Cuma, Eylül 21, 2007

"Karizma" gitti

Şüphesiz Premier Ligin en karizmatik menajeriydi Jose Mourinho. Maç öncesi ve sonrası verdiği demeçleri, saha kenarında yaptığı hareketleri, gol sevinçleri, rakip oyuncu ve çalıştırıcılarla girdiği tartışmalar vs. Chelsea'yi hiçbir zaman sevmedim ama Mourinho'yla birlikte sempatiyle bakmaya başlamıştım onlara. Porto'dan Ada'ya gittiği ilk gün yaptığı basın toplantısını hatırlıyorum. Her zamanki kendinden emin haliyle - gerçi buna kibir de diyebilirsiniz ama- çıktı basının karşısına ve aynen şu cümleyi kurdu. "Karşınıza bir Uefa ve bir Şampiyonlar ligi kupası kazanmış bir antrenör olarak geldim. Hem de bunları çok kısa bir sürede gerçekleştirdim. Sanırım bu bana küstahca davranma hakkını verir". O anı izlediğimde, tamamdır, bu adam PL'yi her türlü sallar demiştim. Zaten geldiği günden, istifa ettiği güne kadar Ada basının manşetlerinden hiç inmedi.



Sanırım "karizma" kelimesi, onu en iyi anlatan tanım olur. Bir Liverpool maçında, taraftarlara bizdeki Tuncay Şanlı misali "suss.." işareti gibi uç bir hareket yapsa da, ki bunu benim hastası olduğum Liverpool tribünlerine yapmıştı, her zaman hayranlıkla izledim onu. Barça sevdası bir türlü bitmek bilmedi. Babası İspanyol medyasına, oğlunun en büyük hayalinin Barça'nın başına geçmek olduğunu söylemişti. Öte yandan Chelsea'yi Avrupa'nın saygın kulüpleri arasına sokmayı başarmıştı. Bunda Rus patronunun payı da büyüktü ama olsun, bu yine de Jose'nin başarısı olarak geçecek tarihe. Lakin bi türlü, Rus patronunu tatmin etmiyordu. Patron, Şampiyonlar Ligini istiyordu. Haklıydı aslında. Bu kadro ve imkanlarla çok uçuk bir beklenti değildi bu, ama olmadı Liverpool tekerlerine 2 kez çomak sokmuştu. Bu yüzden Benitez, belki de Mourinho'nun en kıl olduğu menajerlerden biriydi . Bu sezonun başında yaptığı PL tahmininde Liverpool'un şampiyonluğuna hiç şans tanımıyordu;"Tek amacı CL'de final oynamak olan bir menajerin takımının, PL'de şampiyonluğa oynayacağını sanmıyorum" diyerek.



Onun gidişiyle birlikte PL'nin reytingleri biraz daha düşecektir. Rakip takım taraftarlarının gıcık dahi olsalar, saygı duyduğu bir isimdi. Tarzına birçok kişi hayrandı, izlettiriyordu kendini. Tabii çok fazla düşmanı olduğu da kesindi. Bu tarzın bazıları için itici gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. Yine de üzülenlerin sayısı azımsanmayacak derecede fazla. Bu kesin. BBC forumlarındaki bazı yorumlara bakınca, gerçek daha net ortaya çıkacaktır.

- "I'm a Man Utd fan and to be honest this is bad news. He was a highly entertaining character and the premiership will be a duller place without him."

- "I can't believe it.
Coming from a lifelong Utd supporter.
The most charismatic manager in the EPL.
I will miss him.
You either love him or hate him but you can't ignore him.
I feel sorry for Chelsea fans, Grant? Who is that?
Good luck Jose for the future."

- "As a Man Utd fan, i have always had a grudge against Mourinho, couldn't wait for the days to see him and chelsea get beat. Now, I admit that football will truely miss him. His character is something that we need in the Premiership. Can't beleive I am saying this, but I will miss you Jose, and my secret wish is that when Sir Alex decides to hang his boots (bless him), I am sure other Man Utd fans would be delighted if he took over from him. Good Luck for the future "I am the Special One - Jose and his technicolour overcoat"

- "As a Liverpool fan I am both pleased and disappointed with jose's departure.

Pleased because he is a top class manager who will be difficult for Chelsea to replace and anything that affects a competitor in a negative way is a good thing.

However, Jose was one of the real personalities in the premiership. He was a reason to watch match of the day because of his comments.

The premiership will be a duller place without him"



0 comments: