Salı, Mart 27, 2007

"90-60-90" (gazeteciliğin yeni ölçüsü)

Hürriyet, Milliyet gibi Türk basının saygın (kime göre, neye göre) iki gazetesinin net sayfasını açıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz 10 haber varsa, 8'i bel altıyla ilgili. Araştırma falan değil, haberlerin hitap ettiği uzuv bel altında..



Misal vermek gerekirse, "Üstsüz DJ pornocu çıktı. Fotoğraflar için tıklayınız", "Evlenirsem haberiniz olur. Hülya Avşar'ın teniz maçından fotoğrafları için tıklayın" (Evet, teniz yazmışlar, ben oynamadım kelimeyle), "Anna neden öldü. Fotoğrafları için tıklayınız", "Lerzan Mutlu bir siyasetçiyle birlikteyim dedi. Fotoğraflar için tıklayınız" .. Böyle devam eder bu liste. Burada yapılmak istenen nedir? Türk halkı balık hafızalıdır, bu yüzden bahsi geçen hatun kişilerin mayolu, bikinili hatta çıplak fotoğraflarını koyalım ki hatırlasınlar mı demek ister Hürriyet mutfağındakiler. İlginç hakkaten..

Geçelim Milliyet'e, yine aynı mantık burada da mevcut. "Sete paparazziler sızdı. Fotoğraflar için tıklayınız", "İç çamaşırı mankeni hükümet sözcüsü oldu. Yine fotoğraflar için.."

Neyse uzatmaya gerek yok herhalde. Nedir bu gazetelerin internet sayfalarının durumu diye sorasım geldi. Bunların yaptığı bana göre "9o-6o-9o gazeteciliği", kendilerine has okuyucu kitlelerine mastürbasyon malzemesi arayan gençleri de katmak isterler zannımca.

Kendisi burayı okumuyor olsa da, yazasım geldi. 1.sınıftayken Milliyet gazetesini yere göğe sığdıramayan yrd.doç olan bir hocamız vardı, ona da selam olsun buradan. Onun deyimiyle Türkiye'nin en kaliteli gazetesi olan Milliyet'i severek okuyoruz, takip ediyoruz, bol bol "print screen" alıyoruz..

Hürriyet Ana Sayfa
Milliyet Ana Sayfa

0 comments: