Pazartesi, Ağustos 04, 2008

Grobari


Sırpların iki takımını bilirim. Biri Kızılyıldız, diğeri de Partizan.. Kızılyıldız'ı şimdilik geçelim. Partizan'la devam edelim. Takımın taraftar grubunun adı Grobari. Ne demek bu kelime diye baktım. Mezarcılar demekmiş. Bu isimle anılmalarının iki sebebi var; birincisi, kulüp renginde olan siyah ve dolayısıyla her şeylerinin siyah olması sebebiyle ezeli rakipleri Kızılyıldız taraftarları, bu lakabı uyugun görmüş onlar için...ikinci teori ise, stadyumlarının bulunduğu sokağın adının Sırpça mezar anlamına gelen Humska kelimesi olması.

Grobari grubunun bu kadar çok ünlenmesindeki sebep ise İngiliz holiganlarının tarzlarını benimsiyor oluşları ve tabii ki 90 dakika takımlarına destek vermeleri. Ciddi anlamda milliyetçilik yapan bir grup. Bunu da belirtmek de fayda var.


Bu grup hakkında zamanında bazı suçlamalar olmuş. Kulübün taraftar organizasyonları için verdiği parayı manipüle ettikleri iddia edilmiş hatta. Bu sebeple çok sayıda üye gruptan ayrılmış. Şu an Grobari tayfası Južni Front, Grobari 1970 and Grobari Beograd diye 3 ana gruba ayrılmış durumda. Grubun Paok taraftar grubu oaln Gate 4'le de arası çok iyi.

Grubun logosu eskiden sinirli bir bulldog iken, bugün daha çok elinde kürek olan bir mezarcı resmini kullanıyorlar..

http://www.paokpartizan.co.nr/

3 comments:

petit dedi ki...

Discovery'de Holiganlar belgeseli vardı hatırlayacaksın Hasan. Orada bu grupla ilgili program reyting rekorları kırdı. Tribün liderleri gözlüklü bir tipti. Bir odanın içinde ellerinde küçük tabancalarla marşlar falan söylüyorlardı. F.Bahçe için hayli ilginç bir deplasman olacak. Açıkçası benim gözüm sahada oynanan futbol kadar ateşli taraftarlarında da olacak.

Blogspor dedi ki...

Efsane Maraton Ruhu benimsenirse Grobari'nin sesi duyulmaz düşüncesindeyim...(İnşallah)

Adsız dedi ki...

geçen sene basketboldaki maçlarda da olay çıkarmışlardı.açıkçası böyle grupların tek bildiği bu(italyanlar dışında). ne idüğü belirsiz siyasi bir adamın posterini açarlar,rakibe hakaretler vs...italyanların kötü bir taklitlerinden öte değiller bence.

dipnot: Galatasaraylıyım.

(srnsl)