Pazar, Haziran 15, 2008

Otomatik Portakal Bu Kez Mutlu Sona Ulaşabilecek Mi?

1988'den beri somut bir başarısı olmayan ülkedir Hollanda. Ne var ki, gerek oynadığı pozitif futbol, gerekse de turuncu halleriyle memleketimizde pek sevilir. Belki de rakip olarak öyle çok fazla karşılaşmamış olmamızın da etkisi vardır bunda. 98 Dünya Kupası elemelerinde rakibimiz olan Hollanda'yı Bursa'da 1-0 yenmiştik, son yıllardaki hatırladığım tek maç bu (hafızamın çok iyi olduğunu sanmıyorum, yanılıyor olabilirim, varsa bir yanlışımız, düzeltilir herhalde). İlker Yağcıoğlu'nun müthiş ortasına, aynı güzellikte kafa vuran Hakan Şükür takımımıza galibiyeti getirmişti. Tabii maçın sonlarına doğru Hollanda'nın kazandığı penaltı atışını, dışarıya gönderen Seedorf'u da unutmamak lazım.

Katıldıkları turnuvalarda oynadıkları güzel futbolla ilgi çeker ve memleketimde herkes tarafından takdir kazanan bir takımdır Hollanda. Ne yazık ki, böylesine büyük turnuvalarda iyi oynayan değil, sonunu iyi bitiren kazanır. Bu bağlamda Hollanda şansızdır. Bir türlü finali iyi yapamazlar. Bu konuda sanki Almanya'dan ders almaları gerekmektedir..

Euro 2008'de turnuvada şimdiye dek yapılan maçlar gösterdi ki, Hollanda yine döktüren bir takım modeli çıkartmış ortaya. Hatta açık ara turnuvanın favorisi pozisyonunda olduklarını iddia etsek, abartmış olmayız. İlk 2 maç itibariyle son Dünya Şampiyonu İtalya'ya 3, ve Fransa'ya da 4 gol attılar. Fransa maçında şanslı oldukları gerçeğini göz ardı etmemek gerek tabii. Yine de bu Hollanda'nın harikulade performansını gölgeleyemez..

Otomatik Portakal, gruptaki son maçını Romanya ile yapacak. Komplo teorilerini sevenlere göre, Hollanda bu maça fazla asılmayacak ve Romanya'nın çeyrek finale çıkmasına müsaade edecek. Uzun lafın kısası bir taşla, iki kuş vurmuş olacak.. Hem Fransa ve İtalya gibi ekiplere göre nispeten daha zayıf olduğu iddia edilen Romanya'nın gruptan çıkmasına izin vermiş olacak, hem de turnuva tecrübesi yüksek iki büyük ekibi evlerine gönderecek.. Bu sadece bir iddia elbette. İnanıp inanmamak size kalmış..

Hollanda'nın 20 yıldır kupaya uzanamayan elleri, bu sefer daha dikkatli bir şekilde hareket ediyor gibi.. Efsane oyuncu Van Basten elindeki kadronun turnuvanın en iyisi ve kupayı kaldırmaya namzet olduğunun farkında, lakin vakur bir edayla hareket etmekte.

Hollanda bu turnuvada kupayı kazanmaya aday olması, onlara kupayı kazandırmaz. Hele ki, Hollanda gibi turnuvaları kötü bitiren bir ekipten bahsediyorsak, orada biraz düşünmemiz gerek. Şimdilik sadece çeyrek finali garantilemiş durumdalar. Finale ulaşabilmek için önlerine çıkacak 2 takımı devirmek zorundalar.Daha sonra da finali iyi yapmaları gerekmekte. Bakalım Otomatik Portakal bu kez mutlu sona ulaşabilecek mi?

0 comments: