Cumartesi, Eylül 19, 2009

İnternetspor'un Pisliğini Kim Temizleyecek?


İnternetspor adında bir haber sitesi. Arkasında kim vardır ve kime hizmet ediyorlar hiçbir fikrim yok. Lakin bildiğim bir şey var ki; tarzlarını, sitedeki yazıları incelediğinizde kafanızda siteye dair hemen bir fikir oluşması mümkün olabiliyor. O fikir ne mi? Onu yazının sonunda belirteyim.

Yazıyı dün girecektim ama birkaç arkadaşımla bu konu hakkında konuştuk. Onların da ilgisini çekmiş bu site. Önce "aptallarla tartışmak aptallıktır" temelli yaklaştık olaya ama daha sonra buradan bu site hakkında 3-5 kelam etmek yanlış olmaz dedim, dedik... Cümle alem duysun, bilsin istedik.

Bu siteyi kim takip ediyor, kemik okuyucuları var mıdır, orasını bilemem ama internet yayıncılığı yaptıklarını iddia ettiklerine göre, bu mesleğin etik gereksinimlerine de haiz olmalılar diye düşünüyor insan. Yani en azından onlar zahmet etmesin diye ben düşünmüş oldum öyle..Zira kendileri pek bir düşüncesiz görünmekte.

Daha yakın geçmişte dikkatimi(zi) çekmişti bu site. Emre'nin Manisaspor maçında ettiği iddia edilen küfür üzerine verilen 3 maçlık cezayla ilgili haberde akılları sıra komiklik yaptıklarını zannederek, "Piç Kurusuna 3 maç ceza" başlığı atmıştı bu sitedekiler. Daha sonra da yaptıkları salaklığın farkına vararak, başlığı düzeltmişlerdi. Bir şeyler yazmıştım o zaman bu konuya dair. Hatırlayanlar olacaktır. Okumayan varsa da, şuradan bakabilir diyeyim.

Şimdi yine İnternetspor ve yine aptalca bir hareketle karşı karşıyayız. Sitede yazan Umut Öfkeli adlı bir şahıs, geçtiğimiz Perşembe günü oynanan Uefa Avrupa Ligi maçları hakkında bir yazı yazmış. Yazının başlığı da şöyle, "Fener'in pisliğini Galatasaray temizledi" (ha ha ha! aman ne komik!).

Kimdir bu Öfkeli Umut diye bir araştırınca, vatandaşın Facebook'taki Galatasaray Fan Page'in kurucusu olduğu görülüyor (Londra'da yaşayan bir polis olduğu da rivayet ediliyor hatta). Bu gayet normal bir şey elbette. Ahmet Öfkeli bir diye bir Fenerbahçe taraftarı olsa misal ve İnternetspor sitesinde yazıyor olsa, onun da Fenerbahçe Fan Page'i kurması garip durmazdı. Lakin bir fikir edinme adına yapılan bir araştırmanın neticesinde karşılaştığımız durum budur. Onu belirtelim evvela.

Meseleye de geri dönelim. Öfkeli Umut'tan Fenerbahçe'yi Avrupa Liginde desteklemesini bekleyemem. İstisnai durumlar hariç, ben de diğer Türk takımlarını Avrupa maçlarında desteklemem zaten. Aksini düşünen varsa da saygı duyarım ama.. Burada Öfkeli Umut'tan beklentim, Fenerbahçe gitti Twente'ye yenildi diye karalar bağlaması yönünde değildir. Umut Öfkeli adlı şahıs kendine ait bir sitede, blogda, Facebook Galatasaray Fan Page'de ya da Galatasaray taraftarlarının toplandığı herhangi bir sanal platformda Fenerbahçe'nin mağlubiyeti üzerine geyik döndürebilir. Olayı Galatasaray'ın galibiyetine bağlayarak, saçma sapan "pislik temizlendi" gibi başlıklar da atabilir ama madem İnternet yayıncılığı yaptığı iddia edilen bir sitedir İnternetspor ve tüm takım taraftarlarını sizleri okumaya davet eden bir yerde yazıyorsunuz, o zaman adam gibi yazmayı öğreneceksin(iz).

Tekrarlamak gerekise bu eleman gitse kendi sitesine, bloguna, fan page'inde böyle bir başlık atsa, böyle bir yazı yazsa, tepki vermem saçma olurdu, ama bir yandan tarafsız yayın yapan bir kurumuz ayağına yatacaksınız, öte yandan Fenerbahçe'ye aklınız sıraca giydirmeye çalışırsanız orada size "dur" diyen birileri çıkacaktır. Bu tarz tabirleri yazmak adetim değildir ama bu kitlenin tükürüğüyle boğulursunuz ey zavallılar, onu da unutmayın derim.

Gelelim pislik temizlenme meselesine. Şimdi olaya böyle yaklaşan, bu tarz başlık atan adamlar ne kadar ahmakça bir iş yaptıkların farkındalar mı acep? Her takım Avrupa kupalarında bir diğerinden daha başarılı ya da başarısız dönem geçirebilir. Bu mantığa göre, Galatasaray'ın kötü olduğu bir dönemde Fenerbahçe, Beşiktaş falan Galatasaray'ın pisliklerini mi temizliyordu yani en basit yaklaşımla? Bu kadar aptalca bir mantık olabilir mi?. Galatasaray'ın galibiyeti ve mağlubiyeti yine Galatasaray'ı bağlar. Aynı şey Fenerbahçe, Beşiktaş ve diğer takımlar için de geçerlidir (aynı sitenin Beşiktaş'ın Liverpool maçında aldığı 8-0'lik mağlubiyet üzerine de şuursuzca başlıklar attığı iddia edilmekte, fakat ben görmedim bunu da belirteyim). Sokakta kısa donla top peşinde koşan çocuğun yapamayacağı muhabbeti, belirli bir yaşa gelmiş, İnternet yayıncılığı yaptığını iddia eden bir sitede yazan bir adam ve o ekiptekiler nasıl düşünüyor ilginçtir. Fanatizmin gözü kör etmesine ve mantıklı düşünceye ket vurmasına en makul örnek bunlardır herhalde.

Yılmaz Özdil'in eseri olan, o ilginç Star gazetesi manşetleri bile daha normal kalıyor bunların yanında. Zamanında Özdil ve Star spor ekibiyle dalga geçtiğim ve yaptıkları işi küçümsediğim için utandım şimdi. Onlardan daha rezil durumda olanlar varmış meğerse.

Umut Öfkeli'ye sanal mastürbasyon temelli internet yazarlığı anlayışında başarılar dilerim. Bu performansını arttırabilirse, belki bir gün abileri Fatih Altaylı ve Hıncal Uluç'un dikkatini çekebilir. Bu da ona ve ekürilerine daha büyük kurumların kapısını açan bir yol olacaktır.

3-5 aklı evvel tarafından idare edildiği izlenimi veren İnternespor'a da bir karar vermeleri gerektiğini; ya tarafsız yayıncılık ilkesi gereği böyle pislikleri içlerinden temizlemelerini ya da tamamen niyetlerini açık açık belli eden bir oluşuma yönelmelerini, ve sitenin ismini cismini değiştirmelerini tavsiye ederim. Böyle bi yandan tarafsız yayın yapıyoruz diyerek, öte yandan bel altında vurma çabaları rezilliktir. Bunun farkına çabucak varmanız temennisiyle diyerekten bitiririm bu yazıyı..

16 comments:

Adsız dedi ki...

böyle bir haberi yazan top olun işallah rezil kepazeler geçende emreye piç kurusu dediler şimdi böyle diyorlar sonra kendilerine gazeteci diyorlar yazık....

Esclusivo Sportivo dedi ki...

Yorum yazmayacaktım ama dayanamadım. Bir gazeteci olarak, suç bu insanda değil, o insanın orada yazmasına izin verende. Malum sitenin kurucuları ve çalışanları gazeteci değiller ve hiç bir zaman olamayacaklar. Bu tarz amigolara gazete ve website köşelerinde yer verilirse, olacağı budur. Site yöneticileri bu tarz yazılarla bazı kesimleri kendilerine çekmeyi amaçlar. Ama diğer kesimi karşılarına alacaklarını ve belki ziyaretçi sayısında azalma olacağının hesabını yapamazlar.



http://esclusivo.sportivo.blogspot.com


saygılar

Adsız dedi ki...

bu zihniyein pisliklerini kimler temizleyecek çok merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

Anca konuşun lan fenerliler aypıp be sende çık yaz bi internet sitesinde çok biliyosan yazamıosanda konuşma adamın üstüne bok atma seseni terbiyeye davet ediyorum görüşleri kabul et laik ve demokratik bir ülkede yaşıyorsun beğenmiyorsan okumazsın biter yazdıklarından koyu fenerli olduğun belli hazmedemiyorsan kouşmayacaksın

Adsız dedi ki...

Üstad burdan öyle atıp tutacağına sende hakaretler savurduğun internetspor'da fenerbahçe maçlarını analiz et fenerbahçeli olarak. zaten geçenlerde sitenin yöneticileri fenerbahçe maçlarını analiz edecek taraftar arıyorlardı. facebook da yayınlanan o ilandan sonra umut öfkeli diye biri ortaya çıktı.

Ortega dedi ki...

En son yazan adsız arkadaşa cevaben;
Hocam, eleştirdik diye gidip orada biz yazacak değiliz. Hani bakın böyle yazılır gibi.. Eleştirinin ardından, "o zaman sen çık daha iyisini yap" kültürü bu ülkeye çok şey kaybettirmiştir, daha da edecektir. Bundan vazgeçmek gerek.

Ayrıca kalite olarak İnterspor'dan çok daha iyi yerlerde olan bir haber sitesinde kısa süreli spor yazarlığı yapmış biriyim. Daha sonra özel sebeplerden dolayı ayrıldım oradan. Arşivde duruyor olsaydı yazdıklarımı buradakilerle paylaşırdım. Kendi sitemize, blogumuza yazı yazmakla böyle tarafsızız mantığıyla işleyen sitelerde yazmak aynı şey değildir.

Ben blogumda Aziz Yıldırım'ı eleştirdim. Faşistçe bir yönetim sergilediğini belirttim bir ara. Onu gidip İnternetspor ya da benzeri bir sitede yazmam. Her yerin bir ağırlığı vardır. Blog benim kendi alanım. Kendimce bir üslup edinmişim, ona göre yazıyorum. Ne benden tarafsız yazmamı bekleyen kişiler var ne de beni öyle yazmaya zorlayan müdürlerim var.

Fark buradadır.

Adsız dedi ki...

don't feed the troll hafız..ingiliz dili edebiyatı okumuş adama ingilizce yorum yazınca da insan tırsıyor gerçi. acaba saçma sapan bir kullanım yapmışmıyımdır felan diye :D

-kayser-

alengir dedi ki...

Aslında sinirlenemeye değmeyecek insanlar bunlar ama insan genede sinirleniyor.Keza yorumlarda demokrasiden bahseden arkadaşda bunları savunuyor ama gel görki uslüp denen şeyden kendisinin haberi yok galiba.(Bu arada kendisinin kullandığı laik tanımlaması bu konu için gereksiz olmuş,onuda söylemeden geçemedim)

peralta dedi ki...

ya hayır bi de yazının içeriği beni benden aldı... fenerbahce nin yenilgisine kahrolsak da gibi bir ifade var... ya arkadaş hadi sıçtın, bari sıvama.. ne lüzum var ki buna, bu ikiyüzlülüğe.. delikanlı ol, madem o başlığı atıyorsun, başlığın altında kahrolduk mahrolduk diye zırvalama. söyleyecek fazla birşey yok aslında, mevzu rakibi desteklemek değil. ben de galatasaray'ı tutmam, bunları çok aştık zaten. mevzu bu ikiyüzlülük ve değindiğin tarafsız yayın adı altında fenerbahce'ye giydirmeye çalışma çabası.

tamchee dedi ki...

Eee oldumu şimdi *Q.T.I.M. size..!!
Bunun gibi siteler ve bu sitelerde yazan-sallayan hıyarlar yüzünden, kendi bloglarında gerçekten çok iyi işler çıkartıp olabildiğince tarafsız yorum-görüşlerini paylaşan(koala, M.T., S.H. ve Aceto gibi) medyadan düzgün adamları ayrı tutmak gerek..!!
*Quality Turkish Internet Media

Adsız dedi ki...

Bizde yıllardır; Selcuk Yula, Meriç Tunca ve damatın yazdıklarını okumaktan sıkıldık onlar hakkında da yazsan iyi olur...

BurGülEm dedi ki...

Böyle bir baslik atana kisaca cevap vermek gerekirse "Zaten ancak pisligini temizlersiniz."

Unknown dedi ki...

FB'liler diyecegim tek sey var o da ne ekersen onu bicersin. Biriler antu'dan ornek vermis birileri baska taraftarlardan ornek vermis. Bu fesatligi, hasetligi ilk resmiyete doken yine FB'liler dir o yuzden cuvaldizi kendine igneyi baskasina batir. Ornek su resim'e bakarsaniz GS'nin gecen sene Hamburg macindan sonra www.fenerbahce.org sitesinin girisiydi. http://www.turkspor.net/images/news/fb_resmisite_finalbileti.jpg Hadi taraftarlar yapti boyle seyleri kabul ederim ama resmi siteye dokuldugu anda is biter. Hem bu bir degil 2 degil 3 degil. FB her zaman bunu yapti ve yapacaktir. O yuzden bu tur tavri sergileyen fanatik GS'lilere laf uzatacaginiza kendi kapiniz onunu temizleyin. Temizlik ilk basta kendinden baslar.

beckham07 dedi ki...

yanılmıyorsam daha öncede aziz yıldırım'ın eşini aldattağını iddaa edip sonradan özür dilemişlerdi.

Santiago dedi ki...

Bu sitenin sahibi ve de aynı zamanda internet medyası dernegi baskanı olan Hadi Özışık beyefendi cıktıgı her tv programında internet yayıncılıgının zorlukları ve etik degerlerinden ustune basa basa soz ederken bu sitenin kullandıgı baslıkları neden gormez veya gormek istemez...

Bu site özelinde daha öncede bir yorum yazmıstım bir bloga galiba ali okancının blogunaydı.Soyle demiştim ozaman Bu sitede en kucuk Gs eleştirisinde bile editor tarafından yorumunuz silinmiştir ibaresi konurken yorumlara Bir Gslinin Fbliler hakkındaki ana avrat kufurleri nedense fark edilmemişti bir keresinde..Mail atmama ragmende silinmemişti o yorum...
Bugunlerde Aydın Dogan kendi koseyazarlarının gazına gelerek su anki hallerine dustugu konusunda nasıl akıl veren cok oluyorsa gazeteciler.com analisti Adnan Berk Okan ve bu Öfkeli arkadasımız Umut yuzunden Özışık'ında sonu aynı gorunuyor...

UGUR BEKTAS dedi ki...

en son,telegol'de herkesin bilica'nın pozisyonuna kırmızı kart dediği bir ortamda önce sadece faul deyip sonra onu vermeyede kıyamayan faul bile yok diyen Ziya Şengül'den tutunda selçuk yula'ya,gürcan bilgiç'e kadar ortalıkta o kdar çok yorumcu sıfatında amigo varki bunlarıda yazmak gerek bunlarıda..medyada takım sempatizanlığını en çok hatta bıkkınlık verecek kadar yapanlarda genelde fenerbahçelidir ayrı konu..bu adamlarında onların yaptığından bi farkı yok...sempatizanlık ve rezalet!