Çarşamba, Temmuz 11, 2012

Hamit Altıntop çalım mı?


Türk spor medyası herhangi bir transfer döneminde iki büyük kulüp bir topçunun peşinde koştuğu vakit, ikisinden biri öne geçip o oyuncuyu transfer ettiğinde hemen "çalım" başlıkları atmaya başlar. Bu bir klişedir. Bu 'çalım' ile övünen taraftarlar da vardır, bunu pek önemsemeyenler de.

Yeni 'çalım' haberinin başrolünde elbette ki Hamit Altıntop var. Hamit Altıntop, her transfer dönemi medya tarafından Türkiye'ye getirilmeye çalışılan bir isimdi. Nihayetinde bu beklenti gerçekleşti. Ülke futboluna dışarıdan bakıldığı zaman, en makul yorum ve tespitleri yapan bir oyuncu Hamit. Google'da Hamit Altıntop'un geçmişte Türk futboluyla alakalı verdiği röportajları incelerseniz, bunu net görürsünüz. Futbol temeli, bilgisi ve kadro için 'joker adam' olma özelliğiyle Hamit, şu transfer döneminin en önemli hamlesi olarak değerlendirilebilir. Yaşı, kendisine ödenilecek toplam ücret gibi konular tartışmaya açıktır. Fenerbahçe'nin, bilhassa Aykut Kocaman'ın bu konuda (yıllık ücret) gösterdiği hassasiyet anlaşılır bir tutum. Lakin şöyle de bir gerçek var; Fenerbahçe'nin muhtemelen önümüzdeki sezon şampiyonluk yolundaki en ciddi rakibi olan Galatasaray'ın orta sahasında Selçuk İnan, Melo (sorun çıkmazsa tabii) ve Hamit Altıntop olacak. Geçtiğimiz sezonda Selçuk-Melo ikilisinin ligi çoğu maçta nasıl domine ettiği ortada. Keza Fenerbahçe maçlarında da (son şampiyonluk maçı hariç) bu ikili yine oldukça başarılıydı. Şimdi bu tutmuş düzene eklenecek bir Hamit Altıntop ismi Galatasaray'ı orta saha açısından bir adım öndeyken, bir adım daha da ileri atacaktır.

Bu transfer sonrası Fenerbahçe adına karalar bağlama durumu olmalı gibi algı oluşmasın tabii, ancak orta saha kuvveti ve Hamit'in birçok mevkide oynayabilme yetisi göz önüne alınarak işin Fenerbahçe cephesinden nasıl görünmesi gerektiğinin altını çizmek de fayda var.

Fenerbahçe'de o bölgenin -her ne kadar sorunlu karakterine rağmen- en iyi yerli oyuncusu vardı. Gayet anlaşılır sebeplerle Emre Belözoğlu, Aykut Kocaman'ın çok istememesi nedeniyle takımdan uzaklaştı. Yerine daha çok defansif meziyetleriyle ön plana çıkan bir Mehmet Topal transferi gerçekleşti. (ki azımsanmayacak bir hamledir elbet) Lakin tek başına ne Emre'nin boşluğunu doldurabilir ne de Galatasaray'ın o üçlüsüyle şampiyonluk yarışında ve Fenerbahçe'nin Avrupa sürecinde bütün yükü taşıyabilir.

Fenerbahçe, basına yansıdığı kadarıyla orta alana takviye yapacaktı zaten. Hamit olmayınca bu isim herhalde yabancı bir oyuncu olacak. Onun da kim olacağı kısa bir süre içinde netleşir herhalde.

Velhasıl kelam, en baştaki konuya geri dönecek olursak; Hamit Altıntop ismi Fenerbahçe'nin en başından beri ilgilendiği bir isim olmadığından bu transfere 'çalım' demek tam anlamıyla doğru olmaz. Ancak bu transferle Galatasaray orta alanının zaten bir adım önde olması, bir adım daha eklemesi bab'ından bir 'çalım' olarak yorumlanabilir.

3 comments:

varol döken dedi ki...

biz alsaydık çalım atmış olurduk, onlar zaten yapmaları gerekeni yaptı. yalnız transfer de hala kesinleşmedi. hiç huyum değildir ama bize gelmiyorsa onlara da gitmesin kafasındayım hamit için:)

Larsson dedi ki...

Bir galatasaraylı olarak olaya kesinlikle gazetelerin yazdığı gibi çalım gözüyle bakmıyorum ama dediğin açıdan düşününce artı bir değer kattığı aşikar.Gazeteler çalımdı zarttu zurttu diye umarım bi tarafları tavana eriyodur.şu aptal gazeteler varken bloga biraz daha yazman dileğiyle....

iphone aksesuar dedi ki...

ula hamit