Pazartesi, Aralık 28, 2009

Norberto " Beto" Alonso


Norberto "Beto" Alonso futbol hayatının büyük kısmını River Plate formasıyla geçirmiş efsane isimlerden biri. Profesyonel futbolculuk kariyerine 1970 yılında River Plate'de başlamış. 6 yıl River forması giydikten sonra Avrupa'ya, O. Marsilya'ya transfer olur. Fransız takımında sadece 17 maç oynadıktan sonra, yaşadığı uyum sorunu ve ülkesinden, sevdiklerinden uzak olmanın verdiği mutsuzluk gibi etmenler nedeniyle tekrar Arjantin'a dönmüş.

Yine River Plate yolunu tutmuş ve 1977-1981 sezonları arasında River Plate'de oynamış. Daha sonra 2 yıllık Vélez Sársfield deneyimi yaşamıştır. Ve en son 1983 senesinde yine River Plate'e döner ve 1987 yılına, yani futbolu bırakana kadar River Plate forması giyer ve bugün hala kulübün efsane isimleriyle bir anılmaktadır.

Zaman zaman forvet olarak görev almış olsa da aslında hücuma dönük orta saha oyuncusudur Beto ve inanılmaz bir istatistiğe imza atar. River Plate formasıyla attığı 149 gol ile kulüp tarihinin en golcü 5. oyuncusu olmuştur. Oynadığı maç sayısı baz alındığında ise kulüp tarihinin en çok forma giyen 7. oyuncusudur. Ayrıca River Plate'in kazandığı ilk Libertadores kupasında da ciddi payı vardır.

1978-1983 seneleri arasında Arjantin Milli Takımında oynamıştır ama istediği fırsatları yakaladığı söylenemez. River Plate'de gösterdiği muazzam performansa rağmen, Milli Takım'da yeterli şans kendisine verilmemiştir. Arjantin Milli Takımında daha genç isimlere (Diego Maradona, Jorge Burruchaga, Carlos Tapia gibi) yer verilmeye başlandığı için, artık Milli Takım için de pek ümidi kalmamıştır. Zaten 1983 senesinden sonra Milli Takımda oynamamamıştır. Yine de, kulübü River'ın ilk Libertadores kupasını Beto'nun da önemli işler çıkarttığı 1985 yılında kazanmış olduğunu hatırlatalım.

River Plate taraftarına göre Norberto "Beto" Alonso bir efsanedir. Hatta kimilerine göre Beto'nun ismi Maradona gibi Arjantin ve Dünya futboluna altın harflerle yazılması gerekirken bu fırsatın ona verilmediğini söylererek, Beto'nun çok şansız olduğunu iddia ederler.

Son olarak şunu da yazalım. 1978 yılında Arjantin Milli Takımı, Dünya Kupası kadrosunun forma dağılımını yaparken alfabetik sıralama sistemini uygulamıştır. Alonso listenin en başında olduğundan genelde kalecilere ait olan 1 numaralı formayı giymiştir.

2 comments:

Great White dedi ki...

Bu vesileyle bir başka Arjantin efsanesi Ardiles' in (1) numaralı formayı giyiyor olmasının sebebini de öğrenmiş olduk..

Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

eeeee fenerbahçe mi transder ediyo bu adamı??? ne alaka