Cumartesi, Mayıs 03, 2008

Karadeniz Neden Kara?

Türkiye'ye davet edilmiş bir adet Filipinli felsefe profesörü, iki arkadaş ve bendeniz kahvaltı yapıyoruz. Eleman Türkçe bilmediği için sohbet İngilizce gerçekleşiyor tabii, gerisi aşağıda..

Filipinli: Sen nereliydin?
Ortega: Manisalıyım..Türkiye'nin batısında.
Filipinli: Aaa..evet. Yunanistan'a yakınsınız yani. Peki bu arkadaş nereli?
Uşaklı: Ben Uşaklıyım..
Filipinli: Uşak..Uşak makamı var di mi?
Ortega: (ohaa adama bak lan.nerden biliyor bunu?) Evet..var..eheheh
Filipinli: Peki sen nerelisin?
Trabzonlu: Ben Trabzonluyum.. Türkiye'nin kuzeyi.
Filipinli: Karadeniz yani.. Bu arada neden Karadeniz diyorlar ona? Rengi mi kara?
Ortega: (Türkçe burda devreye giriyor) Neden Karadeniz lan hakkaten?
Trabzonlu: Ne neden Karadeniz? ee Karadeniz işte daaa..
Ortega: Nasıl bilmiyorsun ya? Yuh
Trabzonlu: Sanki sen biliyosun daa..
Ortega: Neyse ya..tamam tamam sus (tekrardan İngilizceye döneriz tabii burada) İkimiz de bilmiyoruz neden olduğunu ama sanırım orada yüzmek diğerlerine göre daha zor. Dalgalar falan daha dehşet.
Filipinli: Yani deniz mavi hala di mi, kara değil :)
Ortega: Koyu mavi diye öyle diyorlardır belki..(bilmemek..feci sallamak)

Böyle biraz daha konuştuk bu mevzu üzerine. Bu kadar rezil olduğum sahne çok azdır hayatımda. Karadenize neden kara dendiğini bilmeyen 3 Türk biraraya gelmiş, Filipinli bir profesöre bunu anlatmaya çalışıyor. Adam zeki tabii, anladı bizim sallamaya başladığımızı, konuyu değiştirdi. Bölümüm icabı İngilizlerin tarihine, kültürüne, edebiyatına harcadığım vaktin bir kısmını, kendi memleketimin denizine neden kara dendiğini öğrenmek için ayırmadığıma pişman oldum. Tam anlamıyla rezalet bir deneyimdi benim için.

Bu arada karşımızdaki araştırmacı ve sürekli yeni bilgiler edinmek isteyen biri olunca, Osmanlı, günümüz Türkiye'si ve Avrupa Birliği eksenli hoş bir muhabbet gerçekleşti. Seviyorum böyle çay ile eşlik edilen entel-dantel sohbetleri..bi de entel hatunları da seviyorum laf aramızda.

5 comments:

Ömer dedi ki...

Muhabbat komikmis, elemanin Turkiye bilgisine hayran kaldim, yalniz sorusu sacmaymis be abi. Karadeniz niye Kara. Kimse bilemez yani bunu. Kaldi ki Karadeniz'in Turk golu oldugu devirleri ne yazik ki coktan gectik, gitsin Ukraynalilara filan da sorsun bu soruyu,bakalim onlar ne diyecek :)

Sabotaj dedi ki...

Eh hocam neden bilmesin ama, sonuçta ben de kendi kendime sorduğum oldu. "Ne kara denizi be abi ya?" diye. Adam haklı, tarihe bakılırsa adı bir renk olan şeylerin her zaman anlamı var. Kırmızı komunistler, sarı asyalılar vs.

Ben de merak ediyorum.

Sabotaj dedi ki...

İngilizce vikipedide bi' kaç açıklama verilmiş:

Strabo (7.3.6) thinks that the Black Sea was called "inhospitable" before Greek colonization because it was difficult to navigate, and because its shores were inhabited by savage tribes; and that the name was changed to "hospitable" after the Milesians had colonized, making it part of Greek civilization. It is also possible that the name Axeinos arose by popular etymology from a Scythian Iranic axšaina- 'unlit,' 'dark'; the designation "Black Sea" may thus date from Antiquity. The reason for the name may be an ancient assignment of colours to the direction of the compass — black referring to the north, and red referring to the south. Herodotus on one occasion uses Red Sea and Southern Sea interchangeably.[5]

Another possible explanation comes from the colour of the Black Sea's deep waters. Being further north than the Mediterranean Sea and much less saline, the microalgae concentration is much richer, causing the dark colour. Visibility in the Black Sea is on average approximately five meters (5.5 yd), as compared to up to thirty-five meters (38 yd) in the Mediterranean.

One Bulgarian understanding of the name is that the sea used to be quite stormy. Some sources stipulate that it goes back to the time of Noah's Ark. The Black Sea deluge theory is based on that idea.

In naval science, the Black Sea is thought to have received its name because of its hydrogen sulfide layer that begins about 200 meters below the surface, and supports a unique microbial population which produces black sediments probably due to Anaerobic Methane oxidation.

Adsız dedi ki...

vay be iki aydır falan takip ediyorum. zaten fenerlilikti ortak payda bi de hemşo çıktık daha bi sevdim burayı :)) ben de salihliliyim.. :))

Ortega dedi ki...

@ultrasabotaj
Sağolasın bilgi için

@meme
Eyvallah hemşerim.. Salihli güzeldir..Manisa candır :)