Cuma, Mayıs 16, 2008

Aziz Yıldırım'ın Transfer Politikası

Şu Aziz Yıldırım'ın futbol bilgisizliğine , aradan geçen onca yıla rağmen toptan , topçudan hala çakamamasına çıldırmamak elde değil arkadaş .

Biz mi çok iyi anlıyoruz bu meretten ? Hayır . Aklın yolu bir .

Sen yıllar önce hasbel kader Van Hooijdonk denen topçunun , golcünün , forvetin kralı bi adamı getirmişsin . Arkasından forvet diye getirdiğin adamlara bak ; Kezman ve Deivid .
(Deivid'in sağ açık oynaması tamamen tesadüf . Forvet diye getirildi . Aşı tutmayınca Zico bırakmak istemedi . İnter maçı , uzaktan golleri derken yerini buldu) .

Şimdi nedir bu Van Hooijdonk'un olayı ;
-Uzun boylu , güçlü , kalıp olarak geniş . Hava toplarında iyi . Sırtı dönük top alıp araya kaçan Alex , Semih , Tuncay gibi oyunculara asist yapan , bitirici vuruşları olan , Servet , Gökhan Zan , Terry , Materazzi tarzı 'yarma' stoperle boğuşan , icabında sırtında taşıya taşıya gol yapan taş gibi bir oyuncu .

-Handikapı ; yaşı ve fiziği dolayısıyla biraz ağır oluşu .

Hadi muhteşem frikiklerinden geçtim . Çünkü o ekstra bi özellik . Ancak sen yukarıda sayılan niteliklere sahip bi forvet bulmuş ve 2 sezon boyunca yaklaşık 70-80 maç bu adamı izlemişken hangi akla hizmet Kezman gibi fiziksiz , yukarıda sayılan niteliklerin hiçbirine sahip olmayan bir adamı getirirsin ?

Hadi Van Hooijdonk gibi bi oyuncu görmesen bi nebze deriz . Ancak bu adamı sen getirmişsin , o kadar maçını izlemişsin . Yerine getireceğin adam 3 aşşağı 5 yukarı aynı niteliklere sahip olması gerekirken Kezman gibi apayrı bi futbol stilinin ( hatta o da yok ya ) adamını getirirsin ?

İşte ekolsüzlük budur . İşte hasbel kader transfer politikası budur . İşte toptan , topçudan anlamamak budur .

Bugün ismi geçenlere bakıyorum Eto'o ve Kanoute . Eğer doğruysa (ki ateş olmayan yerden duman hesabı) yine yanlış yine yanlış .



Şimdi ''oha lan Etoo'da istenmez mi'' şeklinde tepkiler gelebilir . Ancak Fenerbahçe'nin bugün oynadığı futbol stilinin adamı değil . Eyvallah zıpkın gibi adam , kaçtı mı tutamazsın vs.. Ancak Fenerbahçe'nin oynadığı futbol stili Etoo veya Nihat gibi çabuk ama fiziksiz adamlara yönelik değil .

Ağır oynayan , rakip sahada set kuran , defansı verkaç veya kenar ortalarıyla delen ve kontra atağa uygun olmayan futbol sitili var takımın . Bu sitilin adamları ; sırtı dönük top alarak stoperi arkasında oyalayıp Alex , Semih , Deivid , Gönül gibi adamları araya kaçıran yerden pas . Veya gelen kenar ortaları hava hakimiyetiyle yine Alex , Deivid gibi isimlerin önüne indiren Kuranyi - Luca Toni - Drogba - Hakan Şükür - Hooijdonk , hadi en kötü Nobre gibi adamlardır .

Geleceğini sanmıyorum ama diyelimki Eto'o veya benzer tarz yumuşak oyuncular gelirse ; ''Eto'o bekleneni veremedi vs..'' tarzı cümleleri şimdiden duyar gibiyim . Çünkü kapanan , açılmayan , kontra atak fırsatı vermeyen , iri yarı stoperleri olan her takımın defans hattı arasında eriyip gidecek .

Bugün Etoo'nun iş yapacağı takım ; Manu gibi tamamen seri adamlar üzerine kurulan , rakibi kendi yarı sahasında bekleyip Cristiano - Rooney - Tevez - Nani - Giggs gibi pır pır adamları kaçırıp rakibin belini kıran hızlı takımlardır .

Kanoute'de az biraz var bu özellikler ama tam değil . Üstelik yaşı 30'u bulmuş premier lig + la liga'da oynamış . 2 yıl üst üste uefa kupası almış , kısacası başarıya doymuş adamların verdiği katkıyı Ortega ve Anelka'da fazlasıyla yaşadık . Üstelik bu kontenjanı dolduran Carlos varken hiç lüzümu yok .

Maldonado gibi fiyaskolara değinmiyorum bile . Acil ihtiyaç forvet çünkü .

Senin arkanda yediğinden içtiğinden kesip formasından , parfümüne , taraftar kartından maç biletine kadar harıl harıl esirgemeyen taraftar varken hala doğru noktalara doğru transfer yapamıyorsan ...

Neyse ..

misafir yazar: dinipro

***

Not:
Yazı için dinipro'ya teşekkürler

15 comments:

alperensaylar dedi ki...

transferi teknik direktör değil, başkan yaparsa olacağı budur.

kutay dedi ki...

abi kesinlikle katılıyorum. eğer bu formatta oynayacaksak eto'o mu mehmet yıldız mı diye sorsalar mehmet yıldız derim.

Adsız dedi ki...

bence biraz haksızlık etmişsin aziz yıldırıma. tamam forvet transferi konusunda söylediklerin doğru ama onun dışında fenerbahçe son yıllarda transferin en başarılı takımı bence. yabancılarından en üst düzey verim alan takım biziz şu anda. her takımın da bi kaç tane boş atma hakkı olur.

Ortega dedi ki...

Yazı bana değil, sevgili "Dinipro" kardeşime aittir.. Yeri gelmişken, tekrardan teşekkür ederim yazı için.

Ortega kısmına katılmıyorum, katılmak istemiyorum..duygusal davranma hakkımı kullanıyorum :)

Adsız dedi ki...

Sadece şapka çıkarırım a'dan Z2ye katıldığım bu yazıya.
Sittin senedir futbolu iyi bilirim diye geçinenlere anlatılamayan takım kurmakla mozaik yapmak arasındaki fark burada işte.
Allah'ını seven başkana okutsun. Şekeri müsaitse belki bir acaba diyebilir.
Ümit işte ne yapalım? Olmayınca olmuyor.
Eline sağlık.

muhder dedi ki...

hooijdonk geldiğinde de uefa kupası başarısı cartu curtu her bişeyi vardı kanoute faydalı olur diyorum eğer gelirse. ancak fenerbahçe forveti ne zaman rahat gol atmış andersson varken, ne zaman atmış washington varken pvh varken. o zaman aşı bellidir topu indirecek tutacak adam lazım, şimdi giderler yine bu vasıflara haiz olmayan kim varsa bulup getirirler. bu arada kezman-deivid transferleri de tamamen piyangodur. anelkayı iyi fiyata satalım diye bekleyip gelen parayla ortada kalanları almıştık. bakalım bu sene ne olacak?

Adsız dedi ki...

kanoute tam bu tarz oyuncu. boy desen zebellah gibi 1.93. yaşı mesele değil 31-32 galiba.
olmadı ben bulgar berbatov derim. 27 yaşında ilaç olur bence.

Adsız dedi ki...

etoo değil eto'o olucak.

ayrıca barcelona denen karın ağrısı, sevimsiz, antipatik takımdan adam alınmasın. forza pascal chimbonda!

Adsız dedi ki...

bence çok hataları olan bir yazı. fenerbahçenin bu tarz bir forvete ihtiyacı olduğu doğru. zaten herkes böyle birini bekliyor ama verdiğin örneklere bakıyorum da hep böyle 1.95 lik 2 metrelik adamlar.
kuranyi 1.90
hakaan-toni 1.90-95 arası
drogba-pvh o kadar.

iyi de kardeşim illa ki böyle yarma olması gerekmiyor bu adamın. saydığın özellikleri yapsın yeter. zaten o ölçülerde kaç santrafor var dünyada. bir 10 tane falan. bunların kaçını fenerbahçe alabilir. bence alabilse alabilse bir tek nikola zigici alabilir. o da 2.03 boyunda hantal mı hantal bir adam.
frederci kanoute bence tam bizim ihtiyacımız tipte oyuncu.
etoo ya geleyim. bu adam zaten genelde barca nın 4-3-3 ünde tek santrafor değil mi? sağında messi solunda ronaldinho ile bu adam takır rakır goller atıp 2004-2006 arası kupaları topladılar. etoo her türlü oynayabilecek bir adamdır bence. aynen pvh nin yapabildiğini de yapabilir.
hatırlarsak 2003-2004 sezonunu fenerbahçe de 3lü hücum hattına sahipti. sağda serhat akın solda tuncay ortada pvh. sonra sezon ortası nobre geldi pvh az geri çekildi falan.
yani diziliş ve tarz aynı serhat-pvh-tuncay; messi-etoo-ronaldinho.
ah etoo gelse . daha ne isteyelim. tek santraforda çift santraforda oynayabilip başarılı olabilecek bir adamdır etoo.

Ortega dedi ki...

Yazıyı benim yazmadığımı, misafir yazar kategorisinde "Dinipro" kardeşimin yazdığını tekrar belirtmem de fayda var. Kendisi isterse, yeniden bu konuyla ilgili yazı yazabilir yahut buradaki eleştirilere cevap verebilir..

Bu arada Eto'o doğru yazılışu evet.. Bu yazı Tribün Dergi forumunda yayımlanmıştır. Oradan direk aldım. Yazıdaki isimlerin yazılışında bir yanlışlık var mı diye kontrol etmemiştim. Bu yüzden gözden kaçırmışız..

Adsız dedi ki...

keşke biraz dikkat etseydin copy paste yaparken. yazık. halbuki gün içerisinde [korkma lan dalgalanma demiycem :)] birçok kişi tarafından ziyaret edilen bi yer burası.

bazen düşünüyorumda bazen haketmediği insanlara hakettiğinden fazla değer variyoruz galiba?

forza pascal chimbonda

Adsız dedi ki...

Etoo Fenere gelsin ben futbol izlemeyi bırakcam.... abartmayın biraz arkadaşlar...

Adsız dedi ki...

bazen düşünüyorumda bazen haketmediği insanlara hakettiğinden fazla değer variyoruz galiba?

yukarıdaki cümleyi kuran birinin etoo nun yazılışına takılması garibime gitti.

Adsız dedi ki...

mesele tamamen aziz yıldırım karsıtlıgı gibi geldi bana. (katılan yorumlarda genelde aynı bakıs acısı)
aziz yıldırım nasıl bir baskandır, nasıl bir insandır, hiç hata yapmamıs mıdır vs.. bunlar uzun uzun tartısılır. ama futbolcu transferlerini tartısacaksak, önce hangi futbolcuyu baskan almıs, hangisini teknik direktör bilmemiz lazım. ayrıca maalesef gelen futbolcu da makina gibi olmuyor, insani faktörler devreye giriyor, sistem çöküyor veya çalışıyor. pvh tutmasaydı hatalı yine aziz yıldırım olacaktı. marcio nobre diye bir adam alındı, kimse adını duymamıstı, pvh kadar faydası oldu, şampiyon olduk. luciano'yu tanıyan yoktu, gidince agladık. gökhan gönül kim dedik, ögrendik. her sene bir yıldız konsepti dahilinde olmayan bütün oyuncular cok bilinmeyenlerdi ve bunlar sayesinde fenerbahce yabancılarını en efektif kullanan takım oldu. alex ve zico, maldanoda'yu en cok öven isimler ve cok büyük ihtimal zico'nun istedigi bir adamdı. almasa ve sampiyonluk kacsa, yine cok bilen baskan almadı adamı olacaktı. kezman geldiginde forma sırasına girenler simdi kezman kimmis diyor. tutmadı kezman bu kesin. ama kezman mı nobre mi deseler kim kezman demezdi?
satılan adamlar icin de aynı seyler gecerli. yozgatlı, serkan, ümit, tomas vs. kim haklı cıktı.
nasıl ki spor yazarlarına yöneticilere kızıyorsak kendimiz icin de aynı seyleri düsünelim. bir transfer ve futbolcu icin ilk yorumunuzu yazın, daha sonra tekrar yazın. bir de giderken yazın. bakalım kac tanesi örtüşecek.
ekol olma olayının futbolcunun fiziksel görünümüne dayanması da ayrı bir tat olmus. nobre ile kezman'ı yanyana koyun. tanımayan birine sorun bakalım nobre ne kadar iri görünüyor? unutmadan semih'i de koyalım.
bu transfer konusuna teknik direktör transferlerini de ekleyelim, yine aynı. daum geldi ayrı tantana, zico geldi ayrı tantana. sanki her yıl sampiyonlar ligi finalinde olan takımdık, sanki zidane kapımızda yatıyordu ama almadılar. yasında iki tane 3 olmadan adamlar gelmiyor bu memlekete. inanılmaz paraları bile ancak bu yasta kabul ediyorlar. daha parlamadan alamaz mısın, alırsın tabi. bir sene oynatır yollarsın ondan sonra.
bir de abicim istemeyen almasın forma falan. ne alsın ne alıyoruz diye anlatsın bir zahmet. baska parfum kullansın, nedir yani.

bir de ortega'ya sorum var. bu yazıyı secip koymanızın sebebi neydi? katılıyor musunuz? arkadasınız yazdı diye mi?

Ortega dedi ki...

Yazının katıldığım noktaları, katılmadıklarıma nazaran daha fazla diyeyim..yeterince açıklayıcı olur sanırım..