Salı, Ağustos 26, 2008

'En Aptal' Karakter Adları

Ünlü sinema dergisi Empire, sinema tarihindeki ‘en aptal’ karakter adlarını seçti. Aksiyon filmlerindeki karakterlerin ağırlıkta olduğu listede bu filmlerin bir zamanlar vazgeçilmezi olan Cruise, Schwarzenegger, Stallone ve Van Damme gibi isimler bulunuyor.


Ağırlıklı olarak ‘maço’ bulunan karakterlerin yer aldığı Empire sinema dergisinin seçtiği ‘En Aptal Karakter Adları’ listesinde Michelle Rodriguez, Dina Meyer gibi kadın oyuncuların canlandırdığı karakterler bulunduğu gibi, ‘Blade Runner’ gibi bir başyapıtlara da rastlayabiliyoruz.

Cole Trickle (Tom Cruise - Yıldırım Günleri)


Tom Cruise’un bol testesteron yüklü filmlerinden biri olan ‘Yıldırım Günleri/ Days of Thunder’, ‘Yıldırımı durduramazsın!’ sloganıyla gösterime girmişti. Filmde Cruise otomobil yarışcısı ‘en aptal isimler’den biri olarak değerlendirilen Cole Trickle’ı canlandırırken diğer rollerde Nicole Kidman ve Robert Duvall bulunuyor.

Juan Sánchez Villalobos Ramírez (Sean Connery - İskoçyalı)


Christopher Lambert’ın başrolünde olduğu fantastik gerilim filmi ‘İskoçyalı’da insanların birbirilerinin peşine düşüp sadece bir tane ölümsüz kalana kadar birbirlerini katlettikleri gibi ‘uçuk bir hikaye’ anlatılıyor. ‘Adıyla ünlü’ ölümsüz savaşçı Juan Sánchez Villalobos Ramírez rolünde usta oyuncu Sean Connery var.

John Matrix (Arnold Schwarzenegger - Komando)


Şimdilerde California valisi olan, eski aksiyon yıldızı Schwarzenegger’in 80’lerde çevirdiği ‘bol hareketli filmlerinden ‘Komando’ en başarısız işlerinden biri olarak görülüyor. Schwarzenegger’in karakterinin adı da eleştirilerden nasibini almış gözüküyor.

Chev Chelios (Jason Statham - Tetikçi)


Yeni dönem aksiyon filmlerinden bol adrenalin yüklü ve adrenalin temalı ‘Tetikçi/ Crank’in bazı sahneleri gibi başkarakterinin adı da absürd bulunmuştu.

Castor Troy (Nicolas Cage - Yüzyüze)


John Travalto ile Nicolas Cage’i karşı karşıya getiren John Woo filmi ‘Yüzyüze/ Face-off’ iyi kötü karşıtlığını bol aksiyonla anlatan başarılı filmlerden biri olarak gösteriliyor. Özellikle gösterimden kalktıktan sonraki senelerde kendi hayran kitlesini yaratan filmde iki başrol oyuncusu da ‘üzerine bastırarak söylenen’ Caster Troy’u başarıyla canlandırıyorlar.

Lestat de Lioncourt (Tom Cruise - Vampirle Görüşme)


Tom Cruise listedeki bir diğer filmi ‘Vampirle Görüşme/ Interview With The Vampire’ ile kariyerindeki farklı filmlerden birine imza atmıştı. Brad Pitt’le başrolü paylaşan Cruise’un karakterinin adının komik bulunması kadar, makyajı da çok başarısız bulunmuştu.

Dizzy Flores (Dina Meyer - Yıldız Gemisi Askerleri)


Paul Verhoeven’ın bilerek b-film tarzında çektiği ve militarizmi eleştirdiği filmi ‘Yıldız Gemisi Askerleri/ Starship Troopers’ eleştirmenler tarafından hiç beğenilmemişti. Filmin dalga geçilen bir çok öğesinden biri de Dina Meyer’in canlandırdığı karakterin adıydı.

Jericho Cane (Arnold Schwarzenegger - Şeytanın Günü)


2000’lerin en kötü filmlerinden biri olarak görülen ‘Şeytanın Günü/ End of Days’in birçok öğesi gibi başrol karakterinin adı da komik bulunmuştu. Filmdeki bir sahnede Robin Tunney’in oynadığı Christine York karakteri ile New York, Şeytan ve dünyanın sonuyla ilgili kurulan bağlantı da filmin isimler konusundaki başarısızlığına bir örnek olarak gösterilmişti.

Marian Cobretti (Sylvester Stallone - Kobra)


Sylvester Stallone’nin yazdığı ve Brigitte Nielsen’le beraber oynadığı bu macera filminde Stallone’nin oynadığı karakter Marion Cobretti’nin adı kadar filmin replikleri de komik ve ucuz bulunmuştu.

Gibson Rickenbacker (Jean-Claude Van Damme - Cyborg)


Düstopik bir hikaye anlatan 1989 yapımı bu aksiyon bilimkurguda filmin en ilginç bulunan yanı filmdeki karakterlerin isimleriydi. Bunlardan bazıları; Gibson Rickenbacker, Marshall Strat, Fender Tremolo, Pearl Prophet...

Listedeki diğer karakterler:


Rain Orcampo (Michelle Rodriguez - Resident Evil)
Kit Fisto (Zachariah Jensen - Klonların Saldırısı ve Sith’in İntikamı)
Baron Samedi (Geoffrey Holder - Live And Let Die)
Pussy Galore (Honor Blackman - Goldfinger)
Johnny Utah (Keanu Reeves - Point Break)
Jean-Baptiste Emanuel Zorg (Gary Oldman - Beşinci Element)
Sir August de Wynter (Sean Connery - Tatlı Sert)
Count Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes - İngiliz Hasta)
Roy Batty (Rutger Hauer - Blade Runner)
Jimmy Dix (Damon Wayans - The Last Boy Scout)

4 comments:

Unknown dedi ki...

chev chelios ve crank süper bir film ve isim yau.

Conrad Bundy dedi ki...

chev chelios'u ben de severdim.

bi de lestat de lioncourt 'a tom cruise u yazmışlar da stuart townsend de yazılabilirmiş queen of the damned' de aynı karakteri oynadığı için. vampir lestat da güzel isimdir aslında bir de roman uyarlaması olduğu için senaristin pek değiştirme şansı yoktur sanırım.

Adsız dedi ki...

hoca crank super bir film ve amerikali olsaydim ya da latin direk bende chelios isterdim. listede goremedigim bir isim var bu sacma sapan arastirmayi yapanlardan onu da gormeyi beklerdim (mukemmel bir isim olmasina ragmen) sene 95 yada 96 olmali babamla taksimde gezerken yalvardim yakardim soktum sinemaya double team van daym abimizin. orda mickey rouckenin ismi hala aklimdadir nick olarak bile kullandim uzun sure STAVROS diye bir yunan ismi.

ingiliz hasta roman uyarlamasi oldugu icin yazarin tercihidir cokd asacma bir isim gibi gelmedi bana. cobretti o zaman bile insana ucuk gelirdi oyle isimmi olur lan italyan asilli diye cobretti ne gibisinden, jericho yu da cok iyi hatirliyorum filmi sinemada 2 kere izlemistim, cok elestirirler felan ama arnold un son guzel aksiyon filmlerindendir (t3 oncesi donem), bir sahnede mixerin icine her boku pusuru koyup karistirmasini hala hatirlarim (muz, sut yumurta ekmek jack daniels yaprak vitamin muscle protein felan :D), lestat da anne rice in romaninda ayni zaten sacma denmesi sacma. 95 kisindan sean archer ile castor troy ismini kim unutabilirki face-off filminden 2side direk karizma isim hala aklimdadir filmi izleyince hatirlarim su sean archer digeride caster troydu mutlaka diye. bana sorarsan bu saydiklarim disindakile bile sacma degil sonucta senaryo yazarlarinin koyduklari isimler.

ps

bu arada internette bir batman the dark knight senaryosu var linkini bulursan gir oku, michael bay ve jerry bruicheimer imzali, 3 sayfalik ornegi kapanida rjecteed koyup not yazmislar bi de bizim aklimizda baska bir dusunce var tesekkur ederiz diye. hemde ilk batman begins ten sonra yazmis icinde amerikan bayragi (cgi li felan yazmis senaryo duzeni icinde :D) joker felan var hemde orta doguda batmana howdy felan diyor forumlarda felan var millet gulmekten olmus bu michael bay milliyetcidir felanda bu kadar goze sokulmazki batman filmi bu diye gotham orta dogu degil diye mutlaka oku 3 sayfa ama her ayrintisi komik.

Ortega dedi ki...

Senaryoyu merak ettim ya şimdi :D