Çarşamba, Şubat 06, 2008

Pendik heyecanı(!)


1999 yılı, Fenerbahçe, taraftarına göre lenetli olan Türkiye Kupasında bir türlü mutlu sona ulaşamıyor o zamanlarda. Keza hala ulaşamıyor.Peki, mevzu açılmışken soralım; taraftarın kaçta kaçı bunu ciddiye alıyor, çok küçük bir azınlık muhtemelen..

Neyse dönelim 99 yılına. Fenerbahçe'nin kupadaki rakibi 2.lig ekiplerinden Pendikspor'dur. Yıldızlar topluluğu Fenerbahçe'ye karşı, 500 milyarlık bütçeye sahip Pendikspor takımına doğal olarak kimse şans tanımaz. Futbolun parayla pulla değil, mücadeleyle hırsla oynanması gerektiği bir kez daha gözümüze sokulur adeta (misal bu satırı Ömer Üründül yazıyor olsa, futbol tanrılarından bahsederdi ama bizim böyle bir kaygımız yok.Adamlar koştu mücadele etti, kazandı maçı. Futbol tanrıları da kim ola ki?). 3.tur mücadelesinde skor 2-1 Pendikspor'un lehine sonuçlanır ve akşam Pendikli oyuncuların sevinci, alttan verilen dramatik fon müziğiyle dönmektedir tüm haber kanallarında, oyuncular birden şöhret olmuştur. Futbolcuların gerçekte ne iş yaptığı, ne kadar para kazandığını ve bu maça çıkmadan önce kazanırlarsa,birer daire prim alacaklarını öğreniriz. Bu daire meselesi de uzun yıllar sonra halledilir hatta.

Maçın sonucunda Fenerbahçe'de kazan kaynamaya başlar. Rüştü dayak yer (kimisi bunu kara bir leke olarak algılasa da, eskilerden çok duymuşuzdur futbolcuların sopayla nasıl hizaya getirildiğini.Bu da öylesine bir reflekstir aslında). Dayak olayını Aziz Yıldırım'ın yaptırdığı iddia edilir. Fenerbahçe yönetiminin istifa edeceği söylenir. O günkü Fotomaç gazetesinin ilk sayfası da şu şekildedir.

Maçın bitiş düdüğüyle birlikte, Alpay ve Metin Diyadin hakeme koşarlar, ve maç sonrası röportajlarında" Bu hakemler olduğu müddetçe, Türk futbolu bir yere gelemez" derler. En garip demeci ise o dönem Fenerbahçe'nin başında bulunan Zeman verir: " Maçı penaltıyla hakem hediye etti. Hayatımda böyle rezil bir maç izlemedim.Biz oynadık, her zamanki gibi rakibimiz kazandı. Pendikspor yöneticilerinden Mahmut Yılmaz galibiyetin verdiği gururla çıkar kameraların karşısına, tarih yazdıklarını söyler göğsünü gere gere.Öyle ya, Türkiye'nin en büyük takımını, kupa mücadelesinde yenerek saf dışı etmiştir Pendikspor. Daha da gaza gelerek "2.ligi haketmiyoruz", der Mahmut Yımaz..

Bugün 6 Şubat 2008. Fenerbahçe A takımı, Samandıra tesislerinde Pendikspor ile bir hazırlık maçı yapacak (saat 16.00da). Muhtemelen bu akşam, 99 yılındaki maçla ilgili videolar dönecek haber bültenlerinde. Hürriyet ise erken başlamış bu işe ve bu maçı Fenerbahçe'de Pendik heyecanı diye duyurmuş sayfalarından.

Her işte bir hayır vardır derler. Pendik mağlubiyetinin Fenerbahçe tarihi açısından hayrı ne olmuştur?Varın, ona da siz karar verin..

0 comments: