Pazar, Mayıs 25, 2008

Nikola Zigic ve İngiliz Stadları

Fenerbahçe forması altında görmek istediğim isimlerden biridir Zigic. Kezman'la birlikte müthiş bir ikili olabileceklerini düşünmekteyim. Ne var ki, Kezman'ın takımda kalma olasılığı düşük, hadi onu geçtim, Zigic'i buralara getirme ihtimali çok daha düşük.

La Liga'dan, Premir Lige doğru yol alabilir bu transfer döneminde. Yazılanlara bakılacak olursak Everton, Tottenham ve Bolton Wandrers peşindeymiş. O da daha önce İngiltere'de oynamayı istediğini açıklamıştı. Aslına bakarsanız, son dönemlerde bunu çoğu oyuncu açıklıyor zaten.. Gerek dünyanın en iyi pazarlanan ligi oluşu, gerekse yıldız oyuncuların Ada futbolunu tercih etmesi, başlıca sebeplerden. Stadyumları da gerçekten insanı kendinden geçiriyor.Seria A'nın patronu Luca Pancalli, "İngilteredekilerle, bizim stadlarımızı kıyaslarsak, 20 yıl geride olduğumuzu görürüz" diye itirafta bulunmuş..İtalya 90'dan beri stadyumlara pek dokunulmamış İtalya'da. Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapamamalarının sebebi de biraz bununla alakalı..

Son olarak şöyle bir soru soralım; İngiliteredekilerle, bizim stadları kıyaslayacak olsak, biz nerede oluruz..Kaç yıllık mesafe vardır arada?

6 comments:

biggins dedi ki...

Yanlış soru Ortega. Aramızda kaç yıl mesafe değil, kaç çağ olur demen gerekirdi diye düşünüyorum..

Ömer dedi ki...

Mesafeyi bilemem de, ben Inonu'den memnunum bu haliyle. Yemisim Ingiliz stadlarini

bRn dedi ki...

İngiltere'de stadların değişimi, holiganizm temelli İngiltere'nin kötü zamanlarından uyanışının başlangıcı.

80'lerin sonu 90'ların başı denilebilir İngilizlerin Heysel'in de dahil olduğu birkaç facia'dan sonra stadyumlarını toparlamaya başlamasına. Yani İtalyanlar uyumaya başlarken İngilizler uyanmış.

Tabi stadyumların bu seviyede olmasının başlıca nedeni uyanmaları, yani kural koyabilmeleri ve uygulayabilmeleri, fazlası değil. Sonrası yokuş aşağı gelmiş zaten şuan her konuda 1 numara ligleri.

Blog'a stadlarının doluluk oranlarını bulup koymuştum. Temel fark yapı ve idareden öte osyal, kültürel vs. uçurumda yoksa Almanya gibi ligin kurumsallaşması adına birkaç katı adım ve Dünya Kupası evsahipliği sayesinde stadlar gelişir, tabi doğru orantılı olarak ligde ve Premier Lig'e tüm dünya ligleri ile karşılaştırmada sadece tek alanda(stadyum kalitesi, doluluk) rakip olunur.

Adsız dedi ki...

Gerci statlar yenilenmeye basladi bizde de. Onun icin bir bes sene bekleyim sonra cevap versek bu soruya belki daha saglikli olabilir.

Bir de Anadolu statlarindaki atletizm pislerinden en kisa zamanda kurtulmaliyiz diye dusunuyorum.

Murat Ozkan

dinipro dedi ki...

Sadece tribünlerin futbol taraftarına uygun mimarisi değil , o güzelim yemyeşil çimler üzerinde süzülen topu izlemek bile gol kadar keyif veriyor adamların stadında .

Yine de futbolun nba'i olma çalışmaları hoşuma gitmiyor . La Liga der çekirilim .

Adsız dedi ki...

ya ortega oturup kiyaslamam bile stadin kalitesini (ki gerci bizim stadlarda o yonde ilerliyor kayserideki bile yeter tek basina yada yeni aslantepe fenerinki ha keza, bjk de yeni yapacak, her sehirde artik yeni stadlar yapiliyor yuksek kapasiteli bence bir 10 sene icinde rahatliklada yakalariz o ingiliz konforunu stadlarimizda) ama taraftarlar bizde cok daha atesli, bu arada bu totenham i anlaamiyorum hani fifa 2008de bile soyle bir bak kadrosuna yada normalde kadrolarina bak birbirinden iyi 4 forvetleri var hala uzerine etoo zigic felan ugrasiyorlar saka gibi transfer ishali olan bir klup ayni newcastle gibi.