Cuma, Ekim 13, 2006

Çekkk bir Nobel...


Beklenen oldu. Nur topu gibi bir nobelimiz oldu. Fakat düşünmekteyim, "Türkiyede 30 bin kürt öldürüldü 1 milyon da ermeni" desem bana da 1,4 milyon dolar verirler miydi acep?

Bugüne kadar Nobel ödülü alan yazarların bir kısmı (kimine göre çoğunluğu) kendi ülkelerinde tartışılan, yer yer vatan haini bile ilan edilmiş kişilerdir. Örneğin Nobel edebiyat ödülü 2004'te Avusturya'daki tutuculuğa yönelttiği eleştirilerle tanınan Elfriede Jelinek'e, 2005'te de ülkesinin Irak Savaşı'na bulaşmasına şiddetle karşı çıkan İngiliz oyun yazarı Harold Pinter'e verildi. Bu konuda eski solcu, bugünün liberallerinden Şahin Alpay beyefendi aynen şunu demiş. "Toplumlarına eleştirel gözle bakamayan, yani entelektüel vasıfları olmayan yazarların dünya çapında yaratıcılık gösterdikleri görülmüş şey midir?" Tamam buna eyvallah derim her zaman ama Orhan Pamuk mevzusuna bu kadar sığ mı bakılır Allah aşkına? Ben mi çabuk celallendim diyorum bu işe, çözemedim bir türlü. Görmediğim bir gerçek varsa gösterin Mösyö Alpay...

3 comments:

Adsız dedi ki...

harbi yaa felaket uyus oldum bu duruma bende.nedir bu baba yaaa insanlar iki günde geçmişi unutup neredeyse vatan haini denilecek bir insanı baş tacı yapabiliyorlar kaç gündür adamın adı yapıştı kaldı tv.lere.Ermenilerin kendisi bile "Bizler bu topraklarda uzun müddet beraer yaşadık,ortak bir hafızamız var.Lakin ortak hafızamızı monolog hafızalara dönüştürdük,hepimiz bildiğimiz telden çalıyoruz.Oysa monolog söylemlermizi diyaloğa dnüştürüp,ortak hafızamızı niçin yeniden inşa etmeyelim?Bunu becerebilirsek,başka ülkelerin meclislerinin yasalar çıkarma işgüzarlığını da fırsat tanımamış olmazmıyız?"(Hrant Dink,Ermenice-Türkçe Agos gazetesi) diyorlar.Bunları duymamak olanları görmemek için sağır ve kör olmamız lazım.Fransa tamda AB ye gireceğimiz zamanmı hatırladı masum Ermenileri(ki bence AB ye girmek için değerlerimizi satmamızda çok çok büyük bir yanlış ama neyse...).Bu konu uzarda uzar Hasancım bi ara uzun uzun konuşurus.Sana blog yollarında başarılar...hep böyle iyi kalmaya devam et ve kendine güzel bak...

Adsız dedi ki...

bu olayda oryantalist hava mevcut. batı tarafından verien mesaj aynen şudur " bakınız bu necis doğu milletleri demokrasi, hürriyet nedir bilmez. aralarından çıkabilcek çatlak seslere tahammülü yoktur. biz batı olarak onlara insanlık öğretiyoruz. farklı seslere de yol verin diyoruz"

huzur içinde yat edward said..

Adsız dedi ki...

"2006 Nobel Yazın Ödülü, 'kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir."
Yukaridaki gerekcenin otesini aramak cok da anlamli degil bence. Tabii ki muhalif durusunun da etkisi olmustur, zaten Nobel'in etliye sutluye karismayanlara verilmesi de adetten degilmis. Lakin cok sevdigim Orhan Pamuk'un da dedigi gibi, bu odulun tadini cikarmak zamanidir simdi.