Perşembe, Ocak 06, 2011

Bu Ülkede Futboldan Soğumak İçin Sebep Çok Aslında

"...Başkanlar Galatasaray'ın yeni stadını gezerken", Galatasaray atkısı açan mesai arkadaşının yanında Fenerbahçe atkısı açan Fenerbahçeli işçinin görevine son verildi.

Bu olay üzerine medya ya da internet siteleri ne tepki vermiş ya da vermiş mi diye nette dolanırken Ekşi Sözük'teki şu entryi rastlamam...


Bunu okuyup da sinirlenmeden, hatta sövmeden durabilen varsa helal olsun. Ne diyeyim başka?

Kontrolü yazıda da kaybetmemek için sözü burada sanırım Cem Dizdar'a vermek lazım. Çok güzel değinmiş hadiseye.

"Bir emekçi, sadece tuttuğu takımın atkısını açıyor diye işten çıkartılıyor... Sanırım bu olayın gerisinde, stadyumları 'mabet', kutsal bir yer olarak tanımlamak yatıyor. İnsanların hayatlarında kutsal değerler vardır elbette ama her şeyi bir kutsal haline dönüştürünce bir akıl tutulması yaşanmaya başlanıyor.
Düşünsenize, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ya da diğerleri için kutsal yerler, statlar, renkler yaratılıyor. Sanırım bu da insanların akıl sağlığını zorluyor.
"Madem Türk Telekom Arena o kadar kutsal bir yer olarak görülüyor, o zaman Yıldırım Demirören ve Aziz Yıldırım o çimlere neden bastı?" sorusu geliyor insanın aklına ister istemez.

Şimdi o stadyumun yapımında emeği geçen herkes Galatasaraylı mı? Orada bir çok farklı siyasi görüşten, farklı takım aidiyetlerinden insanların emeği var. O Fenerbahçeli işçi arkadaş, Galatasaraylı arkadaşıyla birlikte atkı açtıysa bundan ne gibi menfi bir sonuç çıkabilir? Bunun kime zararı var? Bir adam çalıştığı yerde, "Buranın yapımında benim de terim var" dediği bir yerde kendi kavlince bir gülücük bırakmaya çalışıyor hayatına, hayatımıza... O iki işçi yan yana emek harcayıp o stada gidecekler için birlikte çalışmadı mı? Aslında mesele futbola bir oyun, kültür ve mizah olarak bakabilmekte. Futbol mizahtan uzaklaşınca paranoyak-şizofrenik tutumlar ortaya çıkıyor. Bu olay, Ahmet Kaya’nın şarkıda söylediği gibi “Nereden baksan tutarsızlık” durumu. Düşün ki, bu hastalıklı hal üzerine biz bile bir şeyler söyleyerek birbirimizi hasta ediyoruz... Ve devamında hastalık çığı gibi büyüyor!"

Cem Dizdar

7 comments:

outlaw dedi ki...

içki içtikten sonra yazınca böyle yazıyorum: dayak lazım böyle adamlara, evine ekmek götürmek zorunda kalmış mıdır bunu yazan insan hiç? hiç işten atılmak kirasını ödeyememek, çocuğunun önüne bir kap yemek koyamamak anlamına gelmiş midir?

Anıl Kıral dedi ki...

O işçinin işine son veren herkese yazıklar olsun, Allahından bulsunlar. Ne biçim ülke lan bu bir işçinin tüm ekmek parası patronun ağzının arasından çıkacak iki kelimeye bakıyor..

Adsız dedi ki...

http://galatasaray-gercegi.tumblr.com/post/2620792757/ebedi-dosttur

Ogulcan dedi ki...

galatasaraylıyım ama yapılan hareket insanlığa yakışmıyor.bu adamın ailesini çocuklarını adnan denen şahıslar acaba düşünüyorlarmıdır.aslında yazılası çok şey var ama yinede sövmicem,ezilen işçi ezilen emekli oluyor,yazık,adnan gibiler bu ülkede varoldukça ne futbolda ilerleriz ne kafa olarak,ekşi deki yorumu yazan arkadaşında kafa yapısından şüphelenmek gerek

Adsız dedi ki...

arkadasım bu adamın yaptıgı denyoluktur. Lazio stad yapıyor lotito stadı gezerken isci roma atkısı acıyor ? isten atılmayı bırak ordan sag cıkamaz , barcelona stad yapıyor Sandro Rosell stadı gezerken isci real madrid atkısı acıyor :) durdururlarmı ,derbi arkadasım bu iki takım arasında sen ne denyo hareket yapıyorsun hemde boyle buyuk konuklar stadı gezerken , la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim .

Adsız dedi ki...

tamamen katılıyorum ekşisözlükteki yoruma. evine ekmek götürecek adam böyle saçmalamaz. tamam, kovmak biraz ağır ama o adamın yaptığı da kışkırtmadan başka bi şey değil, insan biraz düşünür.

solo dedi ki...

ben bu galatasaraylılar kadar kolay tahrike kapılabilen bi topluluk görmedim