Pazartesi, Kasım 09, 2009

Bir Karşılaştırma Yapsak


Arthur Zico 2006-2008 yılları arasında Fenerbahçe futbol takımında teknik direktörülük yaptı. İlk senesinde ve camianın yüzüncü yılında (2006-2007 sezonu) futbol takımını şampiyon yaptı. 2007 yılında Süper Kupa'yı kazandı. İkinci yılında yani 2007-2008 sezonunda Fenerbahçe tarihinin en iyi Şampiyonlar Ligi performasını gösteren takımın başındaydı. Grup maçlarında İnter, Cska ve PSV gibi güçlü takımları yenen Fenerbahçe bir üst tura çıktı. Şampiyonlar Ligi 2. turunda iki yıl üst üste Uefa Kupası kazanan güçlü İspanyol takımı Sevilla ile eşleşti. Bu zorlu engeli de aştı Zico'nun öğrencileri. Daha sonra Çeyrek Finalde dünyanın en pahalı kadrolarından biri olan Chelsea ile eşleşildi. İlk maçı Kadıköy'de kazanan Fenerbahçe, rövanşta kaybetti ve gol fazlasıyla Chelsea bir üst tura çıktı. Şampiyonlar Liginde oynanan çeyrek final ve Avrupa'nın en iyi 8 takımdan biri olmak nerdeyse 50 yıldır Avrupa'da çok ciddi başarısı olmayan Fenerbahçe için inanılmaz bir noktaydı. Öte yandan o sezon ligde Fenerbahçe ikinci oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım bu duruma çok bozulmuştu. Takımın yürüye yürüye şampiyon olması gerektiğini söylemişti. Ayrıca Zico'nun disiplin anlayışını hiç beğenmiyordu. Antremanlar esnasında takımın tercümanı arka tarafta top sektirebiliyordu mesela. Gayet laçka bir görüntü vardı, ve Zico'ya kapı gösterilmeliydi. Öyle de yapıldı zaten. Oysa Fenerbahçe belki de en doğru yoldaydı. Kimyalar uyuşmuştu. Zico'nun Fenerbahçe gibi bir takıma, Fenerbahçe'nin ise Zico gibi bir teknik adama ihtiyacı vardı. Heyhat! Birileri bu gerçeği göremedi..


Bogdan Tanjevic 2007 yılından beri Fenerbahçe Erkek Basketbol takımının antrenörlük görevinde. Fenerbahçe onun yönetiminde 2007 yılında Türkiye Kupası'nı kazandı. Bir sene sonra ise lig şampiyonluğunu... Aynı zamanda 2004 yılından beri Basketbol A Milli Takımının da antrenörlüğünü yapan Tanjevic birçok basketbolever tarafından eleştirilen bir isim. Oynattığı basketbol anlayışı ve kadro tercihleri her zaman sorgulanıyor.

Tanjevic yönetimindeki Fenerbahçe basketbol takımı geçtiğimiz sezon finallerde 2-0 önde götürdüğü seride arka arkaya oynadığı 4 maçı da bir şekilde kaybetti ve şampiyonluğu Efes Pilsen'e ikram etti. İki taraf arasında oynanan 5. maç ise Cumhurbaşkanlığı Kupası final maçına denk geliyordu. Tanjevic yönetimindeki Fenerbahçe uzatmalarda rakibine boyun eğerek yine kaybetti. Bu aynı yıl içerisinde Efes Pilsen'e karşı üst üste kaybedilen 5. maçtı. Efes Pilsen ve Tanjevic yönetmindeki Fenerbahçe geçtiğimiz haftasonu bir lig müsabakasında yine karşı karşıya geldi. Sahada her ne olursa olsun, taktik yorumları bir kenara bırakarak maçın sonucuna dair konuşmak gerekirse gülen taraf yine Efes Pilsen oldu ve Fenerbahçe'nin bu branştaki en ciddi rakibi Efes Pilsen'e arka arkaya yenilmiş olduğu maç sayısı 6 oldu.

Şimdi lafı daha fazla uzatmadan, sayın Başkanımız Aziz Yıldırım ve onun düşüncesindeki Fenerbahçe taraftarlarına soralım. Zico'nun gönderiliş sebeplerini tekrar hatırlatarak şunu sormak isterim, şayet Zico yönetimindeki Fenerbahçe futboldaki en büyük rakibi Galatasaray'la üst üste yaptığı 6 maçlık seride bu maçların hepsini kaybetseydi, Lig şampiyonluğunu ve Türkiye Kupası'yla birlikte Süper Kupa'yı da rakibine ikram etseydi, o futbol takımının teknik adamı hala koltuğunun başında olabilir miydi? Hiç sanmam.

Branşlar farklı olabilir. Sadece basit bir fikir jimnastiği yapmaya çalışıyoruz. Fenerbahçe'nin futbolda ligi kaybeden takımı için "yürüye yürüye şampiyon olmalılardı" yorumunu yapan değerli Başkanımız, basketboldaki kaliteli kadromuz için ne düşünür? Onların da şampiyon olması gerekmez miydi misal? Yahut 6 maç üst üste bu branştaki en büyük rakibine kaybetmenin izahı nasıl yapılabilir?

"Tanjevic'e laf eden karşısında beni bulur" demişti bir zamanlar sayın Başkan. Nerden geliyor bu Tanjevic sevdası? Bu adamın bizim göremediğimiz, sizlerin görebildiği bulunmaz adeta Hint kumaşı olma durumu tam olarak nedir? Merak ediyoruz. Bunu öğrenmek istiyoruz. Başarısızlıklar sadece teknik adama mâl edilemez ama bu kadar başarısızlık üzerine Tanjevic konusunda bazı şeyler sorgulanmalıdır. Kaldı ki, tarihinin en önemli Avrupa performanslarının birine imza atan futbol takımının hocasını, sadece ve sadece takımı yürüye yürüye şampiyon yaptıramadı diye kapı önüne koyuyorsak, kimsenin memnun olmadığı ve giderek daha kötü işlere imza atan bir Tanjevic'i hala bu denli savunmanın mantığını çözmek istiyorum. Sıradan bir Fenerbahçe sevdalısı olarak bunu sormak hakkımdır herhalde.

Son olarak sahi Fenerbahçeli bir Aydın Örs vardı, n'oldu ona?

5 comments:

varol döken dedi ki...

şurası yeter ortega:

Oysa Fenerbahçe belki de en doğru yoldaydı. Kimyalar uyuşmuştu. Zico'nun Fenerbahçe gibi bir takıma, Fenerbahçe'nin ise Zico gibi bir teknik adama ihtiyacı vardı. Heyhat! Birileri bu gerçeği göremedi..

ayrıca sokayım tanjevic'e... orada ne gibi olayların döndüğünü ara ara bilgin gökberk yazıyor, biz de kendi kendimize söylüyoruz... ulan adam ilk çeyrekte 10 sayı atıyor, oyuna bir daha son çeyrekte giriyor... yemin ediyorum her basketbolcu akşam yatmadan 3 kulufallah bir elham gibi tanjevic'e küfretmiyorsa adam değilim... sporcunun sevmediği koçu taraftar sevecek de mi? sokayım sana bogdan tanjevic, bu kadar da netim!

Soner dedi ki...

fenerbahçe basketbol takımında ,ülker le yaptığı işbirliği güçlü kadrolar kurmak,fenerbahçe adına yaraşır iddialı takıma sahip olmak adına olumlu bir adımdı.

faktat bu organizasyonun başına getirilen tanjevic maalesef, takımı da,taraftarıda çileden çıkarmayı başardı.

aslına bakılırsa hep güçlü kadrolar kuruldu ama tanjevic in yıldız oyuncu takıntıları, yanlış mevkilere yabancı seçimleri, oyun içinde yapamadığı rotasyon fenerbahçe yi taraftardan kopuk, itici bir basketbol oynayan bir takım haline getirdi.

bu sezon solomon,greer,kinsey,gıricek, ömer onan gibsi oyuncularla üst düzey, avrupada zirve yapabilecek bir kısa rotasyonuna sahiptik. pota altında semih, ömer ve oğuzla da bu alanda da güçzlüydük ama tanjevicin yahlış seçimleriyle bu haldeyiz maalesef,

HoAmca dedi ki...

zicodan bir sene sonra bol bol yurudu bu takım. neymis kosmadan sampiyon olunmazmıs.

Unknown dedi ki...

basketbol anlayışı 90'lardan kalmış bir koç tanjeviç. garip bir rotasyon sistemi uydurup, gençleri oynatıyorum diye sevindiriyor insanları. genç dedikleri de semih, oğuz, ömer vs. saydığım bu isimler istediği her takımda oynardı zaten. takımdaki boşnak kimyasını mı sağlıyor, anadilde eğitim mi veriyor bilmiyorum; ama milli takımda da fenerbahçe ülker'de de tam bir sorun. umarım birileri her iki taraftan da bu adamı kurtarır. artık bilmediğimiz gizli anlaşmalar mı vardır bilmiyorum ama ömür törpüsü tam:)

linguisticsfc dedi ki...

şu aziz yıldırım istifa kararı aldığında "çekeriz cefa aziz başkan bizi bırakma" diye fenerbahçenin geleceği için! yollara dökülen kitle, zico için hiçbirşey yapmadı, adam giderken resmen izledik, tercümanın top sektirmesi hikaye, zico prensip sahibi, aziz başkanın ya biraderin gider ya da 2niz beraber gidersiniz restine, 2miz gideriz dedi o yüzden gitti, buna ne demek lazım şimdi başkanın egosu kulubun menfaatlarinin önüne mi geçti? daum başkana çok sadık gözüküyor, keza süper kupayı aldıktan sonraki ilk cumlesi kupayı başkanımıza armağan ediyoruz olmuştu.