Cuma, Ağustos 07, 2009

İki Tenik Adam İki Bakış Açısı, Peki Taraftar Ne Düşünüyor?

Dün gece Ali Sami Yen'de oynanan ve Galatasaray'ın 6-0 kazandığı Uefa Avrupa Ligi 3. Ön Eleme turu rövanş maçında, rakip Maccabi Netanya'ya karşı sarı kırmızılıların en etkili isimlerinden biri 1988 doğumlu Aydın Yılmaz idi.

Ayrıca karşılaşmanın 74. dakikasında oyundan çıkan takım kaptanı Arda Turan'ın yerine oyuna giren, Serdar Eylik adlı oyuncunun doğum tarihi de 1990.

Rijkaard faktörü deyip geçsek mi? Yoksa Galatasaray'ın artık gelenekselleşen gençlere ve altyapıya önem veren hamleleri mi desek?

Yine dün gece Uefa Avrupa Ligi 3. Ön Eleme turu rövanş maçında, Kadıköy'de 5-1 gibi farklı bir skorla yendiği zayıf Macar ekibi Honved karşısına çıkan Fenerbahçe'de sahadaki kadroda yer alan en genç oyuncu 1984 doğumlu Bekir İrtegün'dü. Karşılaşmanın 75. dakikasında oyuna girdi Bekir. Dakikalar 31'i gösterirken Bilica kırmızı kart gördü ve takımın 10 kişi kalmasının yanı sıra, defans kurgusu da ciddi manada bozulmuş oldu bu kartla. Yedekte oturan 25 yaşındaki stoper Bekir yerine, orta sahada oynayan Selçuk'u defansa çekmeyi tercih etti Daum. 5-1 in rövanşında, üstelik deplasmanda 1-0 öne geçmiş olunmasına rağmen, 25 yaşındaki Bekir'e güvenmedi Daum. Oysa orta alan kurgusunda bir değişikliğe gidip, mevkisi stoper olan bir oyuncuyu oyuna alarak o bölgedeki eksikliği giderebilirdi. Bekir mükemmel bir oyuncu değil belki ama pozisyonu icabı orada oynayabilir. Oynayamayacağını düşünüyorsanız, Fenerbahçe'ye neden transfer ediyorsunuz deriz zaten.

Gerçi Fenerbahçe'deki oyuncular mevkileri olmayan yerlerde oynamaya alışmalılar. Misal Ali Bilgin. Fenerbahçe forması için yeterli olmadığını düşünsem de, dün geceki maç için ona çok kızgın değilim. Ali Bilgin ne yapsın? Fenerbahçe'de Gökhan Gönül yoksa, sağ bek oynayacak ilk adam Ali Bilgin midir yani?

Maçın 1-1 bitmiş olması da çok umrumda değil aslında. Derdim başka. Hani nerde Fenerbahçe'nin gençleri? Hadi Onur milli görev için gitmiş deniyor. Abdülkadir nerede, Furkan nerede o zaman? Oynamalarına mani olacak bir durumları da yokmuş.

Daum'un günü kurtarma derdinde olduğu bariz. Yönetim de bunu onaylıyor zaten. Taraftar ne düşünüyor acaba? Her olayda Galatasaray'ın yaptığının bir fazlasını yapmamız gerektiğine inanan taraftar kitlesi, dün gece Galatasaray'da yıldızlaşan Aydın Yılmaz'ı, ya da oyuna sonradan giren genç Serdar Eylik'i görünce/duyunca ne hissettiler acaba?

Yoksa o esnada esas mevkisinde oynamayan Ali Bilgin'e sövmekle mi meşguldüler?

28 comments:

Alper Öcal dedi ki...

Oyuncuları mevkisinde kullanma konusuna katılıyorum da bu genç oyuncu meselesini anlamıyorum.

Daum'un ilk döneminde de aynı şey oldu. Olcan Messi, Mahmut Hanefi Roberto Carlos'tu sözüm ona. 2.ligde oynayamıyorlar şimdi.

Oyuncunun genci yaşlısı olmaz. İyisi olur. Oyuncu iyiyse oynar. Oynayamıyorsa sorunu kendinde aramalı Hasan. Taraftar da aynı şekilde.

Sondan bir önceki soruna cevabım da iyi hissettiğimdir. Umarım Elano, Keita oynamaz. Aydın, Serdar filan oynar.

Ortega dedi ki...

Problem şu; zaman zaman medyaya "Bakın işte bizde de genç oyuncular var" diye sırıtarak demeçler veren yöneticilerimiz var. Ve bizim bir de Daum gibi o gençleri oynatmayı düşünmeyen bir teknik direktörümüz.

Ya Daum'u hiç getirme...ya da biz gençlere yatırım yapıyoruz ayağına yatma.

Benim derdim budur abi.

Bugün Aydın Gs'de her maça çıkacak, yıldız olacak diye bir şey yok.. ama bir gün yıldız olacak bir genç adayı varsa bu Aydın'dır. Furkanlar, Abdülkadirler gelip geçiyorlar bu limandan işte.

Adsız dedi ki...

Ali Bilgin forvet bile oynar bu takımda, Daum'un bir değişikliğine bakar.

aksilaz dedi ki...

Aslında Daum'ada değil aziz yıldırıma kızmak gerekli. 3 sene lig şampiyonlugu sözü verip Daumuda buna mahkum ett diye düşünüyorum ...

Adsız dedi ki...

Valla hocam söylediğinde o kadar haklısın ki bu genç çocuklar en azından bir 15-20 dk oynamayı hak ediyordu bu maçta , zaten bu gibi karşılaşmalarda daum un aklına bile gelmeyecekse en azından oynayabilecekleri bir yere kiralansınlar...
Alper oyuncu iyise oynar diyor ama biz kapo ya 2 milyon ytl verdik bunu şekip bey açıklamıştı diğer gençlerede bu düzeyde olmasada bir bonservis verdik ki sürekli altyapıya oyuncu alıyoruz , yetenekli gençleri!!! durum buysa ya bizde sorun var oynayamayacak düzeyde gençlere para akıtıyoruz ya da onları tamda gelişim çağında yedekliğe mahkum edip ikinci ligde bile oynayamayacak mahmut hanefilere çeviriyoruz..

alperensaylar dedi ki...

Alper abi olcan ve mahmut hanefi'de mi peki bütün suç? ya da abdülkadir de mi, furkan da mı? bu çocuklar ne kadar şans buldu ki iyi veya kötü diye değerlendirelim.

Olcan'ı ben 2005 yılındaki 20 yaş altı dünya kupasında, femerbahçe'de izlediğimden daha çok izledim. İnan onun o gün attığı topları bugün bizim hala bel bağladığımız selçuk atamıyor.

Bizde oynaması için 17-18 yaşında a milli olması lazım genç oyuncunun benim anladığım kadarıyla.

Tabi ki arsenal gibi her sene 17 lik 18 lik gençleri oynatalım demiyoruz ama Semih'i 24-25 yaşına kadar klübede bekletmeyle genç oyuncu yetiştiriyoruz diye övünüyorsak ortada ciddi bir problem vardır.

Şahsen ben hasan abiye katılıyorum. Son paragraftaki gibi hissettim aynen. Abdülkadir bu maçta niye oynatılmaz diye düşündüm. Dün galatasarayın göndermeyi düşündüğü isimlerin böyle oynadığını görünce daha da bir kahroldum. Bizde hala uğur borallar, ali bilginler yerlerini sağlam tuttukları için daha da bir üzüldüm. İşin doğrusu andre santos ve cristianın gelişiyle, biraz da bolu ve ilk honved maçlarıyla yeşeren umutlarım her ne kadar maç gazozuna da olsa oynattığımız adamların böyle önemsemez tavırlarıyla beraber yerle bir oldu.

Adsız dedi ki...

ben kombinemi abdülkadirleri, furkanları izlemek için almıyorum. bu gerçeği de unutmayın.

saygılar

Ortega dedi ki...

Ai Bilgin'li, Cristian'lı mutlu günler diliyorum öyleyse size..

Saygılar

mre dedi ki...

Sanırım meselenin çıkış noktası adsız adlı arkadaşın yazdığında gizli. "Ben kombinemi Abdülkadirleri Furkanları izlemek için almıyorum" Düşünce bu olduğu müddetçe hiçbir teknik adam o gençleri oynatmaya cesaret edemez, etse de ömrü uzun olmaz. Yanlış anlaşılmasın tüm Fenerbahçeliler böyle düşünüyor demiyorum ama çevremden biliyorum ki yüzde olarak daha fazlası "yıldızlar Fener'de oynar herkes o formayı kaldıramaz, ben sahada yıldız görmek isterim bebeler değil" diye düşünüyor. Bu belki kulübün genlerine işlemiş bir durum ve değiştirmek de kolay değil. Biliyorum sizin gibi tam tersini hem de ölümüne savunanlar da var ama henüz çok küçük bir grup.
Futbolcunun iyisi kötüsü vardır doğrudur ama bir futbolcuya hiçe yakın şans vererek onun futbolcu olduğuna karar verilemez. Misal Mehmet Güven ilk günden beri çok başarılı bir performans gösteremese de neredeyse 3 yıl sabredildi herhalde 30'a yakın belki daha fazla maç oynadı ve artık anlaşıldı ki yetenekleri bu takım için yetersiz. Aydın'da aynı şekilde son dakikada gol attığı Konya maçından beri verilen şansları genelde tepti. Çok kötü maçlar da çıkardı ama şans verilmeye devam edildi o da sonunda patlamayı yaptı. Dediğiniz gibi belki her maç oynayamayacak ama rotasyonda yer alacak. Geçen yıl Josico'ya önceki yıl Maldonado'ya verilen forma altyapıdan adını bilmediğim misal Mehmet'e verilseydi bundan daha kötü olamazdı ama belki de piyasa değeri 4-5 milyonu bulan yeni bir oyuncusu vardu F.Bahçe'nin. İnanaın Galatasaray taraftarı için Uğur Uçar'ın, Arda Turan'ın, Serdar Eylik'in yeri alınan yeni yıldızlardan çok daha farklıdır. Hatta hemen her maç küfür ettiğimiz Sabri bile ailenin küçük şamar oğlanı pozisyonundadır. Biliriz ki ne yaparsa yapsın takım için yapar. Çok uzun yazdım affola.

ckokler dedi ki...

"İnanaın Galatasaray taraftarı için Uğur Uçar'ın, Arda Turan'ın, Serdar Eylik'in yeri alınan yeni yıldızlardan çok daha farklıdır. Hatta hemen her maç küfür ettiğimiz Sabri bile ailenin küçük şamar oğlanı pozisyonundadır. Biliriz ki ne yaparsa yapsın takım için yapar"

Su cümlenin uzerine ne eklenir bilmiyorum gerci. Ama maca gittigimde milyon eurolar verdigimiz +30 yasindaki futbolculari izlemekdense, altyapidan yetisen gencleri izlemek herzaman daha heycan verici oluyor benim icin.

Sacit Tekin dedi ki...

Genç oyuncu konusunda iyi bir noktaya parmak basmışsın. Özellikle Apler'in "iyi ise oynar" cümlesi mantıklı olsa da bu ifadeyi Türkiye şartlarında düşünmek lazım.

Eğer siz genç oyunculara formayı belli bir planlama ve politika özelinden değil de "sahaya çıktığı zaman yapacaklarının muhtemelen kulüpteki geleceğini" belirleyeceği bir süreç içerisinde dahil edip, O'na o güveni vermez iseniz bo piskolojideki 1 insanın başarılı olmasını beklemek ne kadar mantıklı.

Yani oyuncu hata yapsa da arkasında sağlma bir duruş sergileneceğinden ve 1 sonraki maçta yine kadroda olacağından ne kadar emin acaba? Zaen mental altyapısı zayıf olan Türk futbolcusu kendine karşı bakışın farkında ve bu baskıyı kaldırmaları kolay olmuyor.

Yönetimlerin, teknik adamların politikaları da çok önemli. En önemli şey bu futbolcular için güven ve arkalarında birilerinin olduğunu gerçekten hissetmeleri.

Burada kimse çıkıp da Furkan ya da Abdulkadir'in oynatılmamasını açıklayamaz. Futbolcu cin gibidir, bu maçta bile oynayamıyorsa emin olun içerisinde ne fırtınalar kopmuştur o gençlerin.

Sistem sorunlu, burada gençlerin sorunu çok az. İlla çıkıp kendilerini bizim gözlerimize sokarcasına parlatmalarını bekliyoruz, onların potansiyelini görüp 1 şeyler yapabileceklerine inandırmak yerine.

Bir örnek vereyim bu noktada: Geçen sezon GS, Yaser'i kattı kadrosuna. Daha önce hiç izlememiştim, 2-3 maçını izleyince aslında düşük profilde olduğunu anladım. Bunun üstüne Sakrya'da Sakary-Gaziantep B.B Bank Asya maçını izledim, maşllum oarada GS altyapısından gençler var. Örneğin Uğur Erdoğan diye bir genç var zamanında PAF takımda Özgürcan'dan daha fazla gol atmış biri, adam Yaser'e 5 basar, ama gelin görün ki para ile transfer yapmak için adam alınıyor.

Fenerbhaçe eğer bu gençleri de parlatamazsa, 3 sene sonra GS gençler ile patlama yapar, millet artık para puldan ziyade geleceğini düşünerek GS nin genç politikasından ötürü Florya'yı tercih eder Türk futbolu2nun yeni Kemal'i, Ali Bilgin'i Gökhan Emreciksin'i olmamak için.

Erdem Karakuş dedi ki...

Fenerbahçe'yi Real Madrid ile kıyaslayalım. İki takımda yıldız oyuncular alıp oynatmak üzerine ihtisas yapmış takımlar. Kendi içlerinden çok nadir oyuncu yetiştirirler.

Misal Real Madrid'in en son içinden yetiştirip oynattığı oyuncu Casillas. Casillas'ı çıkarıp 19 yaşında kaleye koyan da Del Bosque. Yani camianın içinden gelme bir teknik adam. Eğer yabancı bir antrenör olsaydı böyle bir riski hayatta almazdı.

Olaya Fenerbahçe için bakarsak altyapıdan gelen oyuncuyu alıp oynatacak güce sahip kişi misal Aykut'tur. Aykut teknik direktör olsa bunu yapabilir, ama yabancı birisi yapamaz.

Galatasaray'la kıyaslamak ise yanlıştır. Galatasaray takım kimyası olarak zaten hep altyapıdan çıkan oyunculardan oluşur ağırlık olarak. Kötü oynasa bile bir Mehmet Güven'e şans verilsin ister Galatasaray kulübü ve taraftarı, altyapıdan gelmiştir o oyuncu çünkü. Yani manevi bir bağlılık vardır taraftarda ve yönetimde.

O yüzden durumları birbirinden ayırmak gerekiyor.

feetdeep dedi ki...

daha 8 ay önce gençlere yatırım yapıyoruz deyip Özgür Çek'e sözleşme imzalatanlar 8 ay sonra onu özer takasında kullanırken neye yatırım yapıyorlardı acaba?

Ortega dedi ki...

Fenerbahçe taraftarının büyük bir kısmı genellikle Galatsaray'ın yaptığının bir fazlasının yapılması gerektiğine inanır.

Arkadaş ortamlarında da konuşuruz bunu hep. Atıyorum, Gs 70000 kişilik stad yapsa, Fener taraftarı 70001 kişilik bir stad yapılması gerektiğini düşünür. Gs, Elano'yu bilmem kaç milyon bonservis ödeyerek aldığında, Fener taraftarı Elano'da daha kaliteli bir ismi daha fazla para verilerek transfer etmemiz gerektiğini söyler.

Burada kıyas yapmamızın sebebi bu örneklerdir. Elbette ki, gençlere önem vermede bakıs açısı olarak iki camiada farklıdır. Benim takıldığım nokta aynı zamanda, yukarıda saydığım şeyleri düşünen taraftarın, takımın gençlerini görmezden gelen tavırlarına bir şey dememesidir. Üstelik her alanda yarıştığımızı düşündüğümüz karşı cephede olumlu örnekler sürekli artarken.

Bilmem anlatabildim mi?

gurcan dedi ki...

gençlere yer vermeyi gelenekselleştirmiş galatasarayda son üç sezonda arda dışında düzenli olarak forma giyen altyapıdan yetişmiş genç oyuncu sayısı kaçtır? cevap :0
ferhat? özgürcan? cafercan?

Sinan Yılmaz dedi ki...

Alper Öcal; Çok sakat bir bakış açısı olmuş bu!
Siz Fenerbahçe'de görev verebilseydiniz, kısa dönemli başarı baskıyı yüzünden senelerce yedek bırakmasaydınız, futbolu tam öğrenme çağında olan bu gençler çürümezdi. O zamanda değil 2. ligde bal gibi en azından süper ligde oynarlardı.

Sen oyuncuya izin vermiyorsun. Eti pişirmiyorsun, sonra bu et çiğ diye yenmez diyorsun! Eee pişirmedin çünkü!

Ve suç asla Daum'da değil! Yönetimin politikası buysa Daum ne yapsın?

Yönetim içi boş, tarihinden, kültüründen uzak bir Fenerbahçe yaratmaya çalışıyor...
Arda Turan daha 3-4 ay önce Fenerbahçe maçı öncesi, Fenerbahçe taraftarına kol geçiriyor, 3 ay sonra adam Arda'yı istiyor.
Emre keza zamanında Fenerbahçe'ye küfür ediyor (Erol Ersoy'un Hagi'yi oyundan attığı gece) sonra Fenerbahçe geri alıyor.

Bir allayıp pullama merasimi, ben doğuştan FB'liyim meselesi ve taraftara sevdiriyor bu adamları.

Ondan sonra da Özgür Çek, Ankaraspor'a gidiyor!

Bilen var mı Özgür Çek'i? Yok
Gidin sorun Ferhat Öztorun'u, bütün Galatasaray'lılar bilir ve kalbinde yara gibi taşır!

Geçen sene herşeyiyle ligden kopmuş Fenerbahçe'de 38 yaşında ki Carlos oynuyordu da Özgür Çek bir dakika süre bile alamıyordu! Aragones, Zico, Daum hep bu adamlar suçlu olamaz!

Bu planların sürekli kısa vadeye yapılması ve kısa vadade uygunlanmak istenmesinin sonucu gibi...
Aziz Yıldırım'ın yaptığı en uzun vaadeli plan, seneye şampiyon olmak!
O yüzden alırsın işte rotasyona 25 küsur yaşında Anadolunun kalbur üstü oyuncularını, değiştirir değiştirir durursun, Emreciksin, Burak falan...

gica dedi ki...

@gurcan

arda'dan sonra düzenli forma giyen oyuncu çıkmadı demişin de, barça'ya baktığında messi'den sonra düzenli oynayan kim var? direk alt yapıdan çıkar çıkmaz ilk 11 oynayan oyuncu sayısı çok azdır zaten. bugün bojan yavaş yavaş rotasyona girmeye başlar aynen serdar'da olduğu gibi, emre çolak'ta cem sultan'da, berkin arslan'da olacağı gibi. benim anladığım yazının ana fikri neden düzenli oynatmıyoruz değil, neden en azından neler yapabileceklerini göremiyoruz şeklinde. şahsen bir fenerli olsam -aynen ortega'nın yazdığı gibi- arda çıkarken serdar'a hadi koçum diye cesaretlendirmesini kıskanırdım. galatasaray alt yapısında da çok sağlıksız durumlar var. yanlış takıma kiraya giden oyuncular vs. bunları okuyoruz, duyuyoruz zaten. ama galatasaray'ın çıkarttığı oyuncuların en azından rotasyonda görev aldığını görüyoruz. aydın eşşeklik etmeyip bu fırsatı değerlendirirse arda satılırken o kadar da tereddüt edilmez. aydın dediğim gibi devam ettirirse çıkışını satılırken arkadan serdar'ın geldiği bilindiği için çokta tereddüt edilmez. umarım anlatabilmişimdir.

Adsız dedi ki...

burdakı bazı arkadaslar hala anlamamıs hala gs 3 yılda hangı oyuncuyu yetıstırdı felan dıyor.onemlı olan gs nın oyuncu yetıstırmesı degıl fb en alt sevıyede hazırlık macına bıle genclere sans vermemesıdır.gs ısterse hıc oyuncu cıkaramasın A takıma ama sans verıyor fb bu sans kımseye verılmıyor verılemıyor bole gıderse verılmeyecekte

alperensaylar dedi ki...

@erdem karakuş

real madrid'in altyapısı o kadar kötü değil hatta barcelona'dan tek farkı çıkarttığı oyuncuları oynatmaması. arbeloa, granero, de la red, soldado da real'in alt yapısından yetişme ama real oynatmıyor bunları. fenerbahçe zaten yetiştirmiyor, 17-18 inden sonra aldıklarını da harcıyor bir de.

kuzen larry dedi ki...

Buraya yorum yazanların bazıları ortega nın anlatmak istediğini anlamamış. Hala galatasaray da düzenli oynayan genç futbolcu arıyoruz. İyi de kimse bu genç oyuncuları illaki her maç oynat demiyor ki. Honved maçında görelim bari deniliyor. Bu maçlarda da oynamayacaklarsa kadroda işleri ne hakikaten?

Barcelona da Krkiç i 11 oynatmıyo mesela ama son 20-30 dakika kala oyun alıp gelecek için hazırlıyo adamı.

Biz napıyoruz? adama hiç şans vermeden doğru düzgün izlemeden Fenerbahçe de oynayacak kalitede değil deyip iki sene kerhen kadroda tuttuktan sonra satıyoruz. Oyuncuya da yazık oluyo Fenerbahçe nin harcadığı paralara da. Bi oynatın şu adamları da anlayalım oynayabilirler mi oynayamazlar mı.

Sadece kupa maçlarında ( onu da yapacağımızdan şüpheliyim ya neyse ) yedek oyunculardan oluşan takımla sahaya sürmekle de olmaz bu iş.

mre dedi ki...

@gurcan

Ben cevap vereyim.3 kişi sürekli oynadı. Arda, Sabri ve diz kapağı kırılana kadar Uğur. Bunun dışında Mehmet Güven, Aydın, Semih Kaya, Ferhat Öztorun, Özgürcan, Orkun Uşak'da zaman zaman (son 3 yılda demişsiniz) forma giydiler. Zaten üst düzey yarışmacı bir kulüpte de 11 tane altyapıdan oyuncuyu beklemez kimse. Yukarıda da değinildiği gibi Fenerbahçe seyircisi daha çok yıldız isterken Galatasaray seyircisi öz kaynaktan çıkan oyuncuları daha çok ve çabuk benimser.

peralta dedi ki...

bir fenerli arkadaşım Daum gelince göbek attı resmen. abi dedim niye bu kadar seviniyorsun bu adam ne bir tane genç kazanmakla uğraşır ne de Avrupa'da bir dikili ağacımız olur. cevap şuydu: olm avrupa başarısı pasta, türkiye ligi ekmektir. biz ekmeğimizi yiyelim karnımız doysun, pasta soora yeriz. sen midemizi bozacaksın zico sevginle aç karna pasta yedirip. gençleri kim sikler, maç kazanalım yeter.

malesef fenerbahce tribünlerinin çoğu böyle düşünüyor. ben de ortega gibi düşünüyorum, çapsız Daum gençlerle falan uğraşmaz.

Ortega dedi ki...

"Bilen var mı Özgür Çek'i? Yok"

Şu an Fener taraftarının büyük çoğunluğu Özgür Çek'den bihaberdir. Birkaç yıl sonra Özgür kendinden beklenen gelişmeyi gösterdiğinde, 5 milyon para bayılıp taliplisi oluruz. O zaman herkes öğrenir Özgür'ü.

alperensaylar dedi ki...

özgür gibi; olcan, mahmut hanefi, bilal kısa, tufan, kerim, gürhan ve bu sezon bu listeye eklenecek olan furkan, abdülkadir ve onur da bir fenerbahçe taraftarı olarak benim içimde yara olacaktır.

Adsız dedi ki...

İki teknik adam bu sezon hem Süper Lig'de hem de Avrupa Ligi'nde baya çekişicek gibi görünüyor. Alınan kararlara çok dikkat edilemsi lazım.

tolga dedi ki...

onu bunu bilmem de şu anda gökhan gönül'ün yerine sağ bekte oynayacak tek adam ali bilgin'dir, en azından honved maçı için öyleydi. çünkü önder turacı stoperde oynuyordu ve sağ bekte de bir tek ali bilgin kalmıştı, gökhan gönül sakat olduğu için, keza aragones de ali bilgin'i sağ bekte oynatmıştı.

diğer bir konu da her genç futbolcunun, geleceğin yıldızı sanılması yanılgısıdr, o yüzden olcan, mahmut hanefi kaybolduysa fenerbahçe yüzünden kaybolmamışlardır, geçmişte neden oynatılmadıkları, şimdiki sıra takımlarında bile oynatılmadıklarından, anlaşılıyor. her genci alıp ilk 11'e yerleştirmek gerekli ve kolay bir şey değildir.

baldur dedi ki...

@extensor, ayrıca geçen sene fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı olmasa bile avrupa kupalarında daha üst sıradan başlayabilmesi için üçüncülük şansı vardı ki zaten son hafta trabzon maçında alınan 3 puan fener'in bir ön eleme daha az oynamasını sağladı, o maçta mı özgr çek oynatılacaktı, ayrıca roberto carlos da geçen sene 35 yaşındaydı, hala dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sol bekinin yaşının tartışıldığı bir ülkede zaten ne konuşsak boş. adamın geçen sene attığı gol sayısı 6 en azından toplamda 10 civarı da asisti var daha neyi bekliyorsunuz ki?, bir futbolcunun eleştirebildiğiniz tek noktası yaşıysa bırakın bu işleri.

neyse ekşi sözlükten şu alıntıyla bitireyim:
"fenerbahçe tatil köyünde" 1,5 sezonda 73 maça çıkmış efsane.

aura dedi ki...

bu teknik adam farkından çok mentalite ile ilgili.
başkanın yönetimin mentalitesinden çok da taraftarın mentalitesi ile..

ben aydın'ın taç çizgisinin ordan auta giden şutunun ardından tüm stadın alkıştan yıkıldığını bilirim, hatta aynı maçta heyecanı yüzünden okunurken kapalı attan verilen öğütlere "saol abi" die kafa salladığını.
oğuz sabankay iki metre yanındaki adama isabetli pas atamayınca kimse ona küfretmedi,bi sonra topu ayağına alınca herkes alkışla moral verdi.
uğur sakatlıktan döndüğü ilk maç (sivas maçı sonu)verkaçta topa dokunduğu an bile kapalıdan alkış koptu.
çünkü taraftar altyapıdan YENİ çıkan oyuncuları profesyonel futbolcu olarak değil çocuğu, abisi kardeşi gibi seviyor.

ve ali sami yen'de devre arasında kendi aralarında 5e 2 oynayan top toplayıcıları kesiyor artık taraftar, "bak şu esmer olan geçen hafta da ne hareketler yaptı, adı ne acaba" diyor

muhtemelen fenerbahçelilerin de bu bakış açısına sahip olabilmesi için önce altyapıdan çıkmış bir kaç başarılı oyuncu görmesi gerek, ama o oyuncuların çıkması için de bu bakış açısı...

bu kısır döngüyü de sorumluluğu üstüne alan bir "büyük" kırabilir belki, dediğin gibi teknik adam da olabilir , belki başkan da olabilir. ama hamleyi kim yapmalı tartışılırsa da olması gereken düşünce yapısının değişmesi.