Pazartesi, Kasım 16, 2009

Samimiyet Sorunsalı

Maçtan önce biri deseydi ki, bu maçta olay çıkacak, tribünden sahaya girenler olacak, basketbolculara saldıranlar olacak, ortalık karışacak vs. Aranızda bu tahmine şaşıran çıkar mıydı? Çok az kişi inanmazdı herhalde. Onlar da hala saf bir şekilde ezeli rekabet ebedi dostluk anlayışı taşıyor olanlardır.

Ezeli rezalet yazmış gazetenin biri. Evet. Durum aynen öyle. Hangi takım ev sahibi olursa olsun, rezil görüntüler yaşanıyor. Önce bu gerçeği kabul edelim diyeceğim ama aklı selim yorum yapabilen bazı Galatasaraylılar dışında çoğunluk hayli ilginç savunmalar yapıyor dün geceden beri. Üstelik benzerini yıllardır Fenerbahçelilerin yaptığını iddia ediyordu bu kişiler. Garip öyle değil mi? Demek ki neymiş? Herkes rengince yorum yapıyormuş. Bunu Lugano-Keita benzetmesinde yazmıştık zaten. Hatırlayanlar çıkacaktır.

Tekrardan istisnalar hariç diyerek şunu anlatmak isterim; bizim en büyük sorunumuz samimiyetsizlik. İki kere iki dört ise tribün olaylarının sorunu da samimiyetsizlik. Hem tribündekiler, hem yöneticiler ve tabii ki medya. Bu konularda kimse samimi değil. Bunu dün gece bir kez daha gördük. Adnan Polat, Haldun Üstünel vb. Galatasaray yöneticilerinin son futbol derbisiyle ilgili onca yorum ve sözünün ardından dün gece yaşananlara bakınca ve kıllarını kıpırdatmadıklarını görünce (hepimiz çıkan her pislik olayda yöneticilerin destur verdiğini biliyoruz di mi? kandırmaya gerek yok birbirimizi), Galatasaray yöneticilerinin samimi olmadıkları ortaya çıktı. Fenerbahçe cephesindeyse seyirci çıkarılmadan sahaya çıkmayacağız mesajı verildikten sonra, bu sözler yutuldu. Belki de bir dönüm noktası olabilirdi ama dik duramadı Fenerbahçe yönetimi. İddiaya göre hükmen yenik sayılırsınız telkini nedeniyle, tekrardan sahaya çıkılmış. Doğru mudur? Kim bilir? Burada da Fenerbahçe yöneticilerinin samimi olmadıkları ortaya çıktı. Medyanın samimiyetsizliğinden sabah akşam dem vuruyoruz zaten, gelelim tribünlere...

Şimdi Fenerbahçe'nin ev sahipliği yaptığı bir maçta sahaya girenler olduğunda ya da sahaya cisim atıldığında "ezikler, pislikler, çirkefler" diye yorum yapan kişilerin, benzer şekilde daha maç başlamadan sahaya bozuk paralar attığını, VIP'te babasıyla oturan bir çocuğun formasından kıllanarak kendinden geçmesini (o babanın aklını şaşayım tabii, orası ayrı konu ama mevzu ıskalanmasın), ve hareket çekildi diye (malum bayan şahsın orta parmağı) tahrik olduk sözlerini görünce insan neresiyle güleceğini şaşırıyor.

Fenerbahçe taraftarı Efesli oyuncudan tahrik olunca, sahaya girince ezik, pislik vs. Fenerbahçe taraftarı son derbide Arda, Keita, H.Balta'nın hareketleriyle tahrik olunca ezik, pislik, vandal vs.

Galatasaraylı taraftar saha kenarındaki bir hatuna kızıp, sahaya giriyor, ve nedense gidip bir basketbolcuya vuruyor, ama siz bunu tahrik vardı ondan öyle oldu diye geçiştiriyorsunuz.

Arkadaş önce samimi olalım. Tahrik varsa, Efeslilerin yaptıklarında da tahrik vardı diyelim. Derbide Keita'nın, Arda'nın, H.Balta'nın hareketlerinde de tahrik vardı diyelim o zaman. Derdimiz tahrikse evvela bunları kabullenelim. Biraz samimi olalım. Denebilir ki, kimse tahrik olmasaydı. Bu da bir yorumdur ve daha makul olan bir yorumdur, fakat önce şu tahrik olma meselesinde samimi olmamız lazım. Daha sonra tahrik olmamak gerektiği üzerine konuşuruz. Önce samimi olalım ki, şu problemi çözmeye niyetimiz olduğu anlaşılsın.

Sen olaya hala, yok arkadaş ben olayları işime geldiğince yorumlarım. Biz Kadıköy'deki son maçın rövanşını aldık diye bakıyorsan olaya; emin ol ki, karşı taraf şimdiden rövanşı beklemeye başladı. Yöneticisinden tut, taraftarına kadar. Ciddi bir önlem alınmazsa, yaşanacak olayları tahmin etmek güç değil. O gün geldiğinde, ömrümüz de vefa ederse, buradan aynı şeyleri yazıyor olurum sanırım. Aksi olur da güzel bir oyun oldu. Fener şöyle oynadı, Cimbom şöyle oynadı diye yazarsak ne mutlu ama gidişata bakınca, öyle olmayacağını görmek zor değil. Kısır döngü devam edecektir..

Son olarak maç için iki cümle etmek gerekirse. Okul yıllarında basket takımında oynamış biri olarak ucundan kıyısından bir yorum yapayım, genel olarak kötü bir oyun vardı. Mücadele her derbide olduğu gibi iyiydi öte yandan. Maçın genelinde daha derli toplu olan taraf Galatasaray'dı. Yani galibiyetleri -basketbol dışı olayları unutursak- normaldir. Tanjvic'in acilen bu takımın başından gönderilmesi gereklidir. Normal şartlar altında Fenerbahçe'nin iyi konsantre olması ve güzel bir oyunla maçı alması gerekirken, her zamanki gibi olmadık işler yapan bir Tanjevic vardı. Ne denir ki? Tez elden kurtuluruz umarım.


14 comments:

Jordan dedi ki...

bütün blogcular da basketbol yazıları yazmıs dun geceden beri sizleri hep boyle gormek isteriz:D

Ortega dedi ki...

Basketbolu çok iyi yazanlar var. Biz girmeyelim bu topa. Ben daha çok zaten basketbol dışı şeylerden bahsettim. Malum onlar daha çok konuşuldu.

Jordan dedi ki...

keske biraz daha tarafsız yazsaydın Hasan. neyse canın sagolsun.:)

Eren dedi ki...

Maçı izleme fırsatım olmadı, bir GSlı olarak da izlemediğim için hiç üzülmüyorum. Stad/saoln/cinsiyet/zaman farketmeksizin her maçta aynı şeyler oluyor artık. X takım oyuncusu şunu yaptı diye biz de kendimizde bunu yapma hakkı buluyoruz diye 20 IQlu insan savunması yapanların sayısının artması daha da ürkütücü. Kendi kendimizi terbiye edemiyoruz, bırak onu Avrupa bile külhanbeylerimizin İsviçreliler'i alenen dövmesinden dolayı 5 maç ceza verdi, adam olmadı bizim (kusra bakmayın ama başka bir tabir yok) hayvanlar.

Korkum, 2. yarıda Sami Yen'deki maçta daha da kötü şeylerin yaşanması. Birileri komaya girecek, hayatını kaybedecek ki önlem alınsın. O zaman da başkanın teki çıkar, biz niye özür dileyeceğiz, bir avuç kendini bilmezin yaptığı tüm camiaya maledilemez der. Ne diyelim.. balık mı baş mı imam mı cemaat mi...

Ortega dedi ki...

@ Jordan,
Fenerbahçe'nin olduğu yerde tarafsız olamam ki. Fenerbahçeliyim ben :)

Jordan dedi ki...

bende Galatasaraylıyım ama blog'da feneri yerecek bisi var mı blogcusun sen tarafsız yazmalısın eheh.

PVH dedi ki...

ortega objektif ol lutfen, tovbe tovbe. kadin cikardi olaylari de, kinsey masum adama vurdu de. fener hep bunu yapiyor de. objektif ol ortega.

HoAmca dedi ki...

bu posta ve yorumlara ithafen yazmıyorum onu oncelikle iliştireyim

yahu bu blogu iyi kotu takip ediyorum, yazıları da seviyorum lakin yorumları okuyunca bir hal oluyorum
herkeste bir "gelmeyim oraya ortega!!" havası.

painsel durumlar var, ortega sabırlı, ben asabi.

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Abicim cezalar caydırıcı değil bu ülkede Fenerbahçe Galatasaray çekişmesi bir savaş halini aldı, ben bir Galatasaray'lı olarak utanıyorum bu durumdan.

Herkesin aklında kin yüreğinde nefret var bunun önüne geçse geçse caydırıcı cezalar geçer.

Hukuki işlemler başlatılacak cezalar spor oyunları dahilinde verilmeyecek bizzat mahkemelerde hapis cezaları ile yargılanacak bu şahıslar.

Herif sahaya 2 şey atıyor 2 maç ceza geliyor yaptığı hareket herifin yanına kar kalıyor ceremesini klüp çekiyor gerçek spor sever çekiyor.

Bu millet ne zaman ki futbolun sadece bir oyun olduğunu anlar, işte o zaman bazı şeyler yoluna girer aksi takdirde daha köyü olaylar yaşanacak Allah korusun ölümler gerçekleşicek, çünkü bu ülkede Fenerbahçe Galatasaray adlı bir derbi yok bir SAVAŞ var!

Olympian dedi ki...

ben heyecanla, galatasarli arkadaslarin yazdigi bloglarda veya yorumlarda "bu olaylar avrupa macinda olsa, oyle olurdu, boyle olurdu" konulu bir yazi gormeyi umuyorum.

victor orbis dedi ki...

Benim anlamadığım Fb taraftarının alınmayacağı ilan edilen bir maça daha önceden sabıkalı olduğu bilinen bir kadın nasıl elini kolunu sallaya sallaya girmiştir?Çok samimi ve centilmen Fb yönetiminin bu konuyu da aydınlatmalarını bekliyorum ben ( ki kendileri her kaybettikleri derbiden sonra ve sezon sonunda hangi kulüp şampiyon olduysa resmi sitelerinden tebrik etmişlerdir mi acaba?).Yoksa bu fanatik kadının salona alınması da kifayetsiz muhteris Gs yönetiminin büyük Fb ye çamur atmak için oynadığı bir oyun mudur?Fb nin kadıköyde oynanan Gs maçlarında parolası her zaman aynıdır:Vur kır parçala , rakibi sinirlendir , gerginlik yarat ve maçı kazan.Şimdi aynı şeyi Gs yaptığı için mi Gs kötüdür?Gs çıkan olayları gündeme getirdiği zaman Fb nin tavrı Gs nin 10 yıldır değişmeyen gerçeği unutturmaya çalıştığı şeklinde oluyor.Diyelim ki öyle siz daha 5 - 6 ay öncesinde Fb - Efes Pilsen serisinde yaşananları unutturabildiniz mi?

PVH dedi ki...

victor orbis, butun derbi maclarina o loca kismina rakip takim kontenjani veriliyor, sporcularin yakinlari veya yonetimin bilet verdigi insanlar girebiliyor.

Tribunun t'sini bilmeyenler su konularla ilgili yorum yapmamali aslinda ama agzi olan konusuyor iste.

muhder dedi ki...

onlar girince haklılar
karışmayın abisi
tarafsız yorumdan kasıt her daim karşı tarafı öv anlamı taşır
neden övülsün ki karşı taraf

huseyin dedi ki...

şşşş sessizlik fenerbahçe tamamiyle suçsuzdur.. onlar bu işleri maç içinde değil ya maç öncesi(fb-gs) yada maç sonrası (efes-fb) yaparlar maçı bölmezler... tüm suç oraya gelen o sarışın demet karabulutta değil ona o parmağı çıkarttırandadır... tüm suç sadece ve sadece GALATASARAY camiasındadır....