ayakkabı( eve nasıl gitcekse hayvan herif), taş, bayrak sopası vb. neyse bunlardan birini alıp yukarı atmaya çalışan arkadaşa polisin coplaması mesela.. hayatım boyunca unutamayacağım bi olaydır.. adam orda bizim güvenliğimiz için bulunuyor ama adamların attığı şişeyi iade edene cop kullanıyor.. vali konusunda haklısın ama heryerde aynı şeyler var ıspartaya özel deil onun sözleri ve yaptıklarıbence..

Alfredo dedi ki...

bigginsreds,

Orda yaşanan olayları biz sadece karşıdan gördük.olayların içinde olmadığımız için yorum yapamayız bu konuda.polislere gelince onları savunduğum için yazmadım.bende sevmem polisleri.ama sonuçta şişlenen bir polis var ortada .haklı veya haksız.
'Yapılanlar karşısında az bile kaldı' demişsin.Bir kaç polis daha şişlense daha mı iyi olucaktı?