Pazartesi, Eylül 29, 2008

Sansür

Ben hala girebiliyorum ama az önce bir arkadaşım Ekşi Sözlüğe erişim engeli geldiğini söyledi. İnsan ne diyeceğini bilemiyor artık. Defalarca blogdan bu yasaklarla ilgili konuştuk, yazdık, çizdik. Daha ne söylenebilir ki?

Alkışlarlayaşıyorum.com'dan Mesut Bahtiyar'ın yazısı okunmalı.Bir şeyler yapmalı. Elimizden geldiğince tepki vermeliyiz..

Bu böyle gitmez...

Tepki vermek isteyenleri şuraya alalım, sansuresansur.org.

12 comments:

Adsız dedi ki...

usta sen ekşi sözlükte yazar mısın ? nickin nee?

Adsız dedi ki...

hoca ben yazar degilim ama gunde heralde 2-3 saat okuyorumdur eksi sozlugu hemde bir kac senedir, shuphesizki genel kulture cok sey katiyor (yazilanlarin yarisindan cogu sacmalik olsa bile).

bak acikca soliyim ole dine duskun felan biri de degilim inanmam bile din felan.

ama o sitede bazen oyle yazilar cikiyorki hani sirf provoke amacli diye dusunuyor insan ister istemez. simdi dine inanan biriyle inanmayan birinin oldugu bir ortamda inanmayan inananin allahina sovmez ya da direk politik goruslere kufredilmez hoca.

ben inanmiyorum, inananlari, asiri bir dinibutunleri pek sevmem ama saygimi gostermek zorundayim karsi karsiya kalmak zorunda oldugumda (sanal bile olsa)

e bu adamlar gidiyorlar iktidar partisinin (hayatta sevmedigim bir partidir), bunlarin liderlerinin hatta politik sembolleri gectim, dini inanclarinin resmen icine ede ede sovuyorlar.

bu boyle 1 aydir olan birsey de degil, eninde sonunda biri yani bakip buraya soleyecekti boyle seyler oluyor diye ortega,

tamam sansure hepimiz karsiyizda, kimseyi sevmek zorunda degiliz de sonuna kadarda saygi duymaliyiz.

yarin bir gun senin anana bacina duzenli olarak kufur edilse eger guc olsa elinde sende kapattirirsin o siteyi.

hani bu insanlarin sadece analarina bacilarina kufur edilmiyor, kendilerini motive ettikleri seylere din inancina kufrediliyor.

dedigim gibi ben inanmam din felan ama inananlarin en buyuk motivasyonu bu dur, e sen inanan bir insana gidip inanciyla ilgili kufrettirirsen o da bir vesileyle bir sekilde bir yolunu bulur rtuke gider bir yere gider devlet kademelerine gider kapattirir.

o sozlukteki politik goruslerden zaten tiksiniyorumda

cokmu zor sence rtuku arayip bu sitede kiskirtici yazilar yaziliyor provokasyon yapiliyor diye bir telefondan arayip kapattirmak sence? isterse 10.000 tane avukatlari olsun, yine kapatilir birde iktidardakiler bunlarken.

Ortega dedi ki...

İsimsiz-1,
2003-2005 yillari arasinda yazardim.Nickimi söylemeyeyim, o bana kalsın :)

İsimsiz-2,
Ekşide yazılan birçok şey beni de rahatsız ediyor. Hatta bunların çoğunluğunu din eksenli yorumlar oluşturuyor ama ben her şeye rağmen site kapatılmasına, sansüre karşı biriyim.

Ekşi sözlük gibi siteler subjektif yorumların barındığı platformlardır. Herhangi bir kurumu temsil etmiyorlar. Bu bakımdan ciddi manada bir kontrol sağlamak, her şeye rağmen çok zor. Bu durumda karşımıza iki seçenek çıkıyor; ya böyle sitelerin kurulmasına mani olacaksın (ki bu nasıl olacak? imkansız gibi bir şey), ya da şikayet edilen yorumların silinmesi vb. gibi yollara başvuracaksın, ama siteyi kapatma gibi işlerle uğraşmayacaksın.

Bu düşüncem sizi tatmin etmeyebilir, ama şu an için diyebileceklerim bu kadar..

Adsız dedi ki...

ilk soruyu soran isimsiz bendim. ikinci isimsiz arakdaş. valla ben ortegaya sormuştum. sözlükle ilgili ne düşünüyorsun falan demedim ki kimsye. bana kalırsa sözlük ahalisinin ezici çoğunluğu asosyal doyumsuzluk yaşayan tipler. okulda işte yada kıraathanede yapamayacakları yada yapsalar başlarını belaya sokacak yorumları orda yazıyorlar. özellikle pkk sempatizanı çok kimse var orada. ben yazar değilim. hiç olmadım. eskiden merakım vardı yazar olmaya ama artık yok. sadece okuyucuyum.

ama kendi halinde düzgün adamlar da var tabii.

Unknown dedi ki...

sansür 3 saat sürmüş öğlen kaldırmışlar sansürü. ortega fikrimi merak ediyosan msn e gel. orda söylerim söyleyeceğimi, buraya da sansür gelmesin

Adsız dedi ki...

en son ortaya çıkan (3 hafta önce kadar) hz. muhammed tartışmasında uçurulan bir yazar olarak şunu söyleyebilirim ki ;

yazarların sınıflandırılması veya tımar edilmesi imkansız binlerce suser sözlük formatı adı altında birçok hakaret ve aşağılama yapabiliyor buna engel olmak herkesi kontrol altına almak imkansız ama asıl sorun moderatörlerin şikayetleri veya entrlerdeki ince çizgileri kendi dünya görüşü ve hayat felsefesine göre düzenlemesinden kaynaklanıyor her entrye aynı kriterler uygulandığını düşünmüyorum...
tabi buna ne derece itiraz edilebilir o da ayrı bir konu
"web siteleri kullanicilarin istekleri dogrultusunda baglandiklari yerlerdir. kullanicilar isterlerse bir web sitesine baglanmayabilirler. bu gucleri ve imkanlari mevcuttur. bir kullanici bir siteye baglanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkidir. baglanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkidir."

Adsız dedi ki...

ilk soruyu soran isimsiz arkadas bende 2. soruyu yazanim ve senin sordugun soruyu yanitlamamistim senin sansina iste sen ilk sormussun sen yazarmisin diye bende hoca ben yazar degilim ama diye baslayip ortegaya ne dusundugumu yazmisim.

Blogspor dedi ki...

Beni de sansürleyin!

Adsız dedi ki...

hoca ben dedigim gibi ateistim ama iyi biliyorumki eger bir yerde dine inananlar ve inanmayanlar kufredenler varsa o inananlar boyle cok galeyana geldiklerinde gidip kendi dini gorusleriyle dalga gecenlerin.... artik neresini naparlar anlamissinizdir. hayatta sevmem din tartismasini da dinciyide ama gidin bir hz muhammed basligina bakin. sen simdi gidip bir pastorun papazin rahibin yanina isa oglanciydi felan desen sana napar? birde bunu gidip musluman bir kitleye soluyorsun saka gibi hala bu cahil kitleninde uzerine saldirmamis olmasi o yazilari yazanlarin.

Blogspor dedi ki...

Aslında Ekşi Sözlük'te çok Ali Cengiz oyunları gibi lafları dolandıran,garip espriler yapan,yersiz şeyler yazan,dinle ilgili konuşmaması gereken çok kişi var ama yapacak bir şeyimiz yok.Yapacak bir şeyimiz sansürse vay bu memleketin haline...

Adsız dedi ki...

bi dakka ya, simdi ne diyorsunuz peki? bugunku saldirilardan sonra biri gitmis 15 fidanimiz sehit edildi yazmis digeride gitmis 38 ana kuzusu fidan oldu diye. simdi de mi karsisiniz bole insanlarin oldugu yazdigi bir yerde sansure???

Ortega dedi ki...

Gerizekalı bulunduğu her ortamda gerizekalıdır. Ekşi sözlük ya da bir başka site fark etmez.

Sözlerimiz yanlış anlaşılmasın. Vatan hainlerini, teröristleri, insanların inanç özgürlüklerine karşı olanları rahat bırakın demiyoruz. Böyle bir şeyi söyleyen adam değildir zaten.

Benim burada karşı olduğum şey, tekrar vurgulamak gerekirse, sansür meselesidir. Hadiseye genel bir bakıştır. Özele indirmeye niyetim yok.